Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (83)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Zvláštní je, že jsem tuto pohádku sledovala jako dítě. Myslela jsem, že je tato pohádka, pohádkou MÉHO dětství. Ale velmi mě těší, že i desítky let přede mnou už si mohly děti tuto pohádku užívat. Opravdu nevím, zda je to mé zdání, anebo jsme byli v roce 65 a dál animátorsky vyspělí. Hold, šikovné české ručičky:) ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat že tenhle večerníček podle knižní předlohy pana Václava Čtvrtka a i všechny ostatní večerníčky podle něj mně nikdy moc nezajímali, a není to jen kvůli naivnímu ději (Děti mají na naivitu právo) je to protože mi celá animace přišla nevýrazná. Ani můj ne moc oblíbený Rákosníček mně tak nenudil, Jiřině Bohdalové nebo Aťce Janouškové nebo Františku Filipovskému  se v dabování večerníčků nikdo nevyrovná. ()

Reklama

Nick321 odpad!

všechny recenze uživatele

V době kdy se vraždilo na československých hranicích jenom za pokus o odchod do lepších zemí a kdy se zavíralo do těžkého žaláře jen za politické vtipy, si komunistický režim vytvořil kreslenou postavičku Rumcajse, hrdiny z lidu, který vypadá jak Tálibánec, ale nenechte se mýlit vzhledem, pořád je to loajální soudruh, oděný částečně do rudé. Ten má za nepřítele panstvo z jičínského zámku, která má pochopitelně germánský přízvuk, aby bylo dětem už od nejútlejšího dětství vštěpováno, že každý kdo mluví německy je chce nevyhnutelně sežrat zaživa nebo alespoň šoupnout za katr. Tento bodrý chlapík vždy nějakým povedeným kouskem potupí cizáckou vrchnost. Nevím jestli by v někdejším režimu nebyl popotahován jako potenciální podvratný živel, v base končívali i loajální soudruzi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rumcajse a i jiné večerníčky a pohádky (např. Wericha, Broučky) mám víc spojené s audiokazetami, které jsem si pouštěl pořád dokola. Ty nahrávky dokázaly tak úžasně povzbuzovat vlastní fantazii. Proto večerníček je až druhej v pořadí za pětihvězdičkovejma kazetama. Ale dodneška miluju, jak Rumcajs nabíjí pistoli tvrdým žaludem. :) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To vám vážně nikomu nevadí, že Rumcajs krade? Copak můžu dát sto procent člověku, byť sebelíp namalovanýmu, kterej nejenom, že má tak asociální živnost, ale ještě ke všemu se na ni ani moc nehodí - pamatujete, jaký problémy měl třeba s ukradením blbýho pytlíku soli? :-) Takže, je mi líto, ale z výchovných důvodů (ne, opravdu to není kvůli mé vrozené kleptománii) mu prostě jednu hvězdu MUSÍM šlohnout! Tím ale na sebe určitě poštvu našeho Cipíska, až se to dozví ... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Indiciemi je, že císařovna v knize se jmenuje Bětka, tj. Alžběta Bavorská, a mluví se o vojně s Prusem, přičemž bitva u Hradce Králové se odehrála v roce 1866. Několikrát je zmiňován i pruský král Fricek, což by mohl být Fridrich Vilém IV. (Olík)
  • V den 100. výročí narození Václava Čtvrtka (4. 4. 2011) se podoba Rumcajse i jeho syna Cipíska objevila na titulní straně internetového vyhledávače Google. (Olík)

Reklama

Reklama