Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vcelku běžný snímek o klukovské partě v jedné moravské vesnici. Pro mne je významný tím, že tou vesnicí jsou Čejkovice. K nim mám silný vztah, neboť v nich žila moje babička a děda a vlastně tam žije celá rodina z tátovi strany. Je fajn při sledování filmu poznávat jednotlivá místa. Pětka s hvězdičkou navíc není špatný film, kluci v čele s učitelem Janem Hartlem tvoří sympatickou partu a občas vás i rozesmějí. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná komédia o partii siedmakov, ktorí síce sú nezbedníci a v škole vyvedú nejednu vylomeninu, ale v srdci sú to dobrí chlapci a dobrý učiteľ to s nimi vie vyriešiť. Produkcia je dobrá, takže nikde nie vidieť muchy a herci pracujú s charaktermi veľmi dobre. Dokonca aj detskí herci sú prirodzení a bez kŕča hoci nemajú mnoho skúseností a pre niektorých to bol debut. Prekvapivé je obsadenie Dušana Blaškoviča a Mariána Zednikoviča, no trocha zamrzí ich predabovanie do češtiny. 70% ()

Reklama

Fanak 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych napsal, abych neopakoval komentář k Bota jménem Melichar nebo Výbuch bude v pět. Stejně krásný film pro stejnou krevní skupinu. Zde navíc okořeněn prostředím Moravského Slovácka, což mě jako lokalpatriota musí potěšit. Lituji děti, které zaměnily podobná dobrodružství za vysedávání u ICQ. ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě takovým malým zjevením. Představte si, že jsou osmdesátá léta a se školou chodíte do kina bez výjimky pouze na samé válečné filmy, nejčastěji sovětské provenience. A najednou přijdete se třídou pěkně organizovaně do kina, znuděně si posedáte a na plátně se objeví parta vašich pěti vrstevníků, kteří chodí do kina na úplně jiné filmy, školu berou s patřičným nadhledem a vy nestačíte zírat. Upřímně řečeno jsem do té doby snad ani nevěděl, že se takové filmy vůbec točí, natož abych je sledoval při školním promítání. Moc jsem nechápal, co se to vlastně děje a tenkrát jsem možná začal pomalu odhalovat, že všechno je jinak. Ani po letech si tenhle film nenechám ujít a musím říct, že s hodnocením nemám ani teď žádný problém, a to nejenom díky návodnému názvu, který jakoby byl vytvořen právě pro budoucí čsfd. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem "za mlada" neviděl, takže bez nostalgie. A hodně jsem se u něj tuhle nudil navzdory jeho kratší stopáži. Holota vyvádí různé nezbednosti, tak to bylo odjakživa... ať ta školní, tak tak již odrostlejší. Vůbec jsem se nebavil. Jinak ukázka předlistopadového školství jaksepatří - soudružka Mlýnková je skutečně úča jak má být. "A teď už chybí jenom hašiš." P.S.: je někdo - jen tak pro zábavu - schopný identifikovat klavíristu hrajícího Beethovenovu 8. klavírní sonátu ve 42. minutě filmu? ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Časopis pro dospělé zabavený klukům je Mayfair, ročník 3, číslo 7 z července 1968. (velkyvezir)
  • Letní kino se natáčelo v obci Roštín. (M.B)

Reklama

Reklama