Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film by som mohol pozerať stále. To najlepšie z celých Aktov X v jednom celovečernom filme, ktorý nadväzuje na piatu sériu a predchádza šiestej, ktorá na tento film voľne nadväzuje. Dalo by sa povedať, že je to niekoľko epizód spojených do jednej dlhej. Film zároveň rozširuje mytológiu a venuje sa prevažne Syndikátu. Opäť nás čaká geniálny Mulder a jeho Scullyová, zákerní a podlí agenti, skvelé prostredia a scenérie a hlavne silný príbeh. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál o nesourodé dvojici agentů FBI, vyšetřující nadpřirozené jevy, zná patrně každý správný fanoušek vědecké fantastiky. Svého času vysílala Akta X televize Nova, a my jsme mohli sledovat Muldera a Scullyovou po 6 dlouhých sezon. V současné době se v USA vysílá 8. řada, ovšem už bez Davida Duchovnyho, jehož nahradil Robert Patrick (ten zlý robot z Terminatora 2). My se musíme smířit s faktem, že další díly seriálu zřejmě hned tak neuvidíme. Už žádná nekonečně obehraná vládní konspirace, už žádný věčný, a v pokročilých fázích příběhu iritujícím způsobem nepochopitelný skepticismus agentky Scullyové, nemluvě o krkolomně účelových dějových zvratech, typických pro scénáristy jihoamerických telenovel. Přesto všechno patří Akta X k tomu lepšímu, co v rámci žánru pro televizi vzniklo. A dokonce ani film nedopadl nejhůř, ačkoli se v něm zřetelně odrážejí všechny klady a zápory seriálu. Agenti Mulder a Scullyová se dostanou na stopu kolosálního (nad)vládního spiknutí, hodného širokoúhlého plátna a dolby-zvuku. Musejí se popasovat se smrtícím - zjevně mimozemským - virem, jenž dokáže hravě vyhubit celou planetu. Špatná zpráva je, že jím disponují lidé, v jejichž rukou je stejně nebezpečný, jako zápalky v rukou dítěte, hrajícího si nebezpečně blízko stohu. Vynikající podívaná po obrazové i zvukové stránce. Věrné barvy, výborná ostrost... Skoro referenční kvalita. DVD nese podtitul Speciální vydání. Nemyslím, že si ho nějak zaslouží. Snad jen v tom smyslu, že film údajně zahrnuje scény, které jsme v kině ani na kazetách nemohli vidět. Jestli je objevíte, dejte mi vědět... já je tam nenašel. Což pochopitelně neznamená, že tam nejsou. Dále disk nabízí sice půlhodinový, ale celkem průměrný film o filmu. Obsahuje povídání o seriálu, o postavách, proč vznikl film, blablabla. Když budete 30 minut jen tak lelkovat a hledět z okna, vyjde to nastejno. Zajímavější je komentář tvůrce seriálu, scenáristy a producenta v jedné osobě Chrise Cartera a režiséra Roba Bowmana. Těžko si představit zasvěcenější osoby. Komentář bohužel nemá titulky. Film 4/5 - Obehraná písnička o vládním spiknutí, ale jinak velmi dobrý film. DVD 3/5 - Speciální vydání? V čem konkrétně? ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi před měsícem jsem znovuobnovil svou snahu zhlédnout celý seriál, po páté sérii jsem se tedy dostal i k prvnímu celovečernímu kino filmu, který jsem viděl jen jednou kdysi dávno a nic jsem si z něj nepamatoval. Byl jsem docela překvapený tím, jak snadno musí být koukatelný i pro diváka neseznámeného se seriálem. Dobře funguje jako jeden konspirační scifi film i jako prohloubení stávající mytologie. Jen ty dvě hlavní postavy se zde imho chovají trochu jinak, než by se bývaly chovaly v příslušnou etapu seriálu. Ale to není nutné řešit. Horror movie of the year ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $66miliónovTržby USA $83,898,313Tržby Celosvetovo $189,176,423║ Kino verzia nestratila nič z lesku fenomenálneho seriálu a len doplnila časti tajomného príbehu o mimozemšťanoch a záhadnej čiernej tekutine, fungujúcej ako nezadržateľný mor pre ľudstvo pokiaľ by sa rozšírila. Réžie sa ujal Rob Bowman pre neho je to zatiaľ najlepší počin v ačkovej lige a samozrejme aj v jeho tvorbe, od tohto filmu nič poriadne už nedokázal natočiť. Vo svojich úlohách opäť excelujú David Duchovny a Gillian Anderson. ... už onedlho teda po 10rokoch od vzniku tohto filmu by mala prísť ďalšia kinoverzia, stanovená premiera v USA 25.07.08 /videl v kine: 90%/ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Seriál mě tak trochu minul. Sledovali ho bratři, navrch v době, kdy už jsem chtěl spát, tudíž kde je pravda, mě tehdy vážně nebralo. Celovečerní podoba můj názor změnila, takže mě hned od začátku začalo zajímat, co všechno zdánlivě nevinný výbuch v Dallasu roztočí a na co ti chlapíci v bílých skafandrech přijdou. S kůží na trh šli hlavně scénáristé, protože museli dát na papír příběh, který uspokojí jak pravidelné zhýčkané publikum seriálu, tak diváky, kteří tak akorát vědí, že je nějaký Mulder, jehož sestra byla údajně unesená mimozemšťany, a nějaká Scullyová coby jeho racionálně uvažující kolegyně. Právě ústřední duo Duchovny-Anderson, kteří si se svými postavami prožili všechno dobré a zlé, co s sebou úspěšný seriál přináší, je příjemně civilní a vlastně nám i tak trochu dospěli. Stejně jako v případě o deset let mladšího (dalšího) celovečeráku Chci uvěřit na mě dýchla slušná porce napětí a tajemna. V době do bezradnosti upadajícího seriálu to tehdy (1998) byla výhra. A je, když se k filmu vrátím, vlastně pořád. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel v USA, Kanadě a Velké Británi. Natáčelo se od 16. června do 20. září 1997. (Varan)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Když Mulder zjistí, že v baru nefunguje záchod, musí si odskočit ven. Se slastným pocitem si pak uleví na plakát k filmu Den nezávislosti. (Petulka88)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama