Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Na to, že to je z roku 1957, tak to má fakt dobrou grafiku. I když teda nevím, jestli jsem se náhodou nedíval na nějakou zremastrovanou verzi. Každopádně jedná se o velmi kvalitní western, je to prostě ten klasickej dobrej westernovej film. Líbil se mi příběh šerifa Wyatta Earpa a střelce Doca Hollidaye. Především Kirk Douglas byl ve své roli fakt dobrý. Jó Kirk byl pan herec. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,750,000Tržby Celosvetovo $-║ John Sturges ešte ako by sa hľadal v štýle vykreslovania filmu, jeho veľký western prišiel až počinom Sedem statočných ale aj tak tento O.K. Corral má celkom pútaví dej, dobré obsadenie, kameru aj strih. Zatiaľ jednoznačne najlepší western z témou Wyatt Earp/ O.K. Corral je Tombstone! /75%/ ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western, kde sa takmer nestrieľa, by som ani neoznačil za western. Toto je skôr kostýmová konverzačka množstva chlapov a troch žien. Asi som odchovanec Winnetoua a od westernu očakávam jasný príbeh a súboje aspoň každých 15 minút. Tu som sa dočkal prestrelky až na úplnom konci a za veľa nestála. Zrovnoprávnenie žien v období filmu asi ešte nebolo ani na pláne, keď bola žena zatknutá za hranie hazardných hier s mužmi, to bola tiež jedna z divných scén filmu. Oceňujem pre tak starý film mimoriadnu kvalitu obrazu od reštaurátorov filmu, keď je toto pre Amíkov klasika, tak nech si ju majú, u mňa slabý priemer. –––– Jediné, čoho sa obávam, je, že zomriem v posteli. –––– Želám si zomrieť s priateľom, jediným ktorého som kedy mal. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre mna sa z toho vyklul najlepsi western o prestrelke u O.K. Corrale. Burt Lancaster ako cestny Wyatt Earp je charizmaticky a Kirk Douglas ma nikdy doteraz tak nebavil ako v ulohe Doca Hollidaya. Takisto ma potesilo, ze zaverecna prestrelka netrva zlomky sekund ako je zvykom vo westernoch od Sergia Leoneho ale niekolko minut. (To ze v skutocnosti ta prestrelka trvala iba par sekund mi je u prdele). Akcne sceny su pôsobive. Dialogy vtipne. Proste som sa nenudil ani na chvilu. Postupne zistujem, ze predtym ako westerny so svojou rozvlacnou stylizaciou ovladol Leone, tak boli vtipne a zabavne s dostatkom dlhych akcnych scen. 8/10. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Už třetí snímek, který jsem si dal v průběhu westernového opáčka, o Wyattu Earpovi. Tentokrát se na plátně sešli Douglas s Lancasterem. Kirk jako Doc Holliday je jedním slovem boží. Háže parádní hlášky, je správně nad věcí a funguje podstatně lépe než jeho přesný protipól Burt Lancaster. Wyatt Earp v jeho podání je neskutečná hrana, chlápek, který má na to, aby vymlátil celou hospodu. Škoda přesunu děje do Tombstone, protože v Dodge City celý film funguje skvěle. 65% ()

Galerie (106)

Zajímavosti (24)

  • Film bol veľkým hitom a zarobil 4,7 milióna dolárov pri prvom uvedení a 6 miliónov dolárov pri opätovnom uvedení. (westerns)
  • Jediný film, ve kterém Wyatt Earp nenosí knír. (sud)
  • Kirk Douglas neskôr povedal, že počas hrania Doca Hollidaya presne plánoval, koľko a ako bude kašľať v každej jeho scéne, kde to bude potrebné, keďže hrá muža, ktorý trpí tuberkulózou. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama