Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Felmi topré! Prekvapil ma vtedajší prístup ruskej polície, resp. prístup tých z "hora". Čo sa týka obetí, film nezachádza do veľkých detailov čo možno niektorých zamrzí, ako aj mňa. Možno je to práve preto, že Chikatilove obete vo filme boli malé deti a zrejme to v tej dobe vo filme bolo veľkým tabu a pobúrilo by to mnohých. No vlastne myslím, že i v dnešnej dobe. A samozrejme o to horšie, že film je podľa skutočnej udalosti. Tak či tak ja to beriem ako malé mínus a rada by som tam prijala krvavejšie zábery. Čo sa týka vzhľadu Andreia Chikatila myslím, že jeho vzhľad zvládli dobre, a zvolili i správneho herca. Čo sa zas ale týka výrazov jeho tváre tak na fotkách kde je ozajstný Chikatilo sa väčšinou usmieva pri filme som mala pocit, že je chladný ako ľad (i keď na konci vlastne prejavil dáke tie emócie). Ale tak to nie je dáko extra dôležité. Riešenie prípadu vo filme bolo celkom dobre podané, avšak scény s tými vyššími ma skôr nudili, i keď dôležité boli. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit těmi remcaly, kterým evidentně není dost dobrý žádný film o seriových vrazích, pokud v něm nějaký uchyl nechlejstá Stárlingové mrdku do obličeje. Ne všichni vrazi se rodí ve státech, takže borci z Quantica tentokrát do malé ruské prdele Rostova opravdu nedorazí. Připravte se na začátek, který vám spíš připomene jeden z dílů Dobrodružství kriminalistiky..ne, potoky krve a detaily mrzačení obětí vážně nečekejte, takže další fanoušci Sedm odchází a ten trpělivý zbytek si konečně může vychutnat, jak těžké to muselo být, když tváří tvář seriovému vrahovi sedí na kameni zdravého rozumu sovětské politbyro, jehož ideologický tajemník pronese: .. „v sovětském svazu nejsou žádní masoví vrazi, to je fenomén západního úpadku“.. Takže fenomén vesele vraždí svých 52 (ne-li více) obětí dál až do pádu komunismu, kdy se ho podaří zatknout. Občan x je vlastně o dvou zrůdičkách. O Čikatilovi, kterého ale pravdivě nevykresluje jako nějakého imponujícího geniálního Hannibala Lectera a o zrůdném, slepém a omezeném systému sovětské ideologie, jejíž představitel dokonce nařídil Čikatila po zadržení propustit s odůvodněním: „to nemůže být on, je to člen komunistické strany!“ Boj s větrnými mlýny detektiva Burakova v zemi s všudypřítomnými bilboardy Lenina, není sice pro mnohé takový orgasmus jako Gumbova krejčovská dílna v umlčených jehňatech, ale nezapomínejme, že film popisuje skutečný příběh. A v něm si skutečný A.Čikatilo prostě se svým nepovedeným šulinem nedokázal jinak ulevit, než zuřivou masturbací za doprovodné sonáty kuchajícího nože. Chcete vážně hodinu a půl sledovat příběh o impotenci a vraždění 52 obětí, nebo raději příběh o neskutečném úsilí a výdrži člověka, který se snaží zastavit vraždící monstrum, když mu v cestě zároveň stojí banda omezených hlupců ? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)
  • Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač". (Carol Pifková)
  • Tři ruští vojáci stojící v popředí ve scéně, kdy byla během deštivé noci nalezena poslední Čikatilova (Jeffrey DeMunn) oběť, nesou maďarské pušky AMD-65. S tím souvisí nepřesnost ve filmu, v roce 1990 byla sovětská vojska standartně vyzbrojena puškami AK-74. (biker)

Reklama

Reklama