Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Fanak 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych napsal, abych neopakoval komentář k Bota jménem Melichar nebo Výbuch bude v pět. Stejně krásný film pro stejnou krevní skupinu. Zde navíc okořeněn prostředím Moravského Slovácka, což mě jako lokalpatriota musí potěšit. Lituji děti, které zaměnily podobná dobrodružství za vysedávání u ICQ. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Obecně mám docela rád dětské či rodinné filmy natočené za hluboké totality. Většinou nejsou zatěžovány politikou a ukazují naivní, hravou dětskou duši, která zažívá nesčetná dobrodružství. A kdo by se nechtěl vrátit do dětství a zažívat podobná nebezpečenství s takhle skvělou partou přátel? A navíc v tak pěkném prostředí. Mám rád herce J. Hartla, takže každý jeho film kvituju s nadšením. Je to zajímavý snímek, v krásném prostředí. Rozhodně nenudí. Pokud nehledáte vysoký kulturní zážitek, ale spíše chcete jen zavzpomínat na dětství s úsměvem na rtech, je tohle správná volba. Duši snímek určitě pohladí a je to příjemně utracený čas. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali, a to ani Eli Roth nevymyslí, jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se vrátila do dětských let. Já ty návraty prostě miluju. Takové filmy už se dnes bohužel netočí a je to velká škoda. Nechci si představit, jak by film vypadal dnes. Jana Hartla jsem si jednou pro vždy zapsala do paměti jako mladého učitele a vlastně si ho takhle pořád vybavuju. Souhlasím, že 80. léta byla pro české filmy pro děti jako dělaná. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Ondřej Soukup. Zajímavé a úspěšné propojení rolí dospělých kde tvůrci obsadili profesionální herce, naopak představitele dětských rolí našli pomocí konkursu na školách hodonínského okresu. Veselý ale také výchovný film, pěkné ztvárnění slovácké vesnice, nechybí i humor, prostě nálada skvělá a já se opět po čase vrátil do svých dětských let i se všemi těmi kluky a s jejich klukovinami. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Kluci si popiskují ve své době populární, ale nikde nevysílanou písničku od skupiny Uriah Heep, „Lady in Black“. (sator)
  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno