Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mám velice rád. O životě u přehrady ,určitě jeden z těch povedenějších. Vždy mě je líto toho kluka co se na konci při záchraně jiných utopí. A pohled na starého Šperla je velice dojemný ,stejně jako na otce Michala ,který si odváží jeho věci a ptá se hrázného ,že nebyl tak špatný?A postava V. Jandáka jako záletníka taky dobrý. Jeden ze seriálů ,který končí velice smutně viz zmínění utopení kluka a odchod partnerky od hlavního představitele a on jde se psem po silnici. a vidí avii jak odváží nábytek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Žádné Dietlovo veledílo, ono je poznat, že ne všechna prostředí mu jsou blízká (viz Inženýrská odysea), a že se pak necítí pevný v kramflecích. Takže opět je seriál silný v mezilidské rovině, i když někteří herci zde hrají vyloženě koženě (Krausová a vlastně i Nový), a samotné příběhy z přehrady jsou spíše o nějakých výjimečných problémech, kde záleží, jak moc někoho tohle téma zajímá. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

V šestým dílu let vrtulníkem s bezmála dokumentárním výkladem o přehradách na severní Moravě a živočišná dvojka Jandák-Smutná. To je asi tak všechno, co tady za něco stojí. Jinak sledujeme divný chování hlavních postav a křečovitý zápletky (vybírání výpalného partičkou Jana Krause). Nejzábavnější jsou na začátku každýho dílu ty tříminutový rekapitulace zásadních dějových zvratů z dílu předchozího. Tohle totiž stačí k pochopení, že v celým seriálu jsou zásadní dějový zvraty o hovně. Následuje smutek, že i pod tímhle je podepsán Jaroslav Dietl. ()

Winster 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodne zajimavy a koukatelny serial, ktery ma hodne svetlych momentu. Herecky je to zvladnute taky dobre. Prvni dily se mi libili moc, je v nich takova krasna atmosfera s par lidma co si zijou klusek od prehrady a uzivaji si kras zivota v pracovnim tempu. Druha cast je uplne jina, nekde v pulce se to zlomi a vesele sceny  detské mini vsuvky a takova ta vsudy pritomna radost se vytrati. Je az s podivem proc dojde k takovemu zlomu a takové to těšení, že si to pustim tam uz skoro neni...Čtyři hvezdy za herce a napád. Nevim proc je zde v popisu Palyza hodnocen jako jednoznacne nekladna postava, protoze jednoznacvne kladna je. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám ráda prázdniny. protože Česká televize v tomto čase z úsporných důvodů vždy sáhne do svého archivu a vysílá staré, pozapomenuté seriály, pohádky, inscenace a zábavné pořady, čímž mne vždycky potěší. Tento seriál pojednávající o vodě, jejím občasném nedostatku i nadbytku je v současné době častých záplav i dlouhodobého sucha docela aktuální. Problémy s vodou jen okrajově doplňují jinak spíše vztahový příběh skupiny lidí žijících na samotě, daleko od městského ruchu. Pavla Nového, který nedostával mnoho hlavních rolí, postava hrázného Palyzy proslavila. Děj není příliš dramatický, ale docela uvěřitelný, herecké výkony nejsou nikterak oslnivé, ale v rámci možností ujdou. Dřív se mi seriál tolik nelíbil, ale při srovnání se současnou seriálovou tvorbou postoupil o několik příček výš. Ne, že by byl tak dobrý, ale spíš proto, že dnešní seriály jsou tak mizerné. Je to smutné, ale je to tak. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se na přehradě Kružberk, přehradě Žermanice, přehradě Šance, přehradě Morávka, přehradě Těrlicko, přehradě Slezská Harta, Ostravě, na nádraží Budišov nad Budišovkou. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Když je malá Lucinka (Lucie Bulavová) vyvolána při zápisu do školy ke zpívání před třídou a jde k tabuli, je nad ní vidět stín mikrofonu zvukaře. (rakovnik)
  • Seriálový pes Pavla Nového zvykol občas utiecť. Raz ho chytili ruskí vojaci, upiekli ho a zjedli. Úlohu musela potom dohrať jeho psia sestra. (krasomama)

Reklama

Reklama