Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (507)

JFL 

všechny recenze uživatele

Člověk by snadno mohl propadnout pokušení, aby provolával Peela za nového Tarantina ve snaze vyzdvihnout jej coby jednoho z nejosobitějších a nejunikátnějších talentů spoučasného amerického overgoundu. Jenže zásadní rozdíl mezi oběma tvůrci spočívá v tom, že Tarantino je sebezahleděný nerd adorující mytologii filmu a fikční hrdiny, kdežto Peele se obrací k realitě, neboť je nejen cinefil, ale také autor reflektující společnost a bizarní paradoxy jejích aparátů a statu quo. Proto také jeho filmy nejsou pouhými sofistikovaně nadšeneckými hříčkami s filmovými schématy a eklektické pomníky okrajovým filmům a autorům, ale jízlivé satiry a mnohovrstevnatá díla, která dokážou současně bavit i mrazit. Peelův třetí celovečerní projekt pak fascinuje jako unikátně nepředvídatelné vyprávění, které na půdorysu záhady a kontaktu s něčím cizím staví ohromující pomník kinematografii a jejím průkopníkům. Peele ve svém "Tenkrát v Hollywoodu" nejde cestou Tarantinovy iluzorní fikce a okouzleného adoračního patosu, ale vytváří dílo vědomě pracující s paradoxy a protiklady. "Nene" tak současně je sci-fi i western a pojednává s hořkostí o zábavním průmyslu, který se sám chytá do vlastní smyčky, když si vychovává diváky, kteří požadují stále nové a okázalejší atrakce. Jakoby nevyhnutelně pak tento proměňující se průmysl nechává v prachu cesty své staré dříče i průkopníky. Peele vzdává hold posedlosti dokonalým záběrem, ale paradoxně tak činí se zázemím doby, kdy ona dokonalost už je umělá a vzniká bez rizika díky počítačovým efektům a digitální postprodukci. Nejvíce pak na "Nene" překvapí, že sice pojednává o starém Hollywoodu a jeho magii i patosu, ale nepromlouvá k uslzeným gerontům, nýbrž onen étos zprostředkovává mladé generaci odkojené YouTube a dennodenně visící na sociálních sítích. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DÁMY A PÁNOVÉ, JSME POZOROVÁNI MIMOZEMSKÝM DRUHEM, KTERÝ JSEM NAZVAL POZOROVATELÉ…“     Úvodních 40 minut o hovnu. Pak se to kapku začne rozjíždět – takže to vlastně mělo začít až tady. Byť je to píčovina - je to celkem zajímavá píčovina. Sice ne napínavá, ale jsem prostě zvědavej, jak že to… a snad že by z toho mohlo vypadnout jedno z nejzajímavějších sci-fi posledních let. Nakonec je to takový nesmyslný…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych natočit nejlepší záběr svýho života. 2.) Kolem baráku mě večer honí divokej balón /// Thx za titule „lordek“.                    PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Butthole from Outer Space. Pridávam sa k hlasom, ktoré tvrdia, že toto je veľmi v štýle ostatných Shyamalanoviek. Je to vizuálne podmanivé, originálne, ale zároveň aj dosť divné a miestami smiešne až vyslovene cringy. Z celého filmu ma najviac bavila - úplne nadbytočná ale mimoriadne strašidelná - pasáž s Gordym a Jupiterom, ktorá mala potenciál na vlastný film. Zvyšok je taký mix 80s béčka (ten IT technik to strašne dáva dole) a arthouse hororu, ale od odhalenia tajomstva to ide rapídne dole a záverečný kameramanský lov má možno nejaký meta-zmysel, ale reálne sa postavy v poslednej tretine správajú ako po lobotómii. Za originalitu a špičkovú kameru zaokrúhľujem nahor, ale scenár je nesústredený a filmu by sa zišlo prestrihať (najmä v prvej hodine) tak o 20-30 minút. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Blízká setkání Peeleho druhu. Obrozená spielbergovina o jednom špatně uvázaném šapitó chce být „elevated“, ale mě jen povozila v páternosteru a i když jsem se na ni celou dobu díval, nechala mě na pokoji.. Témat se nakousne hodně. Podívaná, od které nemůžete odtrhnout oči a propadáte závislosti na ní, respekt k fauně a způsobům, jak s ní zacházíte, biblické motivy andělů a nanebevzetí, ignorace černého odkazu v kinematografii, kompetice a ctižádost v branži či pochybné cesty za americkým snem, ale upřímně, nebýt van Hoytemových imaxových jízd a vykuleného stoika Kaluuyi, zajímalo by mě jen, jestli jde z Wincotta seškrábnout penicilin.. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, který zná Peelův filmařský talent i scenáristické limity je Nope přesně taková bejkovina, jakou avizoval trailer. Rejža umí poutavě natočit prakticky jakoukoliv scénu. Ale když se v těch scénách sto minut pouze něco naznačuje a některé z nich nemají pro už tak řídký příběh smysluplný význam (Asiat a šimpanz), jde o pouhé pozérské tahání za nos. Peelovo neobvyklé mixování žánrových motivů (zde sci-fi horor a western) může působit odvážně a neotřele, ale ve filmu, který chce na jednu stranu děsit a na druhou balancuje na hraně parodie, tvůrčí vize zaniká. Nope je co do povedenosti někde mezi Get Out, který stál na geniálním nápadu, a Us, který byl směšnou hloupostí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • Jordan Peele se prostřednictvím svého účtu na Twitteru krátce po uvedení filmu podělil o celé intro k filmu „Gordy's Home“. Video, které je zasazeno do skladby „Strange Animal“ od Gowana, paroduje podobná intra sitcomů z 80. a 90. let a zároveň předznamenává zlověstnější události zobrazené ve filmu. (TheEvilTwin)
  • „Nope“ znamená „ne“, ale je to také akronym pro „not of planet earth“, což znamená „ne z planety Země“. (KaterinaSkop)
  • Režisér Jordan Peele prozradil, že scénář napsal v době, kdy měl obavy o budoucnost kinematografie. „Věděl jsem, že jako první věc musím vytvořit opravdový spektákl, něco, na co diváci zkrátka musí přijít a vidět.“ (NiWi)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama