Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (175)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dev Patel si vydobyl tak skvělé renomé, že se mu dostalo příležitosti přiblížit nám kulturu své domoviny zaobalenou do zápletky, která bezpochyby osloví masy západního světa a skrze nabitou akčňárnu, co si bere leccos z Johna Wicka, nenudí ani na chviličku. Sice jde o dost generický příběh pomsty, ale ta technická stránka je tak vypiplaná, že místo toho, aby mě to svou špinavostí odradilo, jsem spíš o to víc nalákán jednou tu Indii zažít na vlastní kůži. [viděno v Cinema City Plaza Plzeň 8.4.2024] ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo, i když trošku jiné, než jsem čekal. Dev Patel se ukázal být dobrým akčním hrdinou, ale především se mu povedlo ukázat věci jako režisérovi. Umí si hrát s vizuálem a přestylizovanými barvami, krásně navodit dojem dvou světů v indické metropoli a v akci si je naprosto suverénní a jistý. Nápaditě využívá kameru i střih, ale i cover verze osmdesátkových písniček a navíc se ani v nejmenším nebojí krve. Opičí muž je hodně drsná podívaná a v akčních scénách připomene svou špinavostí a nekompromisností Raid nebo Ong-bak a Tom yum goong s Tonym Jaa. Dost tedy zamrzí, že celá tahle vizuální a akční lahoda stojí na tom nejbanálnějším žánrovém příběhu o pomstě, prakticky tu nejsou vedlejší postavy a indický mysticismus má na můj vkus možná až moc prostoru. Pořádně se to navíc rozjede až někdy v polovině, takže jsem z kina odcházel s pocitem, že jsem možná nedostal úplně to, v co jsem doufal. Jako debut je však Opičí muž vyzrálý, nápaditý a evidentně s chutí odehraný i natočený. Dev Patel mě jako tvůrce akčňáků rozhodně bude zajímat. ()

Reklama

higuain 

všechny recenze uživatele

Po pozitivních ohlasech docela zklamání. Indický John Wick? Jo i ne, resp. jde o slabý odvar. Patel nemá v podstatě žádný skills či předchozí zkušenosti nebo trénink, notabene fyzický předpoklady, který by naznačovaly, že by mohl být zabijákem typu Johna Wicka, a v první polovině filmu dostává víceméně logicky přes držku prakticky od všech, co mu zkříží cestu. Pak dojde na rádoby hluboký pokec s místním transvestitou, Patel v rámci dosti směšné "tréninkové" montáže rozmlátí jeden boxovací pytel a čáry máry fuk, z Patela je Wick. Jen mu chybí nadhled a akci, jakkoliv natočenou obstojně, jsme v podobné choreografii viděli od Stahelskiho už čtyřikrát a mj. i přehledněji. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Dev Patel se postaral o velké a zatraceně příjemné překvapení. Jeho celovečerní režijní debut je sebevědomá a audiovizuálně našláplá akční pecka se sympatickým hrdinou, výborně využitým zasazením do současné Indie a velmi dobrou akcí, která je správně drsná, dravá a špinavá. Je tu hodně znát inspirace Johnem Wickem a novodobými asijskými nářezy (Ong-Bak, Raid), které si Patel zřejmě nastudoval opravdu poctivě. S rozumnější stopáží a ještě o něco lépe vygradovaným finále by to bylo - minimálně v ranku tradičních revenge akčňáků - prakticky bezchybné. Každopádně doufám, že Patel u akčního žánru coby režisér (a vlastně i herec) ještě zůstane, protože takhle zaválet hned napoprvé se jen tak nevidí. 80 % ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Takový Indický John Wick s nádechem morální narážky na situaci v Indii. Za mě příjemný akční film u kterého se zasmějete, kouknete na dobré scény, pěknou práci s kamerou. Možná až moc cítíte americký vliv, ale musím říct, že v kombinaci s dobrou hudbou mi to i tak přijde malinko méně "jednoduché" i když děj je velmi předvídatelný, tak jako akční film svého žánru je velice povedený. S poslední hvězdičkou čekám, až mě překvapí nějak průběh nebo tam do toho bude zajímavější děj. Jinak před propracováním a zachycením jiného kontinentu velice smekám ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film sa pôvodne pripravoval na natáčanie v Indii začiatkom roka 2020, bol však odložený a takmer zrušený v dôsledku pandémie koronavírusu. Patel sa potom rozhodol natočiť film na malom ostrove v Batame v Indonézii. (Arsenal83)
  • O svojej práci na filme Patel povedal: "Myslím si, že akčný žáner je niekedy systémom zneužívaný. Chcel som mu dať skutočnú dušu, skutočnú traumu, skutočnú bolesť... A chcel som vliať do nej trochu kultúry.“ (Arsenal83)
  • Film neskrýva svoju inšpiráciu snímkou John Wick (2014) a ten je spomenutý aj v samotnom dialógu. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama