Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Odporně prolhané. Se divím, že se všichni zúčastnění nepropadli hanbou pěkně hluboko. Je to jako kdyby Němci natočili film, kde by tvrdili, že koncentrační tábory byly báječnými místy k rekreaci. Burian, když už musel hrát ve Hvězdách nad Baltimore, tak to flákal, ale Menšík si div neroztrhne hubu, aby tu roli vystihl co nejlíp... ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jožin Hrdlička zamlada zapaloval stohy, pak emigroval, aby se v osmašedesátém vrátil do vlasti jako zkrachovalý emigrant-podvodník.Takového antisocialistického živla, může podporovat snad jen kulak Kuna. To Michal Janák je z úplně jiného těsta - je to komunista správný chlap, poctivý slušný člověk, sbalí švarnou uvědomělou děvu, i víno má lepší než přisluhovač nových pořádků Kvasnička a zachrání družstvo. :-)))) :-)))) To vše profesionálně natočené a osazené hereckou elitou, solidním soundtrackem Karla Svobody a ideově rudě zabarveno 70%. Produkce: FSB ()

Reklama

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nebyl prosáklý skrz na skrz propagandistikými a ideologickými nesmysly, mohlo se jednat o celkem podařenou venkovskou veselohru s kvalitním hereckým obsazením. Bohužel je v celém filmu patrnbá linka "hodní komunisté" a "zákeřní kapitalisté - vykořisťovatelé". Film se snažil mlžit jak jen to jde. Strana to jsou ti dobráci v pozadí, na které dnes už každý kašle, strana do ničeho nekecá, uděláme si to jak chceme :-)). Dnes úsměvné, ale tehdy bohužel myšleno zcela vážně. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Filmová komedie "Bouřlivé víno" byla tenkrát v kinech jedna z nejnavětěvovanějších. Tady, kde se film natáčel se promítala i mimořádně mimo oficiální "hrací" dobu místního kina. Osmašedesátý rok byl zobrazený tak aby se vlk (komunista) nažral a koza (divák) zůstala celá. Jinak to ani nešlo. Záběry na krásy Jižní Moravy dotváří atmosféru této komedie pro pracující lid. No a hereckému obsazení vévodí suveréně Vladimír Menšík, který možná i díky tomu, že pocházel z nedalekých Ivančic, je v roli poctivého vinaře uvěřitelný a jako snad vždy skvělý. Pro mě navždy zůstane pamětihodná scéna Šmejkalčina striptýzu ve vinárně pro Rakušany, kdy se nechce vysléct a nadá jim do sviňáků. Na otázku jednoho z nich "Was is das "svinak" se mu dostane odpovědi, že je to přece "manžel od sviní"! Nezapomenutelná scéna z nezapomenutelnou Ivou Janžurovou! ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

V době vzniku měl film asi opravdu plnit osvětovou činnost v rámci tzv. "Poučení z krizového vývoje" z let před rokem 1968 a během roku 1968, než nás okupovala nevítaná sovětská armáda, jak zde píše Marci. Já ovšem dnes, i když jsem film viděl i krátce po jeho vzniku, nevidím ve filmu pouze jen tu tehdejší socialistickou kritiku soudruhy zavrhnutého počínajícího obecně tržního hospodářství v šedesátém osmém roku, ale také výsměch hlouposti, řekněme "pomatených" lidí po politickém převratu. Vidina velkých peněz a moci prostě dělá z některých lidí zaslepené hlupáky. Ostatně, tato hloupost některých z nás se opět opakovala i po osmdesátém devátém roku (po tzv. sametové revoluci) a s údivem jsem hleděl, jak někteří doslova znovu naletěli na "vyčůranost" některých "podvodnikatelů", kteří si mysleli, že podnikání je vlastně podvádění těch druhých. Proto dnes s odstupem času, na rozdíl od toho prvního zhlédnutí kdysi v letech před rokem osmdesát (kdy jsem to chápal pouze jako nevkusnou agitku v utužujícím normalizačním procesu), chápu tento film opravdu už jen jako komedii, i když dosti nahořklou a je mi při něm stydno za ty vyčuránky i za ty podvedené trouby. :-) Podváděni a manipulováni byli všichni. Nejenom v oblasti byznysu, ale také machinacemi a intrikami v oblasti politiky. Tenkrát, jako i dnes. Lidé se nepoučí a budou stále krást, podvádět, lézt do zadků jiným, lhát, ty druhé manipulovat atd. atd. ... a na druhé straně ti naivní a poctiví na to budou zase jen doplácet. Dobře nám tak. :-) A tento film by nám to měl stále připomínat a otvírat oči. /obdobným filmem, který se snažil formou komedie ukázat naivitu a hloupost některých lidí po roce 1989 (tedy opět po politickém zvratu) je film "Trhala fialky dynamitem" s Helenou Růžičkovou v hlavní roli. Tento film nám jako na dlani předkládá opět naši vlastní hloupost a možná právě proto, že se v něm tak dobře vidíme, jsme dotčeni a následně jej hodnotíme málo body nebo ho dokonce považujeme za odpad. Stejně, jako v případě tohoto Bouřlivého vína, které dozrávalo v politicky bouřlivé době roku 1968/ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Když se chystají Houkal (Čestmír Řanda st.) a Kvasnička starší (Zdeněk Kryzánek) pronásledovat Kvasničku mladšího (Rudolf Jelínek), vezoucího Jožku Hrdličku (Jiří Vala) do Brna, vyjíždí Kvasnička z garáže se Škodou 1000 MB, která má starší okrasné kryty v zadních blatnících a zadní okno staršího typu, zasahující do zadního sloupku. Když pak vylézá ze Škodovky před hospodou, je vidět, že auto má novější kryty sání vzduchu v zadních blatnících (mřížku) a zadní sloupek není vykousnutý. Zadní okno je po stranách rovné. Stejně tak je předek Škody úplně jiný (plastová lišta), než při výjezdu z garáže. Jedná se o zcela jiný vůz, zřejmě o Škodu 1100 MB, i když při výjezdu z garáže šlo o Škodu 1000 MB. (pjotri)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)

Reklama

Reklama