Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy o muzikantoch mi zatiaľ vždy sedeli, tak narýchlo spomeniem výborný Walk the line, Ray, Crazy heart a nedávno Liberace alebo Danny Collins - všetko výborné filmy navyše so skvelou hudbou. Meno Ritchie Valense mi nehovorilo nič, ale jeho piesne poznám a to nielen slávnu La Bambu. Mám veľký výber cd oldies, takže viem o ňom a na film a jeho príbeh som sa tešil. Lou D. Phillips musí byť právom hrdý na tento film, vo svojej kariére zas tak veľa dobrých filmov nemá, ale tento sa vydaril. Film funguje nielen hudobne ale i ako rodinná dráma, kde pochválim dobre obsadené vedľajšie postavy. Všetko pekne sedí a atmosféra 60- tych rokov je výborná. Prvé vystúpenie v bare malo iskru a odpichol sa raketovo. Tragický záver chytí za srdce napriek tomu, že divák nevidí ani haváriu ani jeho telo či pohreb. Niekedy je menej viac. Škoda takých talentovaných muzikantov, mohol ešte pridať veľa nezabudnuteľných hitov. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film z obdobia začiatkov rock and rollu. Na klasický príbeh o vzostupe talentovaného speváka, ktorý prerušila tragická letecká havária. Atmosféra bola ako obvykle vystihnutá dobre. Nemôžem sa stotožniť s výberom predstaviteľa hlavnej úlohy nielen čo sa týka výzoru, ale hlavne spevu. Rovnako si nemyslím, že pre film bolo vhodné zdôrazňovať úlohu spevákovho brata. Ale koniec koncov, ako nostalgická spomienka na významné obdobie vo vývoji populárnej hudby film poslúži. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený životopisný film o životě mladého zpěváka Ritchieho Valense. Vesměs neznámí herci svým projevem pomáhají navodit onu kouzelnou atmosféru z časů, kdy se rokenrol teprve začínal prosazovat na výsluní. Lou Diamond Phillips ve svých tehdy 25 letech hraje mladého 17-letého zpěváka působivě a s chutí, díky čemuž ještě zvyšuje věrohodnost filmu. Zazní zde spousta slavných hitů té doby, především pak ty dva, díky nimž Ritchie odstartoval svou hvězdnou kariéru, která neměla dlouhého trvání. Přiměřená dávka sentimentu, romantiky a na závěr i poměrně očekávaný, tudíž nekalkulovaný útok na divákovy emoce, to vše řadí tento film mezi špičku v žánru hudebních dramat. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Příběh o mladém nadějném zpěvákovi a interpretu nesmrtelného hitu La Bamba by za předpokladu, že by se jednalo o smyšlený filmový příběh, až tak ničím výrazným nezaujal. Jenže při jeho sledování víte, že Ritchie Valens opravdu žil a zahynul na prahu své kariéry a jako velmi mladý tragickou smrtí při pádu letadla. Zůstala nešťastná maminka a zbytek rodiny, kteří ztratili milovaného blízkého, usměvavého chlapce, z něhož sršela chuť do života a touha zpívat. Chtě nechtě máte pak snahu hledat další materiály o životě skutečného Valense, něco si přečíst. Přemýšlíte také nad tím, jaký by byl dnes, již jako starý muž. Film jsem celou dobu hltala plnými doušky, zejména díky tomu hlavnímu; vynikající muzice. To byly ještě časy, kdy populární hudba měla svůj ksicht a stála opravdu za hodně, to se nedá s dneškem srovnávat. Ohromná škoda tak talentovaného mladého muzikanta. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný biografický film. Na to, jak krátká byla kariéra Ritchieho Valense, laik by řekl, že se nedá nic natočit, ale nebylo to jen o hudbě, i když zde zazněly Ritchieho klasické rokenrolové písničky - to byla mňamka pro milovníky hudby 50. let. Bylo to i o rodinném zázemí, jeho velice průbojném a živočišném starším nevlastním bratrovi, matce, malých sourozncích, velké lásce k dívce, jejíž otec Ritchieho odmítá. Tohle se Američanům povedlo, žádná nuda a ani žádná sentimentalita (až snad na ten konec smíření obou bráchů po telefonu). ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Film se měl pvodně jmenovat "Let's Go". (c.tucker)

Reklama

Reklama