Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Skotsko je nádherná krajina a filmy které se opírají o jejich historii potažmo jejich hrdiny, se mi líbí. Doba kdy čest byla pro muže tím nejcennějším je už dávno v tahu (samozřejmě se najdou i výjimky), zato znásilňování, krádeže, vraždy a „neprávem získaná půda“ jsou IN. O postavě Rob Roye jsem se vlastně dozvěděl až díky tomuto filmu a Liam Neeson předvedl opravdu solidní výkon, ostatně jak je u něj většinou zvykem. Zdatně mu však sekundoval „slizký“ filmový parchant Tim Roth. Na rozdíl od některých bych však tento film nestavěl do stejné pozice jako „Statečné srdce“, protože jeho kvalit nedosahuje. Je to samozřejmě i díky menšímu rozpočtu, ale ani bojové scény nejsou žádná velká sláva. Dle mého jde o průměrný film, který nenudí, ale ani nějak zvlášť neoslní. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Poměrně komorní snímek, který stojí hlavně na hereckých výkonech a scénáři. Nejvíce mě bavily scény s Cunninghamem, neboť Tim Roth byl skutečně perfektní a nemůžu se ubránit pocitu, že právě on dal tomuto filmu šťávu. Bez něj by to bylo celé dosti nevýrazné a s odstupem času budu v souvislosti s tímto filmem vzpomínat pravděpodobně pouze na něj. I přesto tento film stojí za zhlédnutí, jen zde nenajdete nic příliš převratného, až na onoho zmiňovaného Tima Rotha a dále např. napínavých šermířských soubojů (zejména ten závěrečný), příjemné hudby a kamery. John Hurt, kterého jsem dosud znal jen z Harryho Pottera, předvedl rovněž zajímavý výkon. Rob Roy mě nenudil, děj odsýpal, ale bohužel na takovéto téma se ona komornost dle mého názoru příliš nehodí. 75% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rob Roy s podstatně menším humbukem než Statečné Srdce nabízí divákovi více než dost a těm, kdo už si snad na Mela Gibsona vypěstovali alergii i co se jeho starší tvorby týká, toho nabízí ještě více:) Kdykoliv se s chutí znovu podívám na to jak se ctný Liam Neeson bije s odporným vyběleným Timem Rothem na pozadí nádherného Skotska, a i když mi snad v paměti neuvízne tolik promluv jako u většího bratrance, nemusím si aspoň mezi reprízami dávat dva roky pauzu. Nehledě na to, že Jessice Lange to tady sekne víc než Sophie Marceau o nějakých 300 let dříve, což je sám o sobě přírodní úkaz hodný pozornosti:) Plných a ve všech ohledech zasloužených 80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších historických filmů, který se sice nevyhnul klasickému klišé, kdy je jedna strana až do morku kosti poctivá a ta druhá stejně tak zkažená, ale dalo se přes to přenést. Z hereckých výkonů byl pro mě nejlepší ten Tima Rotha, který si zkaženého hejska střihl s bravurou sobě vlastní. Dále bych pak ocenil nádherné přírodní scenérie, které jsou snad vidět jen na severu Ostrovů. 70% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Čest je pro něj vším, je pro něj tím nejcenějším, co má a nikdo mu ji nemůže vzít. Takový je Rob Roy, skotský horal. A Archibald Cunningham je slizkej anglickej bastard, který to umí sakra dobře s bodnými a sečnými zbraněmi. Střet dvou mužů na pozadí mocenských intrik. Nádherná skotská krajina, kterou uměli filmaři beze zbytku využít, dobré herecké výkony, především Tim Roth se opravdu předvedl jako herec první ligy. Jen bych řekl, že to s tou Robertovou kladností až moc přepískli. Jinak ale velmi dobrý film. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Tim Roth obdržel za roli Archibalda Cunninghama svůj do té doby nejvyšší honorář. (D3VIL)
  • Americká snímka je odkazom na známu postavu škótskych legiend, odbojného horalského šľachtica Roberta Roaya McGregora (1671 – 1734), ktorý sa v Angličanmi porobenej krajine stal vzorom cti a zmyslu pre spravodlivosť. (ash99)
  • Film je inspirovaný historickým románem sira Waltera Scota. (xerno)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama