Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Simon Templar nemá žádnou rodinu ani domov. Simon Templar vlastně není ani jeho pravé jméno. Známý také jako „Svatý“ Simon, protože pro své akce vymýšlí falešné identity pojmenované podle katolických svatých, je jedním z nejúspěšnějších zlodějů. Úhledný, ušlechtilý a mistr převleků, Simon dokáže přelstít policii znovu a znovu. Pro svou další „práci“ je najat ruskou mafií – má ukrást vzorec energetické studené fúze od vědkyně Emmy Russelové. Jenže Emma je ještě víc okouzlující než samotný Simon a jinak chladnému zloději zvládne ukrást srdce. Simon a jeho nová láska tak musí přelstít ruskou mafii, a z „práce“ je tak rázem boj a holý život. (Viacom)

(více)

Recenze (158)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

B-čkový lacný akčný špionážny film. Niečo ako James Bond a srdečné pozdravy z Ruska. Ale ani príbeh ani herci ma nepresvedčili, že to myslia vážne. Zlí sú komicky zlí a dobrým všetko vychádza aj keď sa okolie snaží presvedčiť, že na to nemajú nárok. Nápad so studenou fúziou (a to doslovne, lebo záverečná demonštrácia prebehne za treskutého mrazu je naivná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď Paramount videl, aké komerčné úspechy dosahuje konkurencia špionážnymi sériami Jack Ryan (Jasné nebezpečenstvo, Vysoká hra patriotov) a James Bond (ktorého 2 roky dozadu úspešne zresuscitovali parádnym trhákom Zlaté oko), rozhodol sa poobzerať. A zbadal literárnu špionážnu sériu Leslieho Charterisa (ktorá už v minulosti bola sfilmovaná v podobe seriálu zo 60. rokov, paradoxne s neskorším agentom OO7 Rogerom Mooreom). A rozhodne nešetril a šiel na istotu. Čo len dokazuje, že aj keď nešetríte a idete na istotu, môže to dopadnúť ako pekný prúser a totálny malér. Pritom pred natáčaním to skutočne vyzeralo skvostne. Producenti do projektu naliali štedrých 68 miliónov, na réžiu najali tvorcu oboch trhákov o Jackovi Ryanovi, scenár písal autor hitov Jumanji a Smrtonosná pasca 3 (ktorého prekvapivo posadili za jeden stôl spolu s podstatne ambicióznejším scenáristom Vlka, Mysu hrôzy a Arachnofóbie) a do titulnej úlohy obsadili pár (zlých?) snov: Vala Kilmera (večne problémového týpka práve sa nachádzajúceho v tej lepšej časti svojej problémovej kariéry – Batman navždy, Lovci levov, Horlivosť) a Elisabeth Shue (s čerstvou nomináciou na Oscara za Zanechať Las Vegas + majúcu vo filmografii kultovky Karate Kid a Návrat do budúcnosti 2 a 3). Hlavný problém Svätého je v tom, že... Nie. Viete čo? Ten film nemá jeden hlavný problém. Má ich niekoľko. Vlastne má iba problémy. Nemá skoro žiadne plusy. Fakt. Začnime réžiou, ktorá je príšerne stereotypná a nudná. Scenár hrozný, o ničom. Postavy skrz naskrz nesympatické a protivné (vrátane kladných). Akčné scény sú hrozné. Ruská výprava lacná, nevzhľadná, proste škaredá. Kilmer je úplne mimo a Shue by síce mohla robiť reklamu na bieliacu zubnú pastu, ale tým to hasne. Relatívne vysoký rozpočet na filme príliš poznať nie je. Je to skrátka a dobre prúser ako vyšitý z rangu Reťazová reakcia a Ostrov Dr. Moreaua (tiež s Kilmerom, pýtam sa: je to náhoda?). Zo všetkého najhoršie sú však hrdinove trápne prezliekacie a maskérske momenty, ktoré sú ako zo zlého sna. Asi  sa nimi pokúšal tromfnúť podobné maniere Cruisea z Mission: Impossible, no je to ako porovnávať lodné delo s bublifukom. Reakcie divákov boli vskutku príšerné a hoci spisovateľ mal v talóne hneď niekoľko ďalších dobrodružstiev Simona Templara, vo filmovej sérii sa neprekvapivo nepokračovalo (celosvetová tržba neslávnych 108 miliónov, pravdupovediac čakal som asi o 80 menej). Až v r. 2017 Simon West (Con Air) natočil pilot k seriálu s Thomasom Kretschmannom, bol však natoľko nekvalitný, že televízia vznik seriálu okamžite stopla. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Preco vyborny Val Kilmer /hral Jima Morrisona v Stone-ovom filme The Doors/ ma mentalne retardovanu potrebu vykradat Agenta 007? Dobre, nepoviem nic, keby mal brosnanovsku a conneryovsku charizmu a keby tocil uveritelne akcne sceny. Lenze on na to nema a predsa s prepacenim sa serie do prace Jamesa Bonda. Pre taketo sragory nemam pochopenie. Reziser Philip Noyce /Vysoka Hra Patriotu/ predviedol jednu velku katastrofu na reziserskej stolicke. 30 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mankote, to bylo trapné. Akce zde vlastně žádná pořádná není, o hrdiny není strach, a sledovat zábavné převleky Val Kilmera mne bavilo tak do půlky snímku. Jinak spousta wtf, útěk na americkou ambasádu a patetické kecy, Simonovi vše vycházelo až neuvěřitelně přesně, zatímco padouchům překvapivě nikdy nevyšlo nic, až to bylo prostě nudné. Jinak nechat hrát zapálenou vědkyni se sklony k romantismu Elisabeth Shue bylo podobné, jako nechat hrát uklízečku třeba Jitkou Ježkovou, abych vybral podobný typ - prostě těmto typům holek to nebudete věřit ani náhodou. Ale vážně nejvíc chybí akce. Jako jo, běhá se tam hodně, občas něco vybuchne, aby se neřeklo, ale všechno tak nějak mimochodem, bez vztahu k ději a napětí. ----- Není nic neobvyklého, když vznikne celovečerní film na motivy úspěšného seriálu. To je také případ série Saint, kterou natočili v Británii v šedesátých letech. Pro nás na ní může být zajímavé, že hlavního hrdinu v něm ztvárnil jeden z populárních představitelů agenta 007 - Roger Moore. Ve filmu se role charismatického zloděje Simona Templara ujal Val Kilmer, a to může být pro ženskou část populace důvod si film pořídit. Dialogy jsou velmi málo uvěřitelné, takže čtenářky Harleqina se mohou spokojeně vznést do oblak a nenechat se zbytečně svazovat hořkou realitou zpoceného pivaře v nátělníku, sedícího vedle v pokoji. Pro všechny případy bude ale dobré, nepočítat s nějak výrazně strhujícím příběhem a zápletkou. Děj se poměrně vláčně převaluje až do poloviny, než konečně začne jakžtakž o něco jít. Simon Templar slíbí ruským mafiánům nebo politikům (je v tom rozdíl?) uloupit vzorec, jenž by umožnil výrobu levné energie. Autorkou formule je však pohledná (jak jinak?) vědkyně, která chce darovat svůj objev strádajícímu světu. Simon se tedy musí rozhodnout: chce peníze, nebo lásku? Zpracování obrazu je excelentní. Pokud Svatého znáte a líbil se vám třeba na videokazetě z půjčovny, na dévédéčku vás omámí. Perfektní obraz umocní i dokonalý zvuk. Jestli to zvládnete, doporučuji vypnout český dabing. Jednak je originál v daleko lepší kvalitě a jednak nepřijdete o to, jak Val Kilmer parádně mění s převleky i přízvuky. DVD je celkem prázdné, takže režisérův komentář tam působí jako pěst na oko. Když už si u Paramountu dali tu práci s vlastností, na níž jsme zvyklí hlavně u dobře vybavených titulů, mohli disk skutečně napěchovat pořádně. Perfektní je, že komentář je otitulkován, byť jen anglicky a německy. Vedle toho zde najdeme už jen klasickou filmovou upoutávku. Film 2/5 - Děj se převaluje a převaluje... DVD 2/5 - Pouze režisérův komentář ()

ssfan 

všechny recenze uživatele

Na začátek musím říct, že filmy s Valem Kilmerem nevyhledávám a tohle je jen jeden z mála, který jsem s tímto hercem viděl. Zaujal mě hlavně námět, který patří k hlavní pozitivu filmu. První půlka se velmi povedla a já jsem si říkal, že snad tomu dám i 4 hvězdy, ale závěr se zvrhnul do kategorie B, a tak jen 65% a 3 hvězdy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Filmový projekt The Saint mal vzniknúť už v 80. rokoch v produkcii Rogera Moora, v hlavnej úlohe s Piercom Brosnanom. (m.a.t.o.)
  • 29. mája 1991 uverejnili fínske noviny "Helsingin Sanomat" správu, že Renny Harlin podpísal so spoločnosťou Paramount zmluvu na režírovanie projektu The Saint v produkcii Roberta Evansa. (m.a.t.o.)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

01.10.2021

Herec Rege-Jean Page, jehož budou diváci a zejména divačky znát především díky roli v seriálovém hitu Bridgerton, zatím na filmovém poli takový úspěch nezaznamenal. To by se ale brzy mělo změnit. Už… (více)

Chris Pratt bude Svatý

Chris Pratt bude Svatý

17.11.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Strážci galaxie) jedná o hlavní roli v restartu filmové série Svatý od studia Paramount Pictures. Příběh sleduje muže jménem Simon Templar, který čistí svět od… (více)

Reklama

Reklama