Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že systém trestu smrti je opravdu děravý..Předem jsem The Life Of David Gale mylně považovala za jedno z dalších soudních dramat na které rychle zapomenu (nečetla jsem námět). Po shlédnutí jsem si jistá, že to se určitě nestane. Dvojka Winslet+Spacey podala prvotřídní výkon. Přestože mi Kevin Spacey sympatický není, na jeho hereckých výkonech je cosi podmanivého až magického. A je úplně jedno, jestli je film drama, krimi anebo thrillerem (holt čecháčské škatulkování...), protože já celou dobu neodtrhla oči od obrazovky - a na tom, myslím, záleží. Konec mě naprosto dostal, přestože se později už dal předvídat. Můžete se čílit, že je to nepravděpodobné a absurdní, ale u filmu - u dobrého filmu - takové věci ráda promíjím. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Blázni...proč by společenské drama, šmrncnuté detektivkou, muselo být nutně paskvilem??? Ani chvíli jsem se nenudil a snímek mi připadal aktuální. Ale to už bude asi jenom můj problém, že? :-) A jak tady máme nekritické obdivovatele Kevina Spaceyho, tak já, nekritický obdivovatel Kate Winslet, musím říct, že ač její role byla rozsahem menší, skvěle se mu vyrovnala a co víc, výborně mu sekundovala. Jediné mínus filmu je, že dává více otázek, než odpovědí. Jenomže to už by mohl být i další problém: a to diváků... ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Psychologicky věrohodná, "parkerovski" klasicky vytříbená studie události, která se za život stane osmi z deseti správně orientovaných učitelů. A navíc naprosto geniálně zahraná! Spacey opět válí a jediným pohledem skrze mříže přejede snaživé herectví Kate Winslet jako Titanic promrzlého plavce, avšak co zde předvádí poctivý dříč vedlejších rolí Laura Linney, to chvílemi opravdu bere dech. Složitost a lehká chaotičnost scénáře sice v některých pasážích narušuje tíživou a deprimující atmosféru, ale velmi silný, nečekaný závěr převáží plusové body zpět na stranu filmu. No a koneckonců řekněte - věčná studentka Rhona Mitra dráždivě špulící prdelku před umyvadlem - kdo by si sakra nedal říci i napodruhé? Jenom David Gale a idiot.. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nenávidím zabíjení a můj úřad zabíjí, aby tomu zabránil." K trestu smrti mám poněkud rozpolcenej vztah. Spíš jsem proti, ale v případě jasně prokázanejch úmyslnejch vražd, nejlépe s hromadou důkazů, pachatelovým přiznáním a nahrávkou ze tří kamer, bych byl pro. Jinak ovšem nejsem ochoten fanaticky bojovat za žádnou myšlenku a nic z toho, co udělal David Gale, bych neudělal. Vlastně udělal. Neodmítl bych pozvání do ex-studentky Berlin. Jsem jen chlap a tohle se prostě nedá odmítnout. A co se týká dramatu, tak bylo docela výživný, zajímavý a přineslo mi pár zajímavejch postřehů ze života. Třeba o tom, že skutečně šťastni jsme jen tehdy, když sníme o budoucím štěstí a proto musí být naše sny nesplnitelný. Tady je moje životní chyba. Já si sny zásadně plním, takže si šlapu po štěstí. To je krutý. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SOCRATES WAS UGLY, PLATO WAS FAT, AND ARISTOTLE WAS A PRISSY DRESSER." --------- Na roku vzniku filmu som nejak prehliadol nulu a bol v tom, že je 2013. A tak na to pozerám, užívam si ten nádherný šedý filter, tú zrnitosť obrazu, celý čas sa sám seba pýtam, ako je možné, že tu Katka vyzerá tak dobre a mlado vyzerajúc, reku či nejak pokročili technológie omladzovania, ale hlavne, prečo by Parker točil v '13 film, čo vyzerá (po filmárskej stránke) tak zhruba na prelom milénia. A potom, keď ho dopozerám, zbadám, že aha, tak nič, 2003 it is... Každopádne, Parker s Davidom Galeom odišiel (hoci o 17 rokov neskôr, ale predsa) v tom najlepšom (alebo radšej, aby ma nemohol nikto zdžubať, "nie v najhoršom"), i keď zámorskí kritici by asi nesúhlasili. Za mňa obrovská spokojnosť. Odhliadnuc od explicitnej agitky som videl čistú, poctivú filmárčinu, viac než solídne výkony od viac než solídneho obsadenia a topový scenár, ktorý miestni komentátori mali odhalený už v polovici filmu (kvalitný roast). Dlho som už nevidel takto dobrý film. A čo tu dávala Rhona v tých dvoch scénach... Rghhh... S tým v mysli odchádzam teraz zrobiť inú činnosť... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama