Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (292)

Morholt 

všechny recenze uživatele

I přesto, že téma je velmi silné a Sarandon s Pennem podali výjimečné výkony, nemůžu se zbavit dojmu, že pod vším tím škvarkovým sádlem je jen suchý chleba v podobě účelové agitace proti trestu smrti. Ta snaha polidštit bestiální postavu Seana Penna je tady až příliš okatá a na mě to dojem neudělalo. Trestu smrti říkám ano a přes veškerou Robbinsovu snahu se mu nepodařilo mě přesvědčit. 60% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu. Na svoj trest čaká po dobu 5 rokov. Jedného dňa sa rozhodne napísať list radovej sestre Helen v ktorom ju žiada o pomoc. V liste tvrdí, že je nevinný a skutok za ktorý ho odsúdili, nespáchal. Helen pociťuje k mužovi určitú náklonnosť s ktorou sa doposiaľ v živote nestretla. Najmä právnika s ktorým sa pokúsi o nemožné. Dostať Seana Penna z cely smrti. Dead Man Walking je film podľa skutočnosti, ktorý je presne tak aj zahraný. Vďaka hereckým výkonom nadštandardne. Všetko v tomto filme má hlavu aj pätu. Príbeh viac ako slušný a vďaka úplnému záveru divákovi dáva jasne najavo kam a akým smerom má potlačiť emócie. Z môjho pohľadu nebol priestor na ľútosť, ale - sme predsa len ľudia a všetko dokonale vystihujú slová odsúdeného Seana Penna: "Akékoľvek zabíjanie je zlé". ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Nedovedu si ani představit lepší zpracování citlivé problematiky trestu smrti. Sestra Prejeanová zde ztělesňuje odpuštění, které se nesnaží vinu zakrýt, ale vynést na světlo, aby mohla být smyta. Zločin je ukázán ve vší své strašlivostí, touha rodičů obětí po zadostiučinění zase ve vší své pochopitelnosti...Ne, přetěžké rozvažování nad právem státu odnímat život se tu diváku rozhodně neulehčuje. Avšak sestřino milosrdenství je bez opory černobílých klišé jen více ohromující. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Zabíjení je špatné, ať to dělám já, vy nebo váš stát." Nesouhlasím s trestem smrti, odmítám "oko za oko" a jakékoliv argumenty pro. Přesto na mě tenhle film nezapůsobil tak, jak by měl. Na můj vkus obsahuje trochu moc náboženského podtextu a navíc jsem s Matthewem moc nesoucítila. Takže tenhle film beru jako herecký koncert Seana Penna a Susan Sarandon, který měl ambice rozpoutat velkou diskuzi ohledně trestu smrti, ale z mého pohledu se mu to moc nepovedlo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou väzenia a trestu smrti sú vďačné a zaujímavé, ale režisér a herec T.Robbins k tomu pristúpil trošku ináč a to hlavne v tom, že k hlavnému predstaviteľovi cítime minimum sympatií a nikto nepochybuje o jeho vine. Herecký výkon S.Penna a nominácia na Oscara úplne zaslúžená, podobne ako aj S.Sarandon (Robbinsova manželka), ktorá ho aj získala. Mníška sa snaží uľahčiť mu cestu na druhý svet a možno v ňom, s pribúdajúcim časom, nájde aspoň trocha ľudskosti. Film trest smrti ani neodsudzuje ani neobhajuje, nechává nás podobne ako Kieslowského Krátky film o zabíjaní, aby sme o tom premýšľali. Film sa nesie v pokojnom tempe a je podmazaný kvalitnou hudbou. Sledovať iba "obyčajný roznovor" týchto dvoch hlavných predstaviteľov je silný zážitok. Silný a smutný film pre tých, ktorí naozaj vedia oceniť film postavený na hereckých výkonoch a vierohodnom príbehu. 90%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Film bol pre režiséra Tima Robbinsa rodinnou záležitosťou. Obsadil do neho svojho otca, matku, sestru a svojich synov. Jeho brat skladal hudbu. (misterz)
  • Když režisér Tim Robbins potřeboval soundtrack, poslal jednoduše kus filmu několika skladatelům, mezi nimi i Bruci Springsteenovi a Stevu Earlovi a požádal o složení hudby. (HellFire)
  • Při scéně se svíčkami se objeví v záběru skutečná sestra Helena, na základě jejíhož příběhu byl napsán scénář. Při filmování byla přítomna jako "dozor". (don corleone)

Reklama

Reklama