Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Master19 

všechny recenze uživatele

Sterilní pohádka bez kapky charismatu. Je smutné, kolik se v tom utopilo peněz a dokonce je pod tím podepsán režisér Vorlíček. Nahraná práce se zvířaty pro mě bude vždycky mít punc cirkusáctví, takže tohle řadím někam na úroveň Šesti medvědů s cibulkou s jedním rozdílem: tam to byla krom těch blbin s medvědy a prasátky legrace a podívám se na to rád znovu. Na toto ani za nic. Mimochodem, otec nebyl udupán koňmi, ale roztrhán vlky... ()

Claire.TJ 

všechny recenze uživatele

Taktéž nechápu, proč má tak krásná, milá, romantická pohádka mistra Vorlíčka tak nízké hodnocení. Narozdíl od uřvaných pyjovin, jež tu mají hodnocení mnohdy vyšší, je skvěle natočená, má skvělé herce, nádherné prostředí, bez řevu, přes zmíněná pozitiva se obejde bez kýčovitostí. Miluju Tomáše. Miluju tuhle pohádku. (Mimochodem to byl první film, který jsem kdy viděla v kině :)) ()

Reklama

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Ne všechny filmy mohou být dobré, ne všechny pohádky mohou být krásné. Relativně nudný a suchý Král Sokolů není dobrý, není ani krásný nebo zajímavý. Přesto ale neurazí a jako "pozadí" pro jinou činnost (odzdobování stromku, uklízení, surfování po internetu) je vynikající právě tím, že nemusíte dávat pozor a vůbec to nevadí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když to pojmu jako film o výcviku ptáků, je to špatné, protože se toho dovíme minimum. Když to pojmu jako romanci milostného trojúhelníku, je to špatné, protože to je dvojice a malý roztoužený přicmrndávač, o kterého nestojí nikdo, i když ho všichni mají tak nějak latentně rádi. Když to pojmu jako pohádku, je to špatné, protože to nemá lautr žádný příběh. Je to hodně subjektivní, ale krásná Formína má ukníkaný hlásek, který mě u žen popuzuje od školky (u mužů taky, ale naštěstí mužští jedinci s takovými hlásky moc nemluví) a vypadá jako křeček, což je vzled, který se mi líbí u křečka, ale ne u člověka. Sympatický hlavní hrdina ani Kukura tohle zachránit nemohli. Moje hodnocení je částečně pocta člověku, který do tohodle filmu (i jiných) cvičil ta zvířata a moc hezky mi o tom vyprávěl. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Sokoliar Tomáš je len mierne nadpriemerná česko-slovenská rozprávka. Vorlíček natočil aj lepšie filmy, v tomto sa mu podarila hudba a vizuálne ztvárnenie slovenskej prírody a zvierat. Z hereckých výkonov treba vyzdvihnúť jednoznačne malého Tomáša, Vagana, či roztomilú Forminu. Naopak totálny prepadák je princ Ostrik, ktorý by si v lepšom filme nezahral ani komparz, nieto ešte jednu z hlavných úloh. Jiří Langmajer hral záporákov vždy dobre (napr. Snowboarďáci), Kukura bol len priemerný a Tomášova sestra v pohode. Dej sa miestami dosť vlečie a celé mi to príde skôr ako taká rozprávka na pozadí sokoliarskej tématiky. Vzhľadom k tomu, že prírodu a zvieratá mám veľmi rád a celkovo mi je film sympatický dávam 3*. Mohlo to dopadnúť lepšie, ale aj horšie. Celkovo 65%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)
  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno