Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Jen z úcty k režisérovi dávám alespoň 1*. Mám pocit, že předlohu snad ani nečetl, rozhodně jsem absolutně nepochopil, jak je možné že na scénáři se podílel Švandrlík osobně (tedy údajně). Radek Holub jako Kefalín? Opravdu jsem se těšil, protože jsem stále viděl jeho roli v Krávě... no tak tohle byl naprostý humus. On ten celovečerák stál taky za starou belu, ale na ten občas jsem ochoten juknout, pro pár scén, které se povedly, i když celek je laciný prvoplánový brutus. Ovšem proti tomuto seriálu šlo o zlatý fond kinematografie. Sorry, Mistře Herzi, tohle jste snad při svých kvalitách neměl zapotřebí (a rozhodně jste to neměl podepisovat). ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Seriál je v půlce a já pořád čekám. asi už to zůstane ve stejném duchu. Některé postavy jsou mi sympatické (Terazky v podání Hryce, Nárožný, jandák a spol. celkem v pohodě). Nejvíc mi tam asi vadí postava Kefalína - dělat ze sebe tak idiotsky Švejka je na pováženou, Polívka jako taky alkáč dost přehrává. A Pavel Liška, kde se nachomejtne, hraje už setrvačně idioty.... Dám to za 2* a uvidím do konce. Myslím, že už to tak zůstane... Nechám už to tak, nebýt Andreje Hryce tak jednu hvězdičku asi seberu..... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V první řadě musí člověk zapomenout na ten legendární celovečerní film. Toto je zcela nepopsaný list. Mně osobně víc připomíná Švandrlíkův originál. Andrej Hryc Terazkyho zvládl a utáhl. Jandák mne překvapil výtečným výkonem. Jednotlivé figurky se vcelku povedly, některé díly byly méně záživné, ale celkově 70% úplně v pohodě. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvý, nelíbilo se mi to, podruhý taky ne. Pořád jsem to tehdy srovnával s vyvedenou filmovou verzí. S odstupem času jsem se jedním okem podíval na pár dílů znovu a když už mám odstup od filmu, který jsem naposledy viděl tak před 10 lety, musím uznat, že je v tom ten Švandrlík přítomný, postavy jsou celkem věrné knižní předloze a zatímco postavy vojáků se moc nevyvedly (až na Šternberka a Vatu) a zvlášť velkým krokem vedle je přehrávající a blbečkovsky švejkující Holub - Kefalín, tak postavy bafuňářů se vyvedly výborně a třeba Hryc a Jandák jsou vyloženě geniální. Jen tak pro zábavu bych na to už asi nekoukal, ale přes oběd, když se člověk cpe u kompu a chce na něco zírat, tak to ujde. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Výborný režisér a výborní herci natočili dohromady podprůměrný seriál. Dokážu odpustit Švandrlíkovi, že neukazuje ve jménu nadsázky realitu v celé její hrůznosti. V této formě to však nejen nebylo realistické, nebylo to ani legrační. Postavy jsou ploché jako obrázek na plakátu. Jejich motivace a psychologie mi zůstává nepochopitelná. Většina humoru je toho druhu jako ve scéně, v níž opilý Polívka vykřikuje, že je důstojník socialistické armády. Kefalín působí jako blb, ale protřelej. Chtěla bych vzkázat scénaristovi, že kdo se chová jako Švejk programově už prostě být Švejk nemůže. A mimojiné - nesouhlasím s názorem, že Švandrlíkova kniha je nepřevoditelná na plátno. Byla jsem spokojeným dívakém filmu a tři hvězdičky bych mu bez problémů dala. Tohle je bohužel prostě špatné - ubohé, vulgární, přitroublé, prvoplánově legrační. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama