Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (175)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Strhující dílo začínajícího filmaře, který už nyní vykazuje známky zkušeného autora, který je v akčním žánru jako doma. Opičí muž rozhodně není žádný vybroušený diamant, na to má až příliš mnoho vad na kráse, pod vrstvou prachu a krve se ale skrývá opravdový klenot, jehož největší síla tkví právě v tom, že je naprosto svérázný a jiný, než by člověk čekal. 8/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ve zcela prázdném (!) kinosále jsem byl svědkem osobní odysey Deva Patela, která mě ve svých nejlepších momentech dokonale strhla. Tím vším a ještě mnohým víc je akční snímek Monkey Man, v němž se výtečně etabluje Dev Patel jakožto režisér i hlavní hvězda. Jistě, v tomto bodě je záhodno zmínit, že se zde najde několik porodních bolestí – zejména co se scénáře a celkové dynamiky týče, nicméně i přesto jsme nakonec dostali oku lahodící akční laskominu, u níž jsem napětím téměř nedýchal. Lví podíl na tom má zejména esteticky citlivá a veškeré detaily zabírající kamera, jež kolem všech soubojů opisuje kreativní veletoče, čímž vás ještě o kus víc vtáhne mezi bojující masu a všudypřítomnou vůni kari. Právě tohle je totiž výkladní skříní celého tohoto projektu, do něhož dal Dev Patel očividně celé své srdce. Je tedy úplně jedno, že příběh je soubor vratkých klišé a že moc nedává smysl. Důležitým faktorem zde je a bude akce a ta je vážně dotažená do všech brutálních detailů. Pokud tedy máte rádi na první pohled nenápadné snímky, které svou bezprecedetní animozitu dávají hrdě na odiv, zde jste opravdu správně, jelikož Monkey Man se už ve svém rohu třese na svou pomstu, přičemž si můžete být jisti, že ji vážně dostane. Skvělá práce! PS: Nejepičtější proprietou je zde nekompromisně natuněný tuktuk s turbem a neony. To prostě chcete! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Close your eyes and you will find yourself.“ ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Dev Patel ve svém režijním debutu odvedl velmi kvalitní práci, kterou mu mohou závidět mnohem zkušenější řemeslníci. Patel to poctivě odmakal před kamerou i za kamerou. Osobně se mi Opičí muž dost líbil, ale mám k němu výhrady. A ty největší výhrady mám ke scénáři. Po režisérské stránce jsem velmi, ale opravdu velmi spokojený. Patel si se svým filmem hodně vyhrál. Od barevné palety, vizuální stránky, zvuku, hudby, rytmizace scén, střihu až po perfektní vedení kamery. Na film se moc krásně kouká, a Patel nám dává jednu krásně natočenou scénu za druhou. Akční scény jsou dynamické, rytmické, perfektně pracují se zvuky a hudbou, mají výbornou choreografii a kamera zabírá scény z netypických úhlů. Po vizuální stránce si Patel a tvůrci s filmem hodně moc hrají a snaží se, aby film působil zábavně, hravě, drsně, nekompromisně atd. Dev Patel to tady odehraje s přehledem a je jen škoda, že nemá žádného spoluhráče na dialogové výměny. Prakticky každá z vedlejších postav tu je jen proto, aby se vytvořil nějaký dějový oblouk/zvrat a příběh se mohl posouvat dal. K žádné postavě si nelze vybudovat vztah. A totéž platí i pro záporáky, ty jsou prostě záporáci, protože film potřebuje záporáky. Tady vidím největší problém filmu. Ve příběhu a v práci s postavami. Příběh není originální, ale to by ve výsledku nevadilo, kdyby měl zajímavé postavy. A ty tady nejsou. Tady je jen Patelův hrdina, který si jde za pomstou a tím to končí. Všechny ostatní postavy mají načrtnutý nějaký příběh, ale ten nedostane prostor pro nějaké rozšíření. A je to velká škoda. Kdyby měl film o trochu propracovanější postavy, tak by to bylo hned o dost lepší. Opičí muž je povedený a zábavný akční film, u kterého zamrzí, že scénář nedostal stejnou péči jako vizuální stránka a choreografie. ()

PabloFuentes 

všechny recenze uživatele

Kdyby se celý film držel tak, jako v první půlce, ve své syrovosti, špíně a zranitelnosti hlavního hrdiny, neměl bych co vytknout. Ano, máme tady klasickou revange story s jednoduchým příběhem, jen na rozdíl od tolikrát zmiňovaného Wicka zde nejde o psa, ale o matku. Vlastně se mi líbily i ty scény v chrámu, ale pak se celý film otočí a ze vší té krásné špíny a bolesti se stane jen cosi plochého a dokonale uhlazeného. Nemluvě o tom, že přerod hlavního hrdiny byl velmi urychlený a nereálný. Škoda. Mohla to být skvělá áčková podívaná. Audio vizuál je ale dokonalý a půl hvězdičky dávám navíc za postavu té drsné ženské businesswoman s ukradenou kabelkou. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • O svojej práci na filme Patel povedal: "Myslím si, že akčný žáner je niekedy systémom zneužívaný. Chcel som mu dať skutočnú dušu, skutočnú traumu, skutočnú bolesť... A chcel som vliať do nej trochu kultúry.“ (Arsenal83)
  • Patel počas natáčania stratil osvetľovača filmu kvôli infarktu myokardu. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno