Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

thunnus 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný western s Kirkem Douglasem v roli pomstichtivého šerifa Matta Morgana, který se postaví dávnému příteli Craigu Beldenovi (Anthony Quinn) poté, co jeho syn spolu s kumpány znásilní Mattovu ženu. Douglas má sice jisté charisma, ale děj trochu pokulhává a přiznám se, že jsem se místy (včetně závěru) dost nudil. 6/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasický americký western, který uspokojí všechny, kteří mají westerny rádi a naštve všechny, kteří je nenávidí. Zajímavý je výkon tehdy až nepřirozeně mladého Anthonyho Quinna, o něco méně zajímavá je režisérova záliba v dlouhých záběrech na koně cválající odkudsi kamsi, které jsou navíc podmalovány dosti nenápaditým westernovým soundtrackem. Ale jinak nelze mít k ničemu výtky – dočkáte se jednoduchého příběhu o pomstě (která musí být vykonána během jednoho dne – takže přeci jen nějaká inovace), dočkáte se zlotřilých banditů sestřelovaných neohroženým šerifem ze střech papundeklových saloonů, dočkáte se prolévání hrdel lacinou whiskou, dočkáte se… ale co víc byste vlastně ještě chtěli? 70% ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Isn't there anybody in this town that's not afraid of Craig Belden?" "Sure! Graveyard's full of them!"     John Sturges je jedným z mála amerických režisérov svojej doby, ktorý dokázal nakrúcať westerny (ako výborný Gunfight at the O.K. Corral (1957)) bez do očí bijúcej tuposti a nekonečnej naivity (ďalším takým režisérom bol potom Anthony Mann). Potvrdil to aj týmto napínavým príbehom konfrontácie dvoch silných mužov (veľkých priateľov), ktorých priateľstvo je vystavené krutej skúške. Film má výbornú, pútavú zápletku, keď dvaja hlavní hrdinovia sú postavení pred ťažkú dilemu (priateľstvo kontra rodina), veľmi slušnú psychológiu a skvelé herecké výkony, predovšetkým v dvoch hlavných rolách (Kirk Douglas a Anthony Quinn). Dojem mi kazila len nesympatická ženská postava Linda (Carolyn Jones s podivným výrazom), ktorej tvorcovia vložili do úst dosť naivné repliky. Za zmienku určite ešte stojí výborný obraz (slávny kameraman Charles Lang) a chvályhodné protirasistické posolstvo. Inak ma zaujala tá podobnosť zápletky s filmom 3:10 Vlak do Yumy (1957) (to tí hollywoodski scenáristi mali takú malú fantáziu?).     "You're breaking the law!" "I am the law!" ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Byl šerif ... tudíž i pistolník - jinak by nemohl dělat svou práci. Ale byl taky otec ... a manžel, což je daleko víc zavazující nežli jakákoli profese. A souhra nepěkných okolností ho dostala do situace, kdy neměl na výběr. Tenhle western jsem vůbec poprvé viděla už velice dávno ... na černobílé obrazovce tehdejší Československé televize. Zůstal stejně přímý a nekompromisní jako tenkrát, protože se nezměnil jeho styl ani jeho hrdinové ... protože stejně jako tehdy vstupují na scénu právo a spravedlnost, které se nenechají uplatit starým přátelstvím ... a které neustupují přesile. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Menej známy western z dielne Johna Sturgesa, ktorý má atribúty klasického westernu, ktorému niečo mu do klasického westernu chýba a ktorý zásluhou dvojice skvelých hercov obrusuje dobové nedostatky. Vôbec som si pri sledovaní nespomenul na Sturgesových Sedem statočných, skôr mi myšlienky odbiehali k filmom Na pravé poludnie a 3:10 vlak do Yumy. Pri udelených štyroch hviezdičkách opätovne ľutujem, že tu nie je desaťbodové hodnotenie, pretože 7/10 by mu svedčalo viac. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno