Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (507)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Butthole from Outer Space. Pridávam sa k hlasom, ktoré tvrdia, že toto je veľmi v štýle ostatných Shyamalanoviek. Je to vizuálne podmanivé, originálne, ale zároveň aj dosť divné a miestami smiešne až vyslovene cringy. Z celého filmu ma najviac bavila - úplne nadbytočná ale mimoriadne strašidelná - pasáž s Gordym a Jupiterom, ktorá mala potenciál na vlastný film. Zvyšok je taký mix 80s béčka (ten IT technik to strašne dáva dole) a arthouse hororu, ale od odhalenia tajomstva to ide rapídne dole a záverečný kameramanský lov má možno nejaký meta-zmysel, ale reálne sa postavy v poslednej tretine správajú ako po lobotómii. Za originalitu a špičkovú kameru zaokrúhľujem nahor, ale scenár je nesústredený a filmu by sa zišlo prestrihať (najmä v prvej hodine) tak o 20-30 minút. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele je fantastický režisér, ktorého filmy ma fakt bavia. Okrem iného preto, lebo sú originálne a teda nepredvídateľné. Nie, nie ponúka skvelý kasting, sympatické postavy, dokonalú kameru Hoytea van Hoytema (Dunkirk. Ad Astra), konský element, famóznu výpravu a hudba od Michaela Abelsa (My) je taká dynamická a intenzívna, že som pri niektorých scénach nedýchal. Poslednú trištvrte hodinu som to pozeral ako zhypnotizovaný. Nad filmom sa vznáša neskutočne tiesnivá, nepríjemná a mrazivá atmosféra čohosi zlovestného a strašidelne veľkolepého (ale zároveň cudzieho a smrteľne nebezpečného), čo sa rafinovane, zákerne schováva nehybne medzi oblakmi. Už som vo filmoch za tie desaťročia, čo pozerám filmy, videl všakovaké kameramanské kúzla, ale za to, čo tu predvádza van Hoytema, ozaj dole nie jeden, ale rovno dva klobúky. Aj keď, aby som bol objektívny, od vyloženého záveru som čakal predsa len trochu viac a bolo to už i na môj vkus príliš divné, a to už je vážne čo povedať. Z Nie, nie som každopádne mal podobný pocit, ako keď som pred dvoma desaťročiami videl viacnásobne v kine báječné Shyamalanove Znamenia. A to už je fakt sakra pocta. Mimozemšťania sú pre mňa ekvivalent vlkolakov alebo upírov, teda niečo, čo je geniálne, ale je to tak masovo používané režisérmi, scenáristami a spisovateľmi na celom svete, až sa z toho stala nuda. Dané „veci“ majú skvelý potenciál, ale treba chcieť. Tu sa chcelo. Trocha ma rušil dôraz kladený na postavu hranú Stevenom Yeunom (vrátane geniálneho flashbacku), ktorý mi pripadal nadbytočný, ak uvážime, že má vo filme len pomerne malý priestor. Ale zas ak sa nad scenárom dôkladnejšie zamyslíme, zistíme, že vlastne až taký nadbytočný v skutočnosti vôbec nie je. Ale tú cvičku som fakt nepochopil. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Další ze vzácnejch filmů, kterej buduje atmosféru, postavy, svět, příběh a poselství skrze drobný detaily mimo focus kamery, který ale českej divák nemá šanci spatřit, protože je až příliš orientovanej na jedničky a nuly (který tady téměř absentujou), je nepozornej, nevyspělej a primitivní. A tak se další mistrovskej spektákl s notnou uměleckou hodnotou utápí v modři csdf, zatímco nahoře probíhají pyžamový párty současnýho konzumního diváctva - kdo tomu propadne, toho to pozře. Sláva analogu! ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Rodina Haywoodovcov žije na odlahlej farme. Otec Haywood jedného dňa príde o život za záhadných okolností. Po jeho smrti sa na farme začnú odohrávať zvláštne úkazy, ktoré súvisia s tajomným oblakom na nebi. Jeho deti sa ocitnú v obrovskom nebezpečenstve, ale túžba odhaliť skutočný dôvod smrti ich otca je silnejšia než strach. - Som velkým fanúšikom hororovej tvorby Jordana Peelea, ale toto ma úplne minulo. Možno som naivne dúfal, že ako jeden z mála filmových tvorcov dokáže opäť vybudovať príbeh, ktorý bude silnou sociálnou kritikou, ale tentokrát tomu tak nie je. A zdá sa mi, že pokial sa Peele nesústredí práve na túto kritiku, film jednoducho nemá čím zaujať. Duo Kaluuya / Palmer je perfektné, ale ostatné postavy im absolútne nestíhajú sekundovať a každá scéna bez nich dvoch ma začala v druhej polovici filmu ubíjať. Nope nie je zlým filmom, ale každý rok vyjde jeden dlho očakávaný horor, ktorý mi vôbec nesadne. A tento rok to je práve tento snímok. Jordan Peele je ale stále tvorcom, ktorého sa oplatí sledovať aj do budúcnosti. EDIT: 03.09.2022 - No musím to dať aspoň na dve, lebo posledné dni furt čumím na oblaky, že či náhodou niektorý z nich nestojí stále na rovnakom mieste. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem chvíli myslel, že se do děje nemůžu dostat proto, že ho sleduju s poněkud kostrbatými amatérskými cz titulky. Potom, coby poctivý introspektor, jsem zase dával vinu sobě, že zkrátka můj intelekt není připraven na vstřebání tak rafinovaně artové formy příběhu. Ale zhruba od poloviny filmu už jsem měl definitivně jasno v tom, že chyba je objektivně a jednoznačně na straně rejži a scénáristy, protože je to ta samá kreatura, která se podepsala už např. na scénáři k novému, totálně vymrvenému Candymanovi. Kámo, angažovaný agitky o rasismu i fantasmagorický slátaniny ti jdou fakt docela dobře, nechceš ale příště radši zkusit natočit třeba nějakou fekální komedii a vykašlat se na horrory a na scífka? Nebýt vzteklého opičáka, dal bych odpad. (Měls pravdu Bassmene, že mi tohle asi fakt nesedne.) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • Když Jupe (Steven Yeun) prohlásí: „In one hour you will leave here having witnessed a spectacle,“ zbývá do závěrečných titulků filmu přesně jedna hodina. (TheEvilTwin)
  • Film se odehrává v Agua Dulce v Kalifornii u slavných Vasquezových skal. (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama