Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (227)

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené krimi podle skutečných událostí, kterého se zajímavě zhostil režisér Jindřich Polák. V titulní roli polský herec Marek Perepeczko předvádí solidní studii muže, který vraždí pro svou potřebu, ale ve skrytu duše si je vědom, že udělal něco moc špatného. V rolích obětí Dagmar Patrasová a Jana Nagyová a v roli vrahovi sousedky nic netušící Jaroslava Obermaierová, roli vyšetřovatele ztvárnil zesnulý Zdeněk Buchvaldek. Vyšetřovací postupy i metody jsou celkem autentické, nic moc přehnaného ani nepravděpodobného ve filmu není, až na ten komunistický úlevný závěr po dopadení vraha, je to zručně odvedené krimi. Nevadil lehký odklon od reality skutečných událostí, v rámci zlepšení dramatičnosti filmového děje, jako spíše absence diváckých emocí. U takového filmu jsou potřeba ve velké míře. 60% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, tak kam mě svezeš?" "Do hajzlu." Silnější tři hvězdičky, řemeslně je to na úrovni, a když je na scéně M. Perepeczko, všechno šlape, jak má. Buchvaldek coby vrchní vyšetřovatel se k roli nejspíš dostal jako komunistický kádr než schopný herec, navíc při výslechu oběti/svědkyně jen narušuje její osobní prostor a dokola klade otázku, proč znásilnění nenahlásila dřív. Ještě víc mě ovšem iritoval Míša Jaroš, kterého ve škole nenaučili, že čeština disponuje pátým pádem. Jeho neustálé "pane Charvát" mi trhalo uši. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Brrrr, ještě teď mne mrazí za krkem, když si představím tu hrůznou scénu s řidičem a těmi dvěma holkami. Realistické, nechutné a v českém prostředí = takové filmy jsou nejrealističtější pro mne. Je to pohled na člověka, který neměl svůj chtíč pod kontrolou, ale jinak žil normálním řádným životem a po aktu se z něj stává v našich očích zrůda , i on to tak cítí. Hrůzný film o činu, který se děje po celé planetě. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

No nevím, co proti této československé kriminálce někteří mají, ale mně se film líbil. Polský herec Marek Perepeczko předvedl velice dobrý výkon, který si určitě zaslouží uznání. Když jsem Smrt Stopařek viděl poprvé, byl jsem ještě docela malý a to vraždění mladých holek na mě dost zapůsobilo (teď nemyslím fakt, že je tam odhalená „Arabela“), ovšem své osobité kouzlo to má i teď po letech, přestože hlavně pronásledování a následné škrcení Dády vypadalo trochu komicky. Jinak má však příběh správnou atmosféru, která místy skvěle houstne, aby jí následovně vystřídala poněkud odlehčená pasáž. Tudíž určitě převládá spokojenost, kterou odměním nadprůměrným hodnocením. 70% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále nadčasový kriminální snímek s výborným Markem Perepeczkem, který dokonale ztvárnil vraha Dády Patrasové a Jany Nagyové. Patrně nejlepší normalizační detektivka, navíc se silným závěrem. Drsná atmosféra, skvělá hudba Karla Svobody a pečlivě vygradovaná režie Jindřicha Poláka, který potvrdil, že umí točit i jiné žánry než "jenom" dětské filmy a seriály. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Skutočný vrah Miroslav Somora nebol, ako ukazuje film, slobodný. Bol trikrát ženatý a s poslednou manželkou mal dve deti. (Raccoon.city)
  • Marka Perepeczka nadaboval do češtiny Vilém Besser, Janu Nagyovou Naďa Konvalinková. (BoredSeal)
  • Ačkoli Marek Perepeczko, který se věnoval kulturistice, na první pohled působil velmi robustně a brutálně, jeho povaha byla naprosto odlišná. Projevilo se to ve scéně, kdy měl Martu (Dagmar Patrasová) škrtit. Odmítal ji pořádně stisknout. Po její drobné slovní provokaci ji stiskl tak, že měla na krku otlaky několik dnů. (Dinsberg)

Reklama

Reklama