Reklama

Reklama

Kaskadér Colt Seavers (Ryan Gosling) býval hvězdou svého oboru, dokud se při jedné obzvlášť náročné akční scéně cosi nepokazilo. Následkem nekontrolovaného pádu z velké výšky skončil Colt s pošramoceným tělem i egem. Rozhodl se dát filmovému průmyslu definitivní sbohem, a dokonce kvůli tomu dal kopačky krásné a nadějné režisérce Jody (Emily Blunt). Po roce poflakování mu ale otrne, a tak celkem vděčně přijme nabídku ambiciózní producentky na roli dubléra akční hvězdy Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson) v připravovaném ambiciózním sci-fi filmu. Když se ale dozvěděl, že ten film točí jeho bývalá láska Jody, určitě si řekl: „Kdybych to býval věděl, tak bych sem býval nechodil.“ A to není jediný malér. Celé natáčení míří do kytek, protože klíčový herec Tom Ryder se vypařil neznámo kam. A Colta pověří jeho nalezením, protože umí rány rozdávat i přijímat a nikomu nebude chybět, když i on náhodou zmizí. To vše rázem postaví Coltovy životní priority na hlavu. Uvědomí si, že mu svět filmu strašně chyběl, že režisérka Jody je jeho životní láska a že když nenajde hvězdu jejího filmu živou a práceschopnou, možná jí to zničí kariéru. Na jednoho obyčejného kaskadéra je to hodně slušná nálož. Protože jak sám říká: „Nejsem hrdina, jsem jen dublér.“ (CinemArt)

(více)

Videa (17)

Trailer 8

Recenze (181)

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Kaskadér je neskutečnou poctou stejnojmennému povolání a zároveň skvělou akční komedií. Film, který můžete dát do rukou kdejakému tvůrci, ale nikdo ho neudělá tak autenticky, jako David Leitch. Stejně jako u Bullet Trainu jde o film s jednoduchým příběhem, ale skvělou expozicí, vizuálem, choreografií a charizmatickými postavami, které to zde neskutečně tahají. Vztah hlavních postav Colta a Judy v podobě Ryana Goslinga a Emily Blunt je neskutečně zábavný na sledování a jejich chemie je právě tou nejzábavnější částí filmu. Upřímně nevím, co víc dodat. Film po celou stopáž šlape jako hodinky, nemá žádnou slabší část a já to prostě miluju! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je akční hrdina, kterého moderní maskulinita potřebuje, a tento film je skvostným vyústěním jeho dosavadních rolí a image. Namísto nabubřelých macho borců tu máme chlápka, který dokáže ustát divoké fyzické výzvy, ale současně se umí poprat se svou emocionalitou (i když třeba jen posloucháním plačtivých songů v autě), dokáže být vůči druhým vnímavý, podporující a kolegiální, zatímco sebe bere s nadhledem. A navíc je současně hot i ňufí. Krom toho přináší "Kaskadér" bombastickou poctu kaskadérské práci, která představuje velkolepou kulminaci dosavadní tvorby kaskadérské a choreografické skupiny 87eleven, respektive její produkční divize 87North. Vedle svého trademarkového stylu kontaktní bitkové choreografie se tvůrci naštěstí zaměřili především na logisticky náročnější aspekty kaskadérství v čele s automobily, explozemi a kolizemi či pády všemožného typu, které skvěle prodávají nejen pro kameru, ale také ve vyprávění. To vše v prvé řadě s cílem lobovat za napravení nesmyslného přehlížení kaskadérů Americkou filmovou akademií. (Byť se spíš nabízí si přiznat, že Oscaři nepřehlížejí kaskadéry proto, že by chtěli nějak odvádět pozornost od zákulisí filmové magie, ale čistě proto, že tomuto odvětví většina členů akademie nerozumí a výsledky hlasování by tomu odpovídaly - stejně jako je tomu v případě animační kategorie.) A při tom všem navíc "Kaskadér" funguje jako svěže nadsazená romantická komedie, která více sleduje ženský pohled, než obvyklý mužský. Je sice pravda, že trochu filmu podkopává nohy kostrbatý scénář a příliš okatá účelovost jednotlivých peripetií, které slouží jako záminka k inscenování konkrétní choreografie, ale na druhou stranu to kompenzuje fakt, že tvůrci tady vědí, jak vše natočit s maximální efektivitou a zábavností. Což třeba o duchovním předchůdci "Hooper" (1976) od prvního režírujícího kaskadéra Hala Needhama bohužel vůbec neplatí. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Nihilismus je sexy slaninka.“  Kaskadér je svěží a sebeuvědomělou jízdou, která kombinuje zdařilou a až staromilskou akci s čitelnými schématy romantické komedie. O charisma Emily Blunt a především pochopitelně Ryana Goslinga není nouze a kinetičnost filmu společně s množstvím popkulturním odkazů úspěšně pomáhá zapomenout, že se v jádru jedná o předvídatelný a neoriginální příběh. Málokdy se však ordinérní základ podaří obalit takovým množstvím ujetých lákadel, že to nakonec ani nevadí. Kaskadér diváka nenavádí k hlubokému přemýšlení, raději nabízí všeobecně srozumitelnou a přístupnou zábavu, jež navíc funguje i jako milostný dopis přehlíženému oboru. Kořeny Davida Leitche se holt nezapřou a jestli kaskadérská obec čekala na nějaký mainstreamově výrazný argument pro přesvědčení oscarové Akademie o důležitosti této profese, nyní ho má. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ryan Golsing a Emily Blunt jsou super, David Leitch si očividně užíval, že může natáčet film o svém vlastním řemesle... Jenomže já jsem Kaskadérovi někdy po půlhodině, kdy se naplno rozjela hlavní zápletka, přestal věřit skoro všechno. Stejně jako v případě předchozího Bullet Train se stal přehlídkou ne úplně věrohodných až křečovitých situací, ze které vyčnívala jen konverzačka s rozděleným obrazem a akční scéna s kontejnerem. K tomu všemu byl film příšerně dlouhý, a před úplným koncem mohl skončit odhadem tak třikrát. Škoda. Nejsem z těch, kteří neustále tvrdí, že dříve byla tráva zelenější a nebe modřejší, ale tady je třeba říct, že poctivý film, který velebí kaskadérskou profesi a je skutečně zábavný, praštěný i uvěřitelně romantický, vznikl už před 47 lety. A je to Zvíře s Belmondem. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

David Leitch opět potvrzuje, že se v žánru akčních komedií našel. Kaskadér je od začátku do konce ujetou, nahláškovanou, a hlavně uvědomělou jízdou, která je plná vyloženě geniálních scén. Hodně prostoru má i romantická linka Ryana Goslinga s Emily Blunt, kteří mezi sebou sice mají výbornou chemii, ale parodické ztvárnění jejich vztahu se postupně v mých očích docela vyčerpalo. Ona i celková absurdita snímku místy překročí pomyslnou, nutno dodat subjektivní, hranici, kdy působí spíš křečovitě. Takových momentů naštěstí není mnoho, nemůžu se nicméně ubránit srovnání s předloňským Bullet Trainem, jenž na mě svou soudržností fungoval o něco lépe. To však neznamená, že je Kaskadér špatný. Naopak, nabízí přesně to, co slibovaly ukázky. A ještě zvládá být velkou poctou skutečným a jinak opomíjeným kaskadérům, což mu přidává určitou vrstvu navíc. Zkrátka povedená žánrovka. 8/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Mezi závěrečnými titulky se promítají scény z natáčení. Zároveň se tam promítá také scéna s trailerem na film „Metalstorm“. (griph)
  • Kaskadér není první film, kde Ryan Gosling hraje kaskadéra. V menším měřítku si kaskadéra zahrál také ve filmu Drive (2011). (DavidSe)
  • Film je voľnou adaptáciou rovnomenného seriálu z 80. rokov, v ktorom hral Lee Majors kaskadéra Colta Seaversa. Seriál bol známy pre svoje akčné scény a humorný podtón. (m.a.t.o.)

Související novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama