Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský vědec Claude se svým tlumočníkem, kartografem Davidem, objeví letku vojenských letounů, která zmizela před třemi desetiletími. Letadla nejsou poškozená, fungují, ale po pilotech není ani stopy. Starý muž, který byl jediným svědkem, tvrdí, že v noci vyšlo slunce a zpívalo mu. Brzy poté se v poušti Gobi objeví pohřešovaná řecká loď Cotopaxi. V Indianapolis se zase krátce poté na řídící věži podaří zachytit hovor dvou pilotů civilních letadel o zjevení UFO. Stát Indiana je postižen masivními výpadky proudu, a tak je do práce povolán i technik Roy. Právě on na opuštěné silnici zažije setkání s UFO. Začne ho ve vozidle pronásledovat a spolu s ním tak činí i policie, ale kosmická loď mizí na noční obloze. Roy je UFO fascinován a stává se stále více posedlým obrazy, které se mu v mysli stále objevují. Vidí horu a neznámá síla ho nutí ji neustále z něčeho modelovat. (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (764)

ripo 

všechny recenze uživatele

Nemusíme ukázať miliónové triky , aby sa navodila atmosféra stretu s cudzími civilizáciami. Toto sa podarilo Spielbergovi na celej čiare. Príbeh, ktorý Vás chytí a neviete sa dočkať konca filmu, aby ste uvideli, či je to len komplot vojenských zložiek, alebo UFO existuje a ako vlastne tí mimozemšťania budú vyzerať .... ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že jsem v dobrodružném vysokorozpočtovém sci-fi spektáklu s kongeniálně obsazeným Truffautem slyšela kosmickou ozvěnu melancholického Lost in Translation? Samota-odcizení-sblížení-odcházení-naplnění. Pod našima rukama se počala tvarovat hora, jakýsi nepravidelný útvar, který začal vyrůstat všude kolem nás. Podej mi ruku, řekl pěti tóny. A já mu ji podala. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Setkání prvního druhu je, když vidíte UFO. Druhým druhem je, když o tom spatříte nějaký důkaz. Kruhy v obilí, záření...Třetí druh znamená, když navážete kontakt. Ale to už je tak trochu spoiler... Každopádně je skoro neuvěřitelné, co dokázal Spielberg v roce 1977 natočit...a k puncu výjimečnosti stačilo jemu a Johnu Williamsovi vlastně jen pět jednoduchých tónů... PS: Tenhle velkolepý film by si zasloužil remake - ideálně kdyby ho natočil sám mistr Spielberg! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Well, well, well, jak by pronesl Jan Werich (O stvoření světa)....Steven Spielberg je bezpochyby mistr svého řemesla a většinou svých snímků to dokazuje. Blízká setkání nejsou výjimkou. Dokonalé záběry kamer, perfektně naaranžované scény, skvělý výběr hudby, jež je z dílny výborného Johna Williamse, a v tomto případě i parádní vizuální zpracování. Nemohu ovšem hodnotit lépe. Nemám rád filmy o mimozemšťanech (výjma Vetřelci, Predátor,...), v nichž máme tu "čest" jim pohlédnout do tváře. Kdyby zůstalo u počáteční atmosféry, kde nic pořádně nevidíme, ale můžeme se obávat toho, co venku je, byl bych nadšený. V tomto případě jsem však byl spíš znuděn představou tvůrců o mimozemské civilizaci, jejich vzhledu, pohybů, gest, chování,...Velmi kladně však hodnotím spojitost se zmizelými bombardéry, lodí, lidmi, atd. Chybička: Ve scéně, v níž Royova žena opouští s dětmi dům a je s nimi v autě, říká dětem, aby zamkly dveře. Sama se nakloní ze sedadla řidiče na dveře spolujezdce a zamačkává knoflík na zamknutí. Všimněte si, že její dveře ho mají stále vystrčený. Zřetelně vidíme, jak se Roy blíží k autu a směřuje k jejím dveřím. Následuje záběr z místa spolujezdce a dveře u řidiče jsou již zamknuty (knoflík je zamáčknutý), přičemž Ronnie se teprve v tuto chvíli odvrací od spolujezdcových dveří. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle jako kousnutí do kyselého jablka o kterém člověk téměř najisto tuší že kyselé bude. Řeknu to na rovinu: pro mě osobně Spielberg + mimozemšťani = slabota, průměr. Ať už se jednalo o Ítího nebo o domrvený závěr posledního Indiany. Pokud budou vystupovat i v pátem díle Jonese nějací ufouni, tak asi zcvoknu. Není to zaujatost, jen mám rád když Steven točí dospělácké filmy. A že je točit umí nás přesvědčil ve výborném Ryanovi, Mnichově nebo ve všech Indiana Jonesech. Jeho sci-fi Minority Report si řádně považuju jako výborný počin. Zato Blízká setkání mě nechávají téměř naprosto chladným. Těch zapamátováníhodných scén je zde jako šafránu. Dobře únos dítěte super, ale co dál? Časový odstup mi z dnešního pohledu nedělá žádné problémy. Jen ten příběh pro mě buď není natolik atraktivní nebo mě prostě tato Spielbergova látka moc netáhne. Ono já se ostatně s polovinou jeho filmů nedokážu ztotožnit. ()

Galerie (230)

Zajímavosti (111)

  • Kvůli svým problémům s angličtinou si François Truffaut všude lepil papírky se svými texty, které pak během scény četl. V jedné scéně, když se hádá s armádním důstojníkem, čte text z karty, kterou má herec přidělanou na prsou. Když pak měl v jedné scéně říct: "They belong here more than we," ("Patří sem více, než my"), většina štábu mu rozuměla "Zey belong here, Mosambique." ("Sem patří Zey, Mosambik."). Tato hláška je natolik pobavila, že si ji začali tisknout na trička. (Othello)
  • Pracovní název filmu byl "Watch the Skies", což jsou závěrečná slova z filmu Věc (1951). Stejný text slyšíme ve filmu i ve scéně, kdy Nearyho (Richard Dreyfuss) vzbudí kreslený film. (don corleone)
  • Když Steven Spielberg natáčel některé hlavní scény s vesmírnou lodí, ještě neměl jasno pokud šlo o její konečnou podobu. Věděl pouze, že by měla být velká, nemotorná a temná. Když pak natáčel o měsíce později v Indii, jezdil každý den kolem obrovské rafinérie, která byla výrazně osvětlená a vyčnívalo z ní množství trubek a dalších součástek, čímž se Spielberg inspiroval. Rozhodl se, že loď bude také zářit a vypadat futuristicky. V takové podobě se nakonec objevila ve filmu, a to i přesto, že už byly dříve natočeny scény, v nichž se nad davem objevuje černý stín. (don corleone)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama