Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (107)

plakát

12 opic (1995) 

Přesně ten typ filmu, u kterého si se smutkem uvědomím, jak strašně mi chybí Bruce Willis. Dvanáct opic je solidní sci-fi flák který při prvním sledování sice trochu potrápí, ale když dáváte pozor tak se to celkem dá pobrat. Zápletkou pro mě film překonal Total recall a zpracováním zase Pátý element. Není co vytýkat. Jeden z mála filmů, které by asi každý měl vidět.

plakát

Tváří v tvář (1997) 

Velmi dobrý akčňák u kterého se rozhodně nudit nebudete. Pro většinu režisérů by to byl solidní výkon, ale John Woo umí lepší. Je to sice poctivý flák akce, s velmi originální zápletkou a zatraceně silným castingem, ale chyběla mi tu ta totální destrukce setů, kterou je John Woo tak známý. Něco tu sice je ale s filmy jako je Hard Boiled se to vůbec nedá srovnat. I tak mě film bavil a dávám velmi silné čtyři hvězdičky.

plakát

Telefonní budka (2002) 

I přes nízký rozpočet zatraceně povedený thriller, který mě po většinu času udivoval svojí kvalitou. Bohužel v poslední třetině film zaklopýtá a pod tíhou nezodpovězených otázek se totálně zhroutí. Celo dobu jsem napjatě čekal, co asi hlavní hrdina udělal. Přece ho tam nedrží jenom kvůli tomu, že podvádí svoji ženu. A kdo je vůbec ten odstřelovač? Bohužel, žádné pořádné rozuzlení se nekonalo a film mě tak celkem dost zklamal.

plakát

Bojovník (2015) 

Film zajímavý pouze tím, jak neskutečně nudný je. Bojovník neobsahuje snad ani jedinou originální myšlenku a scénář se tak kompletně skládá z žánrových klišé a scén ukradených z lepších filmů. Kdyby si alespoň vybrali nějaký netradiční sport, ale filmů o boxování je jak sraček. Emočně je tu totálně mrtvo. Gyllenhaal se sice dost snaží ale až na finální scénu jsem celou dobu cítil akorát tak lhostejnost. Souboje celkem šli, ale to je všechno.

plakát

Noční můra v Elm Street (1984) 

Na svou dobu asi celkem dobrý ale nechápu, co se na tom ještě dneska lidem líbí. Nic moc efekty, totálně směšný příběh, amatérské výkony všech zúčastněných a kompletně dementní konec. Freddyho design je sice fajn, ale to stačí tak na jednu hvězdičku.

plakát

Zardoz (1974) 

Přiznám se, že mám slabost pro nízkorozpočtové snímky, které ale navzdory okolnostem dokázaly něco úžasného. Zardoz je britský televizní bizár, natočený na režisérově zahradě s rozpočtem pět liber, kterými podplatili skladníka, aby si mohli na pár hodin půjčit nějaké rekvizity. Bohužel čas hrál proti filmařům, a tak před natáčením ani nestihli sundat ochranný igelit. Výsledek je překvapivě unikátní sci-fi svět který na mě působil velmi sterilně, což se promítá i do příběhu. Příběhově je to sice pořád bizár, ale pár zajímavých myšlenek se tu rozhodně najde a v nudnějších pasážích zase celkem dost baví dialogy u kterých mi obě obočí div neodletěla z hlavy. Některé části jsou tak neskutečně blbé až jsou vlastně velmi dobré ala The Room. Pravda, jedna nebo dvě scény byly totálně nepochopitelné i pro mě ale to se dá celkem zkousnout. Zkrátka, Zardoz možná vypadá jako totální kokotina a do jisté míry jí i je, ale když se přes to dokážete přenést najdete celkem solidní kus sci-fi který předčil nejeden o dost dražší snímek.

plakát

Casino Royale (2006) 

Stylový akčňák na kterém je od začátku vidět že nešetřili. Bond nemůže záporáka honit na ulici, musí to dělat na jeřábu. Craig se ukázal jako úžasná volba a testosteron z něj přímo teče. Bond nemůže projít dveřma, musí proletět stěnou. Po úvodní akci a malém diplomatickém faux pas na ambasádě se přesuneme do kasina a film je hned napínavej jak kšandy. Eva Green dělá dobrou Bond girl a Mads Mikkelsen zase suprového padoucha. Bohužel v poslední třetině film totálně chcíp. To že Cifra nebyl hlavní záporák snad dojde každému poté co zjistí, že má ještě čtyřicet minut do konce a twist s Greenovou je sakra slabej. Hlavní padouch je navíc nějakej týpek, kterého poprvé vidíme deset sekund před jeho smrtí. Nevím, čí to byl nápad, ale tohle se teda skutečně nepovedlo. Kdyby se vysrali na twist, prodloužili závěrečnou konfrontaci s Mikkelsenem a posledních cca třicet minut kompletně vypustili, dal bych s chutí plný počet. Takhle je to maximálně na čtyři, a to ještě dost s odřenýma ušima.

plakát

Tahle země není pro starý (2007) 

Na jubilejní stou recenzi jsem si vybral svůj dost možná nejoblíbenější film. Snímek tak silný, že mě donutil přečíst si jeho knižní předlohu a zkouknout většinu filmů na kterých dělali bratři Coenové. Film, který vyniká naprosto ve všech aspektech. Skvělý vizuál, skvělá kamera, skvělý casting, skvělé postavy, skvělý příběh, skvělý závěr. Pravda, v porovnání s knižní předlohou je to trochu jednodušší, ale to se u filmovích adaptací dá předpokládat a vše důležité tu je. Některé scény, jako například přestřelku v motelu, navíc film zvládá lépe než předloha. Film doporučuju shlédnout úplně všem, ale vyhnul bych se českému dabingu. Ten je čistě z technické stránky celkem dobrej, ale z některých scén totálně vysává všechno napětí.

plakát

Joker (2019) 

Superhrdinský film, který ale o superhrdinech vůbec není. Joker je příběh nemocného člověka kterého zklamala společnost, jehož o dost komornější verze se na světě děje denně. Film hodně staví na skvělém výkonu, jež podal Joaquin Phoenix. Fakt jsem mu věřil že není v pořádku a bylo mi ho dost líto. Není tu co vytýkat. Je to vážně silný příběh s šokujícím koncem a syrovým pohledem na svět. Doporučuju.

plakát

Oni žijí! (1988) 

Jeden z mála filmů, o kterých mohu konstatovat, že jsou v dnešní době ještě relevantnější, než byli v době svého vzniku. Carpenter si vybral tak zatraceně silné téma, že bych mu nejradši instantně přiklepl těch pět hvězdiček. Bohužel zpracování trochu zaostává. Nejvíc mi na tom asi vadily ty dementní akční scény. Carpenter je nikdy točit neuměl tak nechápu proč je do všeho sere.