Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory… Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976. (TV Prima)

(více)

Recenze (111)

nash. 

všechny recenze uživatele

Laciná dobová ideologie už není tak vlezlá a humor byl obroušen časem do příjemně lehké úsměvnosti. Obé tak dalo vyniknout naivitě zápletky, která je jakýmsi pokusem o Podraz na moravský způsob. To, co zůstalo, je však přesto nečekaně fajn pohodovka s černobílými postavami, řadou úsměvných situací, tradičními dobovými rekvizitami a výborným Menšíkem, kterému tentokrát zdatně sekunduje výborně se doplňující dvojka Sovák-Janžurová. Sovák vrthl do vinařské selanky jako nezapomenutelný svéráz, a Janžurka odminula vyrostla z trapné exhibicionistky v osobitý charakter. Chtěl jsem večer s něčím domácím, odpočinkově nenáročným, nejlépe s lehce nostalgickou příchutí. Myslím, že tohle vůbec nebyla špatná volba. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle víno nebylo zralé, bylo kyselé. Kyselé proto, že se divák musí koukat na celou řadu špičkových herců, kterak kejklují v této normalizační agitce z venkova osmdesátých let. Weber Kopecký spřádá své zlodějské plány, ale předseda družstva s přáteli zasáhne a před vedoucím pracovníkem z kraje jej odhalí. Vše je baleno do lehce satirického hávu. Při tomhle si řada pracujících v kině jistě oddechla a odešla s upokojením, že vše skvěle funguje a zlo je vždy vždy odhaleno a potrestáno... * * ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Zatímco Bouřlivé víno bylo něco a la Menzelův (a Svěrákův mj.) Kdo hledá zlaté dno, tohle je už zábava. A paradoxně, soudruzi si možná mysleli, že když bude šíbr a podvodníček v klasickém podání na konci potrestán, nikoho nenapadne, jak něco podobného může být v onom dokonalém socialismu možné? No, nakonec i když ne poslední v řadě - Jiří Sovák udělal v tomhle případě něco, co mi udělalo obrovskou radost - fláknul po hubě onu kreaturu Krause, jednu z nejodpornějších tváří normalizačního filmu, který se ve vedlejších roličkách nacpal všude a dneska se prezentuje jako jeden z mnoha strašlivě poškozovaných a utlačovaných komunisty. A nejvíc mě pobavilo, že sám kdesi vykládal, že mu jí Sovák vytankoval na férovku - žádné markýrování. Když za komančů celkem nadstandardně placení herci hráli v režimem požadovaných filmech, byl to strašlivý útlak a problém, když dneska hrají v s...ch na komerčních televizích a dokonce v reklamních spotech, které jsou jenom výjimečně celkem zábavné (že pane Trojane juniore...), tak si to omluví v zásadě úplně stejně . složenky se musely platit tehdy stejně jako dneska. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Oproti Bouřlivému vínu v tomto pokračování autoři vsadili na Jiřího Sováka, který jinak silně morální příběh povznáší svou nadsázkou morálky a drží ho nad hladinou, pod kterou se utápěl film předchozí. I když je tu spousta komunistické propagandy, už není tak přímočará, ale více se schovává za záclonkou lidského humoru. Divák se občas i zasměje a nepřijde mu protivné politické rozumování. Také stopáž byla zkrácena na únosnou formu. 2+ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová nástěnka státní propagandy 80. let. Perestrojka už visela ve vzduchu, tudíž na nepravosti již bylo možno poukázat, šejdíř však byl z města a kolektivizovaní zemědělci na něho společnými silami nastražili past... Pro Václava Vorlíčka zřejmá úlitba režimu. Škoda toho promarněného potenciálu, takových vynikajících herců na zmar... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku filmu jede Iva Janžurová s Jiřím Sovákem v trabantu. Vždy, když je záběr zevnitř vozu, mají puštěné stěrače, a to při vysoké frekvenci. Při každém záběru z venku jsou však stěrače vypnuté. (Terva)
  • Filmovalo se v obci Velké Bílovice, Mutěnice, zámečku Tyrolský dům v Květově,Svatém Mikuláši a nemocnici Příbram. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Poté, co se Semerád (Jiří Sovák) probouzí s kocovinou, ptá se Růženy (Iva Janžurová), kolik je hodin. Dostává se mu odpovědi, že půl osmé, avšak budík vedle něj ukazuje 17:40. (ViktorD)

Reklama

Reklama