Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé vesnice se chystají na Velikonoce, chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet, lidem je ale jasné, že šlo o teroristický čin. Bezpečí celé vesnice teď závisí na hasičích, na jejich odhodlanosti a akci. Miroslav Krobot hraje náčelníka hasičů, pro něhož celá situace znamená nebývalou vzpruhu. Michal Isteník představuje jeho zástupce, jenž poprvé poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (237)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mě to nevyrušilo, Ostrava má krom stylu i významnou zkušenost s integrací 50/50, o které se Pepíkům nesnilo, ta od kolébky zocelila nejeden kratky zobak, takže kovaný Ostravák kraviny neřeší, sžil se, ale svoje ví, o tom žádná. Úspěšné výjimky jsou, bez debaty a ironie je to vždy důležitý pokrok, ale s nohama na zemi člověk předejde finální deziluzi. Soužití na Ostravsku je symbióza křehká, ale dá se říct, že funguje statečně, o nedostatku tolerance nemůže být řeči, zrovna díky zkušenosti vnímám Ostravu jako jedno z nejtolerantnějších měst u nás, (fanatického fašouna a rasistu skutečně vygeneruješ snadněji v lokalitách, kde rómy a araby neviděli, viz případ kdysi úspěšného kokotleby v Banské Bystrici, která je slovy sněhobílá, jeden sympatický muslim tam točí výbornou zmrzlinu a lidé ho mají rádi),  více středovýchodní exotiky by ale obyvatelstvo Ostravy skutečně nemuselo unést. Pěšina lemovaná slunečnicemi je jednou, naivní, cestou, která není po každého a ano, obava může hlupáka dohnat až k děsivému činu, na to velké bacha, stačí málo, druhou věcí je řev venkovanů, že venkov takový není!!! Není? Já ale podobný znám, aniž bych generalizovala. Adresně? Třeba kolem Jeseníku. Pochopitelně tyhle konspiracemi zblbé existence fungují nejen tam, ve městech je jich rovněž jako nasráno a jeden by nevěřil, jaké bludy z nich padají. Režisér se rozhodl natočit svůj film na venkově, podezřívala bych ho z kde čeho, ale že by to měl být kopanec do balíků a komplet všech vesnic v celé pohádkové zemi, to tedy ne. Herecky fajn, satirické sdělení jasné. Jo a s názorem: "neříkejme to, že to neudělali, aby se jich lidé nepřestali bát!" jsem se už taky setkala. Celkově hodnotím průměrně, vyzdvihuji, že díky odlišným reakcím film nezapadne. Mluví se o tom? Píše? Podíval se verbal? Jo. Za mě cajk. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vychválit v detailech by se dalo leccos, kdyby člověk hodně chtěl, ale cítila bych to jako umělou snahu. Ten film není živý, byť není hloupý, vyznívá především jako povýšený a zachycované realitě notně vzdálený komentář. Není ani extra chytrý nebo odvážný, ani ničím pozoruhodný, ani v příběhu, ani v tom, co chce zrcadlit a komentovat, ani ve zvolené formě... Není to ani drama, ani satira, a hlavně je to příliš prázdný a nanicovatý film, který nemá svých 87 minut jak naplnit, a nebyl by lepší ani zhuštěný - nemá toho zkrátka mnoho na srdci... Není to nezralé, což by se dalo u prvotiny osmadvacetiletého mladíka pochopit, spíš je protlačované sdělení či pohled na český venkov a lidi v něm povrchní a banální. Mnohem líp to samé zvládli jak Krobot s naprosto nedoceněnou Dírou u Hanušovic nebo Prušinovský v Posledním zápase Pepika Hnátka (ale myslím film, nikoli seriál). Zajímalo by mě snad jen, vzhledem k tomu, jaké lidové portréty tam autor vystřihl, co chtěl říct tím, že to věnoval svému otci. (Mat) *~ ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Broňa přišel o ženu a Standa s tou svou čeká dítě. Otcovsko synovský vztah dvou hasičů, v klasické české tragikomedii. Postava Broňy se snaží utopit žal hledáním smyslu svojí existence (jako vdovec co chce hned na začátku filmu s životem skoncovat), a najde znovu nějaký ten smysl v boji s uměle vytvořeným "terorismem", bránění hodnot, aby dokázal, že tu je pro lidi, zatímco Standa se snaží jednat správně, v "křehkém" mateřském období, kde se snaží bránit a vylézt ze svojí ulity, jako muž. Na debut je to slušná satira, ještě navíc mladého režiséra, takže uvidíme, jestli se tu nerýsuje další Prušinovský. Ty reálie, těch si cením, klasická česká dědina, s pitím piva a prací "okolo baráku" je tak nějak něco, co v naší kinematografii tolik nevidíme, přitom to má tolik co nabídnout. Krátká záležitost se slušným koncem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Typ sousedskych grotesek s razovitymi vidlaky a ospalymi zapadakovi v nich je nenarocna legrace, nebo vysmesna satira. Jako detektivka to neni moc rafinovane. Zde je pekne vystizena nalada komunity. Ukazani muzske touhy po hrdinskych cinech, jiz zeny vecne preziraji. Nechybi ocista. Najdete zde stereotypy Romu, Arabu... ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť na tlačenku. A to všechno kvůli těm podělaným chemtrails! U nás doma přitom moc dobře ví, že já normálně jím jen saláty, každý den cvičím a zásadně nepiju... Kdybych navíc nebyl v sále sám, ostatní by mi určitě potvrdili, že tenhle film je jen promyšleným reklamním tahem korporací, které nám chtějí píchnout 5G čipy a po vypršení záruky obětovat naše nicotná těla Alláhovi! Inu... Ocenil bych, kdyby se hasiči ještě trochu více odvázali, ale jako zrcadlo doby? Více než dobré. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se ve Chvalnově ve Zlínském kraji. Hřbitov se nachází v nedalekém Roštíně. (skudiblik)
  • Inspirací k námětu byl teroristický útok spáchaný Jaromírem Baldou v roce 2017, kdy na železniční koleje pokácel strom. (Azurose)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2017. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

15.03.2022

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava začína 16. marca do kinosál uvedie 75 filmov. Tie budú rozdelené v 8 sekciách – V strede Európy-súťaž krátkych filmov; V strede Európy – mimo súťaž,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno