Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif Rooster je zbaven funkce, protože ve službě příliš často sahá po zbrani, ale také po alkoholu. Soudce Parker ho požádá, aby našel a dopravil zpět vůz naložený zbraněmi a výbušninami, kterého se zmocnila banda psanců vedená obávaným Hawkem. Pokud je přivede živé, odznak mu vrátí natrvalo. Rooster spěchá k pevnosti Fort Ruby, ale Hawkův gang ho předešel. Sídlo v indiánské rezervaci přepadl, znásilňoval a zabíjel. Jeho obětí se stalo nejen mnoho mírumilovných Indiánů, ale také místní kněz, reverend Goodnight. Řádění bandy přežila pouze reverendova dcera a indiánský chlapec Vlk. Aby je ochránil, chce je nechat na blízké farmě, ale žena si nedá říct a jede s ním i s Vlkem chytat zločince. Roosterovi se podaří získat jen ukradené zbraně. V noci jsou ale přepadeni bandity... (Nova Cinema)

(více)

Recenze (46)

Petrus1 

všechny recenze uživatele

No a nebyla bych to já, kdybych se po Maršálovi, nepodívala na volné pokračování. Západ se sice mění, ale Rooster ne. Je pořád sešlej, pupkatej, přestárlej, impulzivní kořalečník. "Nenapil jsem se od rána." Ano, i stejně výbornej hláškař s výbornými nápady jak přelstít zločince. "Na to bych vsadil svého opilého kocoura." A i když ho chtějí poslat kvůli jeho přílišnému počtu zastřelených zločinců, které nedoručil soudu, do důchodu, nakonec ho stejně pověří úkolem, který by nikdo jiný nezvládl. Pochytat další skupinu banditů. A to by nebyl Cogburn, aby se mu zase nepověsil někdo na krk. Tentokrát to není drzá holka, ale bibli citující stará panna a mladý Vlk (ne zvíře, ale indián). Ale nejsou mu na obtíž, dokonce mu pomáhají...mají totiž taky kuráž. Vlk v Kohoutovi vidí svůj vzor a chtěl by se dokonce stát prvním indiánským maršálem. No a se slečnou Goodnightovou, jejíž věk sama označuje jako "řekněme, že už je po půlnoci", to dokonce jiskří o sto šest. Jenže Rooster je starej samorost, kterej se pořád rád předvádí při střelbě na chleba a rozhodně se nemíní nechat předělávat nějakou pánbíčkářkou. "Chcete mi vzít z ruky láhev a strčit do ní mýdlo. A do druhé nejspíš bibli místo pušky." A i když jde v podstatě jen o lehce okopčenýho Maršála a tenhle western by se dal právem považovat za upovídaný (což někomu může vadit), mě se asi právě kvůli tomu líbil. Bavila sem se! :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

John Wayne se v předposledním filmu vrátil ke své Oscarové roli Roostera Cogburna v mnohem přímočařejším a jednodušším dobrodružství. V podstatě se celý film honí za bandou nijak zajímavých padouchů v krásné divočině s logikou na dovolené. To co padouši a později on předvádí s nákladem plným nitroglycerinu, nad tím zůstává rozum stát, zejména to sjíždění peřejí. Na druhou stranu si přizval na tohle dobrodružství stejně starou Katherine Hepburnovou, hrající pobožnou ženskou od rány a tohle neobvyklé spojení vyústilo v nádhernou konverzační špičkovanou... v životě bych neřekl, že to bude takhle fungovat. Jen kdyby to tak okatě nevykrádalo Africkou královnu a Dva mezky pro slečnu Sáru. Zkrátka rozporuplný film, u kterého jsem se celkem bavil, ale na víc než na 3* to není. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V mládí jsem byla velký milovník koní a westernů. Teď po letech jsem se k tomuto žánru díky vnučce a televizi s potěšením vrátila. Tento klasický méně známý snímek vyniká vtipnými hláškami, krásnou krajinou v níž se natáčelo a především skvělými hereckými výkony dvojice filmových veteránů. Jen se mi jevila trochu odbytá opatrnost při přepravě nitroglycerínu, který při otřesech mohl snadno explodovat, jak mi připomněla utkvělá vzpomínka na francouzský film Mzda strachu. Velká spokojenost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je teprve druhý film, ve kterém jsem měl možnost vidět K. Hepburn a zároveň druhým, na němž pracoval Stuart Millar jako rejža. John Wayne již měl dávno po šedesátce a před sebou již jen 4 léta života. Mě v tomto filmu přišel lehce statický, málo pohyblivý. Ovšem vzájemné jiskření mezi dvěma rozdílnými hereckými pohlavími naprosto fungovalo. Jenže za mě snímek postrádá skutečně dramatické přestřelky a opravdové napětí. Zde je snímek řazen i mezi komedie a možná je to víc westernová komedie. Přesto zde prvky dobrého westernu najdeme. Zároveň je tu zmíněno pomalu mizící právo starých ochránců práva sahat po zbrani kdykoli, ale více se zmiňují práva zločinců a nutnost soudu. Přesto jsem našel krásné scenérie. Mě osobně film vcelku bavil, ale k hodnocení přistupuju čistě pragmaticky s ohledem na hodnocení jiných Waynových filmů. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne a Katharine Hepburn je samo o sobě natolik skvělá kombinace, že jí nejde odolat. Navíc oba dva velikáni světového filmu dokazují, že jejich herecké dovednosti nebyly věkem ani trochu otupeny, a to jak ty humorné, tak i ty akční, tedy hlavně v případě Duka. Katharine byla o 14 dní starší a oběma jim bylo v době natáčení již 68 let, ale ani na jednom to není znát. ()

Galerie (134)

Reklama

Reklama