Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Fuj! Ta mrcha Abigail! Ale teď k filmu. Zpočátku jsem byl dost zklamán, že oproti Kladivu na čarodějnice si ty ženské o upálení přímo koledují a že si ho zaslouží - pak přišlo překvapení v tom, že ty holky byly pak v úloze žalobkyň a dokonce se nikdo neupaloval, ale "jen" se věšeli, a ti, co se přiznali, to dokonce mohli přežít. Ti Amíci byli teda hodně mírumilovní oproti naši krásné drsné Evropě. Nicméně zatímco u nás řádil bohatstvíchtivý Boblig, tam za to mohly ty děsné pomstychtivé mrchy a pozemkůchtiví radní. No prostě zkaženost nad zkaženost, radil bych vypálit rovnou celé městečko, protože ta zloba se šíří dál. Nuž film natočen moc invenčně nebyl, ale za ten výkon Day-Lewise a Winony Ryder si to 4* určitě zaslouží. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Až na ten teatrálny záver, dokonalá ukážka kresťanskej zaslepenosti v danej dobe, ktorá vyvoláva úsmev striedajúci pohoršenie na tvárach racionálne zmýšľajúcich ľudí súčasnosti. Cieľ splnený. Po The Age of Innocence osvedčená dvojica Day-Lewis-Ryder opäť nesklamala, dokazujúc, kto mal v rukách klenoty historických filmov deväťdesiatych rokov. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska dost nezáživný film, který disponuje kvalitním hereckým obsazením, solidním zpodobněním dobových reálií, dobrou myšlenkou, ba i ten příběh má svůj potenciál, ale nějak to na mě příliš nezapůsobilo. Sice jsem nesnášela ty prolhané kravky a litovala oběti vykonstruovaných procesů, nicméně proti "Kladivu na čarodějnice" to zkrátka nemá grády, nevyvolalo to zdaleka tak silné emoce. Dvě hvězdičky jsou nejspíš zbytečně příkrým hodnocením, vůbec mě však neláká si tenhle film zopakovat a třeba si opravit mínění... 49% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už vím proč nemám rád Winonu Ryder. Je to přesně kvůli tomuhle filmu. A přitom to zahrála naprosto skvěle. Něco jako Ta úča z Harryho Potra, který ani nemůžu přijít na jméno. Celej film mě přesvědčil o tom, že flanďáci jsou a dycky byli jantaři, kteří si dělali co chtěli pod rouškou bóóóží. Asi to v améru nebylo tak přísný jako u nás v europě, ale i tak se tam našlo pár vygumovanejch šílenců. Už sem teda viděl přísnější "inkvizitory", asi největší masér ve Jméno růži. Tenhle byl hodně slabej a ani z něj moc nešel strach :o). Na filmu oceňuju, že to neskončilo happy endem, což se jen tak nevidí. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Dcéra evanjelického farára je zosobnením satana. Farmár John Proctor s manželkou sú zas veľmi sympatickými pozitívnymi hrdinami, ktorí sú pre vernosť Bohu, pravde a dobru ochotní aj zomrieť. A máme tu aj lavírujúcich sudcov - raz na jednu, raz na druhú stranu, čo z nich nakoniec spraví nie nástroje Božej spravodlivosti, ale satanovej skazy. Všetko umocňuje to, že táto dráma vychádza zo skutočných udalostí. Film je mimoriadne presvedčivý, zaujímavý, napínavý a dojímavý - od začiatku až do konca. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Věhlasný herec Daniel Day-Lewis (Až na krev, Gangy New Yorku) si kvůli sžití s postavou sám postavil dům, ve kterém pak ve filmu žije, jen s pomocí nástrojů, které se v té době používaly. V domě poté žil bez elektřiny a vody. (MadBigMax)

Reklama

Reklama