Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Simon Templar nemá žádnou rodinu ani domov. Simon Templar vlastně není ani jeho pravé jméno. Známý také jako „Svatý“ Simon, protože pro své akce vymýšlí falešné identity pojmenované podle katolických svatých, je jedním z nejúspěšnějších zlodějů. Úhledný, ušlechtilý a mistr převleků, Simon dokáže přelstít policii znovu a znovu. Pro svou další „práci“ je najat ruskou mafií – má ukrást vzorec energetické studené fúze od vědkyně Emmy Russelové. Jenže Emma je ještě víc okouzlující než samotný Simon a jinak chladnému zloději zvládne ukrást srdce. Simon a jeho nová láska tak musí přelstít ruskou mafii, a z „práce“ je tak rázem boj a holý život. (Viacom)

(více)

Recenze (158)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Simon Templar (Val Kilmer) je nájemný zloděj, který se snaží dosáhnout svého snu - vydělat 50 miliónu dolarů a s touto prací skončit. Při jedné ze svých posledních prací ukradne šéfovi ruské mafie Treťjakovi či za milión dolarů. Ten ale není až tak moc naštvaný a naopak si Simona najme na další kšeft - získat informace o projektu Emmy Russelové (Elisabeth Shue), která se zabývá vývojem studené fúze, zdrojem levné energie. Ale Simon se do Emmy zamiluje, a snaží se ji před Treťjakem zachránit, což se velmi rychle změní v boj o holý život... Ničím nevyjímečný polo-akční thriller, který kromě krásy Elisabeth Shue a zajímavých převleků (nejen změna ohozu, ale kompletní změna osobnosti včetně vhodně zvoleného jména) Vala Kilmera. Jinak ve filmu nejde o nic jiného, než o pravěkou hru na kočku a myš, kterou, i přes totální převahu koček (= ruská mafie) myš zřetelně vyhrává. Na jedno podívání dobré, ale znovu si film asi už nepustím.. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Zdatnej zlodějík, jen což. Má charisma, umocněné samozřejmě nápaditými převleky, drzostí a jistou dávkou odvahy. Kam vždycky narve tu haldu věcí k přemaskování, když je zrovna na pochodu, to netuším, ale asi si vždycky prostě domu dojde a rejža to vynechal, páč pak by ten film měl nesnesitelně dlouhou a otravnou stopáž. Což místy i má, hlavně ke konci. Taky mě trošku naštvalo, že z toho táty rusa udělali takovou figurku a jeho synek byl zase moc přehranej. No ale dívněte se na to, minimálně první dvě třetiny vás budou bavit. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Noyce chtěl rok po De Palmovi kout žhavé železo, ale výsledkem je Mission Imbécile. Zatímco Kilmer se svými převleky osciluje mezi Duanem Dibbleyem a východoněmeckým hercem z gay porna, špionážní zápletka s romantickými prvky nikde nekolísá a rovnou se usadí na sofa vedle nechtěné směšnosti a debility. Zůstane jen myšlenka na dosahování studené fúze s Elisabeth Shue, což by mohlo být něco jako humidování v Návštěvnících.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Phillip Noyce si výborně poradil s převedením dvou dobrodružství agenta Jacka Ryana a popravdě jsem od "Svatého" očekával podobně propracovaný akční thriller. Dostalo se mi však neskutečně nudného a zbytečně překombinovaného thrilleru, který nemá čím zaujmout. Akce prakticky nulová, Kilmer nevýrazný, děj nezajímavý. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Postava Simona Templara z kníh Leslieho Charterisa, známa predovšetkým z populárneho britského seriálu The Saint, dostala po desiatke filmov od RKO z konca 30. rokov konečne "poriadnu, poctivú, hollywoodsku" filmovú adaptáciu pod schopnejším rejžom s áčkovým ústredným duom a jedným charizmatickým starým esom menom Rade Šerbedžija (ťahal tu celé to márne herectvo), ktorého filmografiu mám teraz chuť podrobne prekopať a užiť si ho opäť. Výsledok avšak nie moc povzbudivý. Priehľadný prízemný príbeh o tom, ako sa chameleónsky zlodej na voľnej nohe zamiluje do doktorky, ktorej má spod podprsenky ukradnúť vzorec jadrovej reakcie—studenej fúzie, ktorá má vyriešiť nielen drsnú zimu v Moskve a umožniť prevrat miestnemu bývalému komunistovi a oligarchovi (famózny Rade), ale aj problémy v globále. Výsledok správne predpokladane naivný. Značne ale cením natáčanie priamo v Moskve namiesto náhrad (obrovská nálož exteriérových záberov, napr. na Lubyanku) a naozaj perfektne zachytenú atmosféru postsovietskeho kolapsu Ruska (i keď na Balabanov opus Brat sa nechytá) dokresľujúcu tuhou zimou. Svätý sa oplatí pozrieť počas zimy, nie práve ideálne v augustovom lete, i keď na severnom Slovensku v roku 2023 je to vlastne jedno a to isté, všakže? (5 °C minulý týždeň v noci x) (3.10.2021) (6.8.2023) "The phone goes the other way, you moron." ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • V byte, kde sa Simon a Emma schovajú, hrá turkménska pieseň s názvom Ayrilsa od Atabay Chariguliyev. (m.a.t.o.)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

01.10.2021

Herec Rege-Jean Page, jehož budou diváci a zejména divačky znát především díky roli v seriálovém hitu Bridgerton, zatím na filmovém poli takový úspěch nezaznamenal. To by se ale brzy mělo změnit. Už… (více)

Chris Pratt bude Svatý

Chris Pratt bude Svatý

17.11.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Strážci galaxie) jedná o hlavní roli v restartu filmové série Svatý od studia Paramount Pictures. Příběh sleduje muže jménem Simon Templar, který čistí svět od… (více)

Reklama

Reklama