Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

sharky 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je možné natočit minisérii o Neilu Armstrongovi a vynechat z ní, že byl ve vesmíru, ale otázka pak je, jestli by se hlavní postava neměla jmenovat jinak. O díle B. Němcové (a inspiraci k němu) se člověk nedozví nic a to je dost škoda, když je to to, co ji proslavilo. Není to špatná červená knihovna, jen se to mohlo jmenovat Blažena, nebo Magdalena. Zvlášť když to bylo podle všech dostupných zdrojů dost přibarvené...Jan Hájek je výborný, Anna Kameníková důstojná, Aňa Geislerová bysi měla ještě dodělat ty chybějící ročníky na konzervatoři... hudba je repetitivní a je jí tam nesmyslně moc (asi chce autor podojit OSU), kamera slušná, mísení kontaktního a studiového zvuku příšerně amatérské. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano...ale pro mě ne, i když ne zde není stoprocentní, kvalitu vnímám dostatečně, je tam, ale je ubita prvoplánovým záměrem "šokovat", ukojit spíše dnešní bulvární hladovění, než co nejlépe zobrazit lidské smýšlení a morálku devatenáctého století. Pro jakéhokoli tvůrce nadmíru těžký úkol. Dobovou atmosféru to ale mělo, také skvělé herce, Anna u mě zcela přehrála Aňu a Jan Hájek vlastně herecky ovládl celou sérii, a nabízí své charisma pro další skvělé role, plus další postavy českých literárních velikánů (Havlíček Borovský - skvělý)...ale stále u mě převládá ne...takhle to přece, dámy tvůrkyně, nejde, je to až sobecké, takto si přivlastňovat vyobrazení Boženy Němcové, kteréžto jméno se nikterak neztratí vedle jiných, třeba Jan Hus...ponechte nám, malým Čechům s velkými idejemi, tyto hrdinky a hrdiny neposkvrněné, ponechte jim jejich soukromí, nepodsouvejte nám Vaše domněnky o tom, jak to asi tenkrát bylo, stejně jako dnes? To asi těžko. Nicméně je to tak natočeno, jako jakýkoli jiný umělohmotný seriál ze současnosti, řešící problémy své hlavní hrdinky. I přesto jsem v tom našel důstojnost, což mě těší a jelikož jsem člověk skromný, bavil jsem se a snad i poučil...ne tedy v oblasti lidských rozkoší, ale o vůli a síle jedince, jež může do budoucna zachovat velké věci, i když tuctové dialogy ve stejně laděné režii mne nikterak neoslnily, jsem rád, že něco podobného vzniká a jakoukoli hořkou pachuť v pohodě zapiju...ale mohlo by být lépe, snad příště. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Seriál Božena je zaměřená spíše na romantické vztahy Boženy Němcové, než na její literární tvorbu, ale naštěstí nejsou postavy nějaké klišé z telenovel a naopak působí dost realisticky. To je nejvíc vidět na ústřední dvojici, slavné autorce a jejím manželovi Němcovi. U obou vidíme jejich slabší stránky (Němec to dostává víc sežrat, není tolik z dnešního pohledu znát, že to byl na tehdejší dobu relativně osvícený manžel, zatímco Božena byla dost "mimoňka"...) a jejich zajímavý, komplikovaný vztah. Mně ale spíš zajímal život a kultura Čechů v Rakouském císařství a tehdejší napjatá doba. Toho jsem se trochu dočkal, obzvlášť bylo super vidět různé slavné osobnosti (a opět poměrně dost věrné svému předobrazu, jen minimum glorifikování či zjednodušování), ale mohlo toho být mnohem víc. Jsou to spíš jen různé krátké momenty, kterých je sice díky slušné stopáži velký počet, ale stejně jde často spíš o narážky, ke kterým už je dobré něco vědět. K tomu skvěle poslouží video-bonusy na stránkách České televize, kde scenáristiky, historici a další odborníci dovysvětlují mnoho věcí o Boženě Němcové a scénám ze seriálu. To dává často Boženě úplně nový rozměr a je veliká škoda, že se mnoho z toho nepodařilo dát napřímo do seriálu. Místo toho je v tomhle ohledu Božena spíše učební pomůckou, kde ale potřebujeme ještě nějakého lektora, který nám to okomentuje. Božena je (bez bonusových videí či komentářů jiného odborníka) taková kniha, kde chybí důležité poznámky pod čarou. Boženu Němcovou tu každopádně vidíme jako velmi kontroverzní osobnost (jíž taky byla), kterou často není snadné mít rád. Zezačátku k získání našich sympatií vypomáhá roztomilost herečky Anny Kameníkové, ale k mému překvapení se mi pak víc líbila Aňa Geislerová, protože je to prostě zatraceně dobrá herečka, která ví, co dělá. Celkově je seriál velmi zajímavým pohledem na Boženu Němcovou, kde je toho hodně zajímavého, ale přesto toho ještě mnoho chybí. Působí to trochu jako český televizní standard, ale bez trapných šablonovitých postav a naopak s důsledností v detailech - kterou však je snadné přehlédnout. (7/10) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja nie som hejterom Geislerovej a vôbec mi tu nevadila, to už skôr tá mladá Kameníková. Seriál mohol dopadnúť aj úspešnejšie, keby sa príliš nezameral na svrbenie Boženy v rozkroku. Ja som teda nevedel, že bola takto prelietavá a muža podvádzala rovno doma v ich posteli, ale nech už je, ako je, ak robíme seriál o osobnosti, ktorá sa dostala až na bankovku, tak očakávam trochu viac z toho buditeľského života a menej súkromných afér. Nehovorím, že to netreba spomínať, ale menej sa na to sústrediť. Lebo tu bola Božena polovicu deja v posteli s rôznymi pánmi. Až mi prišlo, že tvorcovia seriálu chceli zložiť Nemcovej všetko, len nie poctu. Takže ostal z toho trocha historický bulvár. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co ze začátku vypadalo jako sympatická snaha tvůrkyň polidštit literární ikonu, se nakonec změnilo ve slepou uličku. Být pokrokovou ženou v polovině 19. století jistě nebylo jednoduché, ale těžko pochopíte, proč se z ní stala „nesmrtelná“ literátka. Vedlejších postav jsou mraky, takže žádná z nich nemá v sérii dost prostoru. Zbývá rodinné drama pro dvě postavy hrané dvěma herečkami a jedním hercem. A nakonec je kupodivu nejzajímavější Jan Hájek a jím hraný Josef Němec. Možná i proto se mi zdál třetí díl slabší, jelikož byl odsunut kamsi do Uher. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama