Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (192)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatřče si poprvé sedl na režisérskou sesli a podílel se na scénáři brutálního duchovního filmu o pomstě, ve kterém si střihnul hlavní roli. A úplně to neukočíroval. Ke konci už to je dost otravnej film. Ale tahle indická variace na ve filmu zmíněného Johna Wicka má co nabídnout. Scénář je v první půlce svěže originální a nepředvídatelný. Vizuálně Opičí muž nadchne a zprostředkuje mizérii a špínu života v indické chudinské čtvrti, kde život místních nemá moc vysokou cenu. Velkou roli tu hraje indické náboženství, guruové, indické tradice a reálie i psychedelická duchovní zkušenost. Netradiční mix s obrovským nevyužitým potenciálem. Tréninková sekvence, při které se mi automaticky vybavil Kickboxer, je taková nijaká a netuším v čem a jak se vlastně zlepšil. Psychedelická zkušenost je zkratkou, scénáristickou berličkou, když si zdá se nevěděli rady s tím, jak vykreslit vývoj postavy. Tady promarnili velkou příležitost. Bojová choreografie není přehledně nasnímaná a sestříhaná a hodně čerpá z Johna Wicka. Ale i přesto je v ní dost svěže brutálních nápadů a zajímavých záběrů. Ke konci se to začne utápět v klišé, čím dál víc repetitivních flashbacích a závěr je takový nijaký. Vlastně ani nevíme kdo všechno je součástí jeho pomsty a závěr tak byl rozpačitý a neúplný. Utnutý, když to nečekáte. Diváci budou, nalákáni marketingem, očekávat hlavně akci, která následuje po dost pomalém rozjezdu. A přitom mi přišlo, že silnější byl film snad ve všem ostatním. Je docela odvážné jít s tímhle filmem, točeným pro Netflix, do kin, ale jako režijní debut jde o zajímavý počin. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Takový Indický John Wick s nádechem morální narážky na situaci v Indii. Za mě příjemný akční film u kterého se zasmějete, kouknete na dobré scény, pěknou práci s kamerou. Možná až moc cítíte americký vliv, ale musím říct, že v kombinaci s dobrou hudbou mi to i tak přijde malinko méně "jednoduché" i když děj je velmi předvídatelný, tak jako akční film svého žánru je velice povedený. S poslední hvězdičkou čekám, až mě překvapí nějak průběh nebo tam do toho bude zajímavější děj. Jinak před propracováním a zachycením jiného kontinentu velice smekám ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Paráda!! Napínavý a silný thriller o pomstě zasazený do indického folklóru a kultury. V čem film exceluje je technické zpracování. Je až překvapivé, jak schopně drží Patel režisérské otěže, ačkoliv jako herec nepřišel s akčním žánrem příliš do styku. Vizuálně není těžké přirovnat snímek k největšímu akčnímu hitu posledních let, "Johnu Wickovi", s nímž "Monkey Mana" pojí věci jako stylizace, výrazné kontrasty barev či dlouhé akční sekvence. Zápletka jako taková je velice přímočará a opět si "pouze" vypůjčuje tu nejzákladnější dějovou kostru od milionkrát viděných příběhů o pomstě. V této spojitosti bych osobně ubral na flashbacích, které sloužily jako hrdinův hnací motor za pomstou. Jejich četnost ale byla lehce rušivá, zejména i proto, že jsme se ve vzpomínkách stále vraceli k téměř totožným scénám. A teď to nejdůležitější… Akce je naprosto prvotřídní. Ať už Dev Patel bojuje v ringu v opičí masce a vydělává potřebné peníze; střetává se s ochrankou v restauraci, při nichž se nebojí využít vhodné nástroje pro zabití či těžké zranění nepřátel anebo zápasí tváří tvář úhlavnímu nepříteli či gigolovi se sekerou v ruce, všechno vypadá na plátně výtečně. A třeba takový trénink po zotavení dal vzpomenout na 70kové hongkongské klasiky. "Monkey Man" toho má v rukávu ještě o něco víc a nespoléhá se čistě na akci. Do snímku se snaží vnést i podstatné pohledy a hodnoty, jež jsou mu nepochybně blízké. Je-li tohle teprve Patelův debut, nemohu se dočkat, s čím přijde příště. /80%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Vybrat si coby režisér jako svou prvotinu tenhle typ filmu, to chce hodně jasnou vizi a neochvějnou vůli. John Wick z Indie prahnoucí po pomstě nenudí, ale ani zrovna neinovuje. Určitě je fajn, že se prakticky nerozvíjí žádné patetičtější dějové linky, které se samozřejmě dost nabízejí (až na jednu, tak trochu povinnou, vysvětlující motivaci hlavního hrdiny k cestě vykoupení) a děj se soustředí výhradně na krvavou odplatu s co možná nejmenším použitím typických zbraní (asi největší kontrast s JW). Dev Patel byl vždycky sympaťák a jelikož dokázal svoji dvou hodinovou prvotinu s velmi náročnými akčními sekvencemi poskládat tak, aby měla hlavu a patu, zaslouží smeknout imaginární klobouk - 75%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)
  • Dev Patel (Kid) utrpěl během natáčení filmu řadu zranění, mezi něž patří zlomená ruka, zlomené chodidlo, natržené rameno a oční infekce. (Claw)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama