Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl před očima True Grit z roku 2010. Porovnání vůbec nedopadá zle. Přestože film plyne v určitých okamžicích pomaleji, vysvětluje pár okamžiků, které jsou v nové verzi vzaty zkratkou a má konec, který mi připadne být logičtější a víc se mi líbí. Mattie výrazně méně charizmatická, čímž jsou některé okamžiky pravdivější. Též překvapivě krásná krajina. Na druhou stranu, remake bratří Coenů má zase "dokonalejší" postavy a postavičky a je realističtější, drsnější a cyničtější. Obojí za 4*. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní True Grit v zásadě předbíhá, protože Duke tehdy ještě musel to nostalgické ožralecké vzpomínání na slavná mladší léta v sedle přece jenom hrát, protože na ně měl ještě dost času. Smůla je, že Coeni si vybrali tak vynikající herce a kameru Rogera Deakinse, s čímž se dnes už Maršál těžko může měřit. Ale nemůžete mu upřít, že to finále je opravdu impozantní a Oscar pro Waynea byl zasloužený. A pokud vám úplně nesedí Coenovské haluz-momenty hodící se spíš do Mrtvého Muže nebo něčeho od Lynche, můžete si s tímhle starým pardálem rozumět líp. Uctivých 70%. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápletka je vďaka nevýrazným zloduchom pomerne chabá, ale scenár to ľahko prebije výborne napísanými postavami a skvelými dialógmi (miestami by však neškodilo tie reči zľahka preškrtať). Pomalšie tempo mi nevadilo, finále je až prekvapivo napínavé a emocionálne. V čom ale film mimoriadne zostarol, sú herecké výkony. Vlastne museli byť zastaralé už v dobe vzniku, koncom 60. rokov už bolo toto teatrálne afektovanie dávno prežité. A tým myslím aj samotného Waynea, ktorý si síce postavu vychutnal, ale aj tak som mu pijana so zločineckou minulosťou neveril ani chvíľu. Jeffovi Bridgesovi verím trosku už od traileru, takže sa na coenovský update teším. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • John Wayne zemřel na den přesně deset let po premiéře tohoto filmu. Maršál byl uveden do kin 11. června roku 1969, herec zemřel 11. června roku 1979. (-bad-mad-wolf-)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama