Reklama

Reklama

V roce 1999 je město Los Angels plné násilí, drog a gangů. Je rozděleno na zóny volné střelby, kde nehlídá policie a neplatí žádné zákony. A přesně uprostřed této zony se rozhodne pan Miles otevřít střední školu pro mladistvé členy gangů. Za pomoci špičkových vědců sestrojí robotické učitele-cyborky, kteří se mají postarat o výuku dětí a o kázeň. A do této školy přichází Cody Calp, vězeň a člen gangu Černých srdcí, který má na výběr - bud bude studovat, nebo půjde zpět do vězení. Cody jako jediný si začíná pomalu všímat, že s učitelema není něco v pořádku... postupně se vymikají kontrole vědců a rozhodnou se rozpoutat svou vlastní válku se studenty. (matestlust)

(více)

Recenze (132)

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi kultem a totálním brakem, je někdy opravdu tenká. Exterminátor béčkového režiséra Marka L. Lestera, by o tom mohl vyprávět. Muž, který stojí za legendární macho akcí Komando (1985), přišel na počátku devadesátých let s totálně ujetou vizí blízké budoucnosti, v níž parta kyborgů rovná do latě problematické studenty. Bývalý člen gangu Cody Culp (Bradley Gregg) je propuštěn z vězení a míří zpátky do školní lavice, protože vzdělání je lepší alternativa než sezení za mřížemi. Prostřednictvím jeho postavy poznáváme Los Angeles, jemuž vládne korupce, obchod s narkotiky, násilí a gangy zdivočelých studentů. Když o tom tak přemýšlím, tak se tento fiktivní půdorys od reality příliš neliší, že? Každopádně, děcka jsou už natolik utržená ze řetězu, že ředitel místní školy (Malcolm McDowell) přijde s radikálním řešením. S pomocí špičkových vědců a konstruktérů vznikne skupina kybernetických kantorů, kteří si od zkažené mládeže nenechají nic líbit. Naopak. Mladí výrostci začínají brzy umírat v tratolišti vlastní krve. Lester bere kde může a vůbec se toho nebojí. Trocha Šíleného Maxe (1979), porce Terminátora (1984) a kulisy inspirované Útěkem z New Yorku (1981). Promíchat, protřepat, zalít minimálním rozpočtem a servírovat do videopůjčoven. Postavy jsou mělké, prostředí jaksi papundeklové a akce příjemně dřevní, bez doteku moderních CGI technologií. Výsledkem je krajně tupé, leč zábavné exploatační sci-fi, kde Pam Grier flambuje děcka ručním plamenometem. Exterminátor cílí na ty nejnižší pudy. Stačí projít školní bránou a dopřát si sto minut trvající brainstorming. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

"Já rád formuji mladé mozky". Režisér komanda Mark L. Lester se před tím než natočil svůj béčkový Olymp sympaticky odvázal a předkládá divákovi naprosto ujetou záležitost. Koncept jedničky otočil totálně nahlavu, takže v roli "těch zlých" jsou tentokrát učitelé - respective učitelští roboti. Protože smradi jsou otravní stejně jako v jedničce musel fandit robotům - nicméně je to celé tak zcestné, že je to vlastně jedno. Musím ale vyzdvihnout absolutně geniálního učitele dějepisu, kterej si to šíleným způsobem vodil po celý film. Co se týče "klaďasů", ženská je hezká a maník taky docela ujde, takže nemám výhrady. Konec, který je totálně obšlehlý z terminátora mě vysloveně nadchl a díky němu dávám nakonec 4. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dystopický brak, který sice moc nedává smysl, ale baví svou krutopřísností.  Gangy mladistvých ovládají Ameriku, ale stále z nějakého důvodu chodí do školy. Nekázeň se  tam šíří jako mor, a to i přesto, že zbraně musí odkládat před vstupem na školní pozemek. Ředitel se nakonec spojí s technologickým koncernem, který do školy dosadí prototypy kybernetických učitelů. Ale  místo zavedení pořádku a kázně to začíná vypadat na pořádný průser. Dokonalý je zejména Stacy Keach jako šéf koncernu, jenž jako by Temnému andělovi z oka vypadl, ale jinak veškerou zábavu obstarávají zlé sny Jana Amose, tedy kyborgové za katedrou. Jejich postupně se probouzejícím vražedným choutkám se postaví jeden polepšený mladistvý gangster a sladká ředitelova dcera, kteří nakonec k rozumu a spravedlivé vzpouře přivedou i ostatní žáky, tedy všechny ty do této chvíle násilnické a nepolepšitelné grázly a terminátoři brzy poznají  význam předpony ex.  Příjemná oddechovka. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Že je to barbaská vyrádačka Terminátora mi bolo jedno aj pred desiatimi rokmi (keď som to videl prvý krát) , aj teraz. Hlavne že tam sú zlí roboti, hektolitre krvi a polámané kosti. A celé to korunuje masové finále keď profáci začali tasiť (vŕtačka, plameňomet,...) *mňam*. Dnes už je to značne omšelé a viac ako tri je možne dať naozaj len z nostalgie. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V roce 1991 byl pro nás, školáky základní školy, rok 1999 stejně daleko, jako nástup na stření školy a učiliště (který byl tedy mnohem blíže) a tak nás toto dnes již futuretro, bralo nehorázně. Divocí punkeři, střelba, neúcta k autoritám, děsivý Stacy Keach a muckózní Pam Grier. Prostě jeden z nejlepších filmů té doby. A ono to funguje i po těch dvaceti letech. Mně se tyhle punkerské představy budoucnosti hrozně líbí a ti učitelé mají fakt koule. Až jsem se dneska při sledování smál, co by tomu řekli dnešní učitelé, jestli už nemají podobné zkušenosti. Myslím, že k "realitě" filmu budou mnohem blíže, než naši tehdejší učitelé... A navíc mi byl vždycky hrozně sympatický ten hlavní hrdina. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Malcolm McDowell měl původně hrát roli Dr. Forresta. (moukey)
  • Malcolm McDowell sa zúčastnil natáčania len 2 dni. (beso74)
  • Film bol zakázaný na Islande. (Paldiny)

Reklama

Reklama