Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte vážená poroto nečekejte žádné nečekané svědky, žádné důkazy na poslední chvíli ani skandální odhalení. Zde se bude hrát na úplně jinou notu a to hlavně na chlapskou ješitnost. Jack Nicholson v jednom ze svých exkluzivních představení. Každou scénu ve které účinkuje (není jich mnoho, dohromady tuším 4) si suverénně uzme pro sebe. Hodně se mi ale líbil i mladý právník v podání Tondy Cruise, který bývá mnohdy neprávem opomíjen a jeho výkony na plátně často nedoceněny. Určitě film, který stojí za to vidět, trošku se stydím že já tak učinil až nyní. 85% ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem videl jednou...oproti tomu v televizi se objevuje kazdy rok, uz skoro tak casto, jako Tri orisky pro Popelku...a me to zacina vadit. Je plno jinych, mnohem lepsich filmu, ktere byly na obrazovkach jednou ci dvakrat... Ne, tenhle soudni proces pokud clovek vidi poprve, je to hodne dobre zpracovany scenar, kdyz to vidi podruhe, je to nuda...skoda. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Byla nebyla, pěkná ženská a pak několik tvrďáků hájících čest USA a ideály této skvělé západní civilizace. Všichni dávno víme, že pravda a láska není výmysl Václava Havla, ale že je to genetická výbava každého poctivého Američana, Václav jen opisoval z americké ústavy. V roce 1992 se ještě takovýmto filmům lidé nesmáli, ale brali je vážně. Dnes už je těžké přijmout filmy tohoto ražení za své, neboť na této úrovni se dnes točí jen televizní seriály o sto a více dílech. Tenkrát tedy ano (60%) , ale dnes ani náhodou!!! 40% ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mi to až tak sedne. Přitom je to celkem jednoduchá rovnice. Kvalitně zpracovaný soudní drama mám všeobecně v oblibě a zde je Sorkinův scénář (jeho filmový debut), kvalitní režisér se slušným resumé, další velké jméno Richardson za kamerou, výborné obsazení a to ani nemluvím o soundtracku, který byl rovněž super, ačkoliv jméno Marc Shaiman jsem dodnes neslyšel. Cruise i mimo akční žánr podává velmi dobrý výkon a Nicholson se zde sice objeví jen na pár scén, ale ano, každou z nich si krade pro sebe neskutečným způsobem. Uvažoval jsem i o pěti, nakonec "jen" velmi silné 4*. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru dost přeceňovaný film, ale ani já nakonec nemůžu dát jen tři hvězdy. Přestože je to dlouhé a místy nezáživné, tak závěr je opravdu vydařený. A samozřejmě je tady i herecké obsazení. Už tenkrát bylo zřejmé, že se z Cruise stane superstar a stejně tak, si svoje odvedli jak Bacon, tak Sutherland. O Nicholsonovi se zmiňovat netřeba. Snad i proto, vedle nich působila Moore poněkud mdle. Není to film, který bych ještě někdy potřeboval vidět, ale určitě nešlo o ztrátu času. Vlastně je to dnes aktuální téma...vojáci jsou ty největší ovce ze všech lidí. Dobrovolně a s nadšením odevzdají své svědomí a odpovědnost a nechávají se ovládat generály...politiky. Proto mohou být vedeny války. Hmm, nakonec dám opravdu jen tři *. Vždyť tento film, bezmozkovství obhajuje. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se od 21. října 1991 do 30. ledna 1992 ve státech Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Ve Westwoodu v Kalifornii proběhla celosvětová premiéra 9. prosince 1992. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama