Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

topi 

všechny recenze uživatele

Po posledních zkušenostech se štědrovečerními pohádkami jsem ke sledování přistupoval jednoznačně skepticky a očekával jsem totální slátaninu, už jen proto, že režíruje Karel Janák. Ale opakovala se stejná situace jako na vánoce 2014, kdy Janák natočil Princeznu a písaře a taktéž jsem byl vůdčí ní velmi opatrný a pohádka mě pak přitom překvapila. To samé platí i O vánoční hvězdě. Když to porovnám s minulými pěti lety a celkově nejen s pohádkami, které se točí k štědrovečerní večeři, ale i se všemi novými, tak tahle pohádka je na tom rozhodně mnohem lépe. Naštěstí ji nekazí žádné trapné počítačové efekty ani žádní moderní draci nebo jiné nestvůry. Překvapivě mě nevadil ani Vojtěch Kotek, na kterého jsem alergický, ani Tereza Ramba v roli Deničky, ta role mě docela bavila. Princeznu hrála německá herečka Leonie Brill, její předabování však působilo hodně rušivě, zato kukadla měla nádherný. Velkou práci udělala hudba Jana Březiny a celkově vzato se dohromady povedl solidní počin. Žádná zapamatováníhodná klasika z toho sice nikdy nebude, scénář by to chtělo více doladit a scény z nebe spíše ubrat, ale vzhledem k novodobé pohádkové tvorbě to není žádnej průser. Možná je to tím, že se na výrobě podílela i německá a slovenská televize. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si určitě cením faktu, že při sledování pohádky o Vánoční hvězdě jsem měl dojem, že koukám na českou pohádku a nikoli snahu o americký paskvil. Druhá věc, která mě vysloveně nadchla, že Vojta Kotek má na sobě bohemáckou šálu, za to palec nahoru. Pokud jde o herce, tak Aňa s Terezou převyšují zbytek o mnoho mil. Zvláštním ukázem je německá herečka Leonie Brill, beru to jako ulítbu německé koprodukci, ale nesedla mě, to už mohla být rovnou Marika Šoposká, když jí dabovala, sice 31 let, ale pořád mladá a nežně vypadající děvucha. Moc se líbily kostýmy. Jen v nebi jsem si připadal trošku jako u Thora a Ondra Sokol a jeho účes to byla zbytečnost, když už tak měl ty vlasy mít zářívý, aby to ladilo s pojmem nejzářivější hvězda, takhle jsem čekal kdy se zjeví Uma Thurman a bude po něm chtít aby jí naučil hmaty a chvaty, protože Kill Bill. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Asi mě pořád překvapuje, že stejný režisér, který si udělal jméno na teenagerských komediích, si v posledních letech vzal monopol na natáčení štědrovečerních pohádek, ale jinak s tím nemám problém, a v tomto konkrétním případě mě to poměrně příjemně překvapilo. Obsazení je fajn (Tereza Ramba je v roli Deničky vyloženě roztomilá), natočili to v krásných lokacích, a ten děj mě celkem bavil a přišel mi jako něco příjemně nového (jako po dlouhé době pohádka, ve kterém není ústředním motivem odpor proti předem domluvenému sňatku, což je podle mě momentálně asi nejotravnější žánrové klišé). Nesedla mi ovšem ta německá ošklivka v roli princezny a v porovnání s vrcholnou českou klasikou typu Princ a večernice mi to pořád přijde jen jako lepší průměr, který se za čas skoro jistě vykouří z hlavy. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Princezna za mě opravdu hezká, tak nějak můj typ, a navíc jsem z ní měl opravdu pocit princezny, což se v předchozích letech málokdy stávalo. Ale dabing do českého filmu prostě nepatří - zkrátka hezkých holek, které by mohly hrát princezny, tu máme dost, tak proč Němka, když potom ani neumíme udělat dobře dabing (zvuková a obrazová stopa kolikrát mimo). Dětská naivita, mentální jednoduchost postav je z bůhvíjaké příčiny chápana jako potřebný prvek štědrovečerní pohádky. Tady už mám pocit, že na Kavčích horách prostě někdo študovanej udělal mustr na štědrovečerní pohádku, a přitom ten mustr vůbec nerespektuje samotný žánr pohádky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Blýská se na lepší časy, nebo tuto opravdovou pohádku natočila ČT omylem? Skvěle obsazené, dokonce tak, že se zde sešly skoro všechny hezké české herečky různých generací, k tomu Kotek, z kterého vyrostl přitažlivý chlap, neotřepaný příběh, vizuál použitelný i pro kino produkci, takže co více si přát? Aňa Geislerová je nádherně svinutá svině a nejen na ní je poznat, že jí hraní v nehloupé pohádce baví. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Aňa Geislerová na otázku, proč si vybrala právě roli Proximy, odpověděla: „Já jsem si přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro (1991), která je ale italská, a Anděla Páně (2005), kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“ (SONY_)
  • Pohádka O vánoční hvězdě byla na Štědrý den roku 2020 nejsledovanějším pořadem. Na ČT1 ji vidělo 62 % všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi, celkem tedy více než 2,68 milionu diváků (starších 15 let). (SONY_)
  • Leonie Brill (princezna Amélie) o kostýmech uvedla: „Bože můj, ty kostýmy! Byly prostě fantastické. Ještě nikdy předtím jsem na sobě ve filmu neměla nic tak krásného. Šikovná paní kostýmní návrhářka (Michaela Horáčková Hořejší) odvedla skvělou práci a její tým vytvořil kostýmy, které mi perfektně padly. Jakmile jsem si je oblékla, opravdu jsem se cítila jako princezna – bylo to jako splněný sen!“ (SONY_)

Reklama

Reklama