Reklama

Reklama

Antonín Martin Brousil

Antonín Martin Brousil

nar. 25.05.1907
Dolní Ostrovec u Písku, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 23.06.1986 (79 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (3)

  • Režisér Jiří Menzel vzpomínal: "Rektor Brousil nás učil dějiny ruského a sovětského filmu. Bral to velmi podrobně. Museli jsme znát jména režisérů, herců a kameramanů snad všech němých ruských a sovětských filmů. Za první rok nás dovedl někam do roku 1910. Druhý rok jsme skončili někde u Alexandrovových veseloher. Třetí rok jsme už přednášky sovětského filmu neměli. Myslím, že se s dějinami sovětského filmu dál než do třicátých let nikdy nedošel. Nechal si vždy do učebny přinést mikrofon a reproduktor, aby nemusel mluvit hlasitě. O co podrobněji přednášel, o to důkladněji zkoušel. Trval na datech každého filmu, na znalostech křestních i otcovských jmen kameramanů, režisérů i herců, o kterých učil, na tom, co kdy řekl Ejzenštejn a podobně. Málokdo u něj udělal zkoušku hned napoprvé. Měl pořád málo času. Mne jednou zkoušel v taxíku, ve kterém jel na letiště, odlétal na nějaký festival. Známku mi nedal a já musel z Ruzyně do Strašnic autobusem." (NIRO)

Velká filmová loupež (1986)

  • Když Šeptal (Jiří Němeček) ukradne sošku, spustí alarm a objeví se Antonín Martin Brousil, divadelní a filmový teoretik, kritik, historik a profesor AMU. A říká: „To byla Siréna,“ což je narážka na film Siréna z roku 1947 a odebírá mu ukradený artefakt, což je Zlatý lev, ocenění z Itálie za tento film. (sator)

Kristian (1939)

  • Proslulý filmový kritik a teoretik A. M. Brousil v čase vzniku filmu ve svém textu mimo jiné napsal, že "už dávno jsem v českém filmu neměl pocit, že režisér je pánem všeho a vítězem nad technikou. (...) Kristián není nic víc než náš společenský film evropské úrovně a nic méně než přesvědčivý doklad, že vtip, duch a dovednost zvítězí nad nedostatkem hmotných prostředků. Kristián bude zdrcující zbraní proti pohodlí našich kýčařů." (NIRO)

Galerie (1)

Reklama

Herec

Filmy
1986

Velká filmová loupež

Dokumentární
1978

Sjezd národní kultury (TV film)

1957

A.M.B.50 (studentský film)

Reklama

Reklama