Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

cariada 

všechny recenze uživatele

Název je poněkud zavádějící , neboť onen pověstní cestovní stroj tu opravdu nehledejte. Je to jen zlatý talisman, který prodlužuje život, jenže ho má starý děda a jiný rozpadající se dědek ho chce za každou cenu, jenže první děda nemá chut se dělit. Zajímavé je jak je neustále s dědou jeho vnučka, která je strašně podobná "Cvrčkovi" Natálka s pokračování seriálu Arabela. Velice k popukání je gorila toho rozpadajícího se dědka, která vždy dostane ránu přímo do kokosu. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Film o upíroch sa dá natočiť dvoma spôsobmi. Buď okopírujete klasické Draculovké horory, ako množstvo hororov dnešnej doby a bude to hrozná sračka. Alebo si môžete vymyslieť niečo originálne. Áno, to je presne prípad Cronosu. Film by som za horor veľmi nepovažoval, ale skôr sa drsnejšiu drámu, s veľkou morálnou hodnotou. Nevedel som, že film je z Mexika, nuž ale herecké výkony ma celkom dostali. Aj keď deti vo filme nemám rád, ale musím priznať, že tu mladá dáma hrala dobre. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o touze po nesmrtelnosti, lépe řečeno věčnosti. Objevuje se zde již del Torův rukopis, který rozvine v následujících filmech. Záliba v hmyzu se naplno projeví ve filmu Mimic, fantaskní svět plný nočních můr s dětskou hrdinkou ve Faunově labyrintu. Pití krve a krvavé scény vůbec jsou tématem Bladea 2... Stroj času v podobě brouka připomene L´Marchantovu kostku z Hellraisera. Také ona nakonec většině svých majitelů přinese nekonečnou rozkoš...v podobě pekla. Precizní práce s kamerou, cit pro výtvarné obrazy a detail však nedokážou vyvážit pomalé tempo filmu. Ron Perlman se svou ojedinělou vizáží dá vzpomenout na jeho herecké začátky - Boj o oheň a Jméno růže. A zde má neustálé problémy s nosem! V závěru filmu jsem si vzpomněl i na Re-Animátora.... Celkově za 3, jelikož i přes zajímavé nápady jedno podívání stačí. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd v duchu atmosféricky magických devadestákových horrorů, na nichž jsem vyrostl a kteréžto mám hodně rád. Někde ve druhé třetině to sice trochu zvolní, ale pointa a příjemně dojemný závěr to zase napraví. Ve svém žánru velmi zajímavá a zvláštní záležitost. Plusem filmu zcela určitě je silně komorní styl vyprávění, silný příběh, dobře vykreslené postavy, povedené masky, žádní dementní puberťáci (oni tam totiž nejsou vůbec žádní, ejchuchu, hola hola!!!) a v neposlední řadě uchvacující hudba. Prostě velmi povedený zářez, dokazující, že i horrorově poněkud chudá devadesátá léta dokázala vyplodit zajímavé kousky. I když pravda, tohle asi každému nesedne, na druhou stranu, své fandy si to určitě najde. Rád se mezi ně zařadím. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

K cemupak to prirovnat? Tenhle film je neco mezi Wellesem, Stokerem, Romerem, Veci Makropulos a Upirem z Ferratu :o) Ne, vazne, neni to spatnej bijak, jen asi neni vhodny ho klasifikovat jako horor. Spis mystery opleteny par hororovejma motivama. Kazdopadne je mily, ze se nedrzi zabehnutejch klise, stoji na relativne zajimavym a dobrym pribehu a del Toro v nem mohl naplno projevit svoji posledlost malickostma a oblibu kratkejch meziscen. CEskej preklad berte s rezervou, "stroj casu" je trochu zavadejici. Mimochodem skoda, ze tam samotnymu Cronosu neni venovano vic prostoru. Na druhy strane jsem byl mile prekvapenej Federico Luppim a trochu i tim Perlmanem. Proste mila a zacne rezisersky osobita podivana. A nakonec dotaz a nabeh na spoiler: Jmeno Jesus Gris je dost podobny Jesus Christovi, to je jasny (ostatne se o nem v samotnym snimku mluvi), ale jedinou spojitost, kteru jsem mezi temahle dvema postavama nasel, je to zmrtvychvstani - pokud tam nekdo vidite neco jinyho, rad si to poslechnu, resp. prectu v poste. Diky a preji pekny zivot bez mramorove kuze :o) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Na oslavě počátku nového roku jasně vidíme postavičku v kostýmu hodin. I když jsou hodiny funkční, stojí na místě, což je metaforou pro film. (HellFire)
  • Natáčelo se od 12. února do 8. dubna 1992. (BMW12)
  • Před dokončením filmu musely být provedeny finanční změny kvůli stále zvyšujícímu se rozpočtu. Jednou z těchto změn bylo i rapidní snížení platu Rona Perlmana. Na což Ron přistoupil jedině díky tomu, že Guillermo del Toro byl jeho velmi dobrý přítel. (Chatterer)

Reklama

Reklama