Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční velkofilm odehrávající se v atraktivním prostředí leteckých bitev 1. světové války, který se inspiroval skutečnými událostmi. Čeká Vás dobrodružství legendární Lafayettovy eskadry tvořené americkými stíhacími piloty. Ti se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii. Mladí letci se tak vydávají do vzdálené Evropy hnáni touhou naučit se létat na nových strojích a zažít velká dobrodružství. Ve válkou zmítané Francii se zpočátku naivní mladíci naučí pravému smyslu přátelství, odvahy i lásky a získají tak opravdové důvody pro riskování vlastního života. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (334)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Dobrovoľníci sa zoskupujú na základni Lafayette a po absolvovaní výcviku sa stávajú členmi leteckej eskadry, ktorá má len dve úlohy: po prvé prežiť a po druhé zostreliť Nemca. Priemerná životnosť týchto bojových zoskupení je určená v rozmedzí od troch do šiestich týždňov. Pri pomyslení na túto skutočnosť si každý letec uvedomuje, že práve ten následujúci let môže byť pre neho ten posledný. Preto títo "odpadlíci" vo voľnom čase upevňujú vzájomné vzťahy, poprípade nadväzujú nové (milostné) a čakajú na svoj osud...Overená, ľahko odhadnuteľná retro montáž, v ktorej sa miesia jak prvky z obdobia 1. svetovej vojny (naleštené dvojplošníky, švihácke ošatenia pilotov), tak vymoženosti súčasnej techniky (zdigitalizované prestrelky na otvorenom nebi), ktoré - povedzme si na rovinu - v tomto zápolení nepodnecujú k úžasu, a skôr nasierajú. Moc uhladené a zjednodušené. Málo živelné i strhujúce. Apropo ten titul potešil, no :) 2,5* ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Drobátko kýčovitý, neralistický, naivní a přesto symaptický a zábavný rodinný snímek o pilotech v první světové válce. Příběh běží v předem stanoveném rytmu letecký souboj + pokec v letištní hospodě + zbytečná (ale ne hloupá) romantika. V leteckých scénách sice mlátí do očí naklíčovaná pozadí a celek je vůbec příliš digitální, stejně jako jsou postavy a jejich vzathy připitomnělý, ale z filmu natolik čiší dětinská radost z letadýlkových soubojů (podpořená svižnou režií), že si u mne Rytíři nebes poctivě vybojovali statut nejoblíbenějšího 'brakového' filmu. Taková příjemná rodinná oddychovka rozhodně jednou za čas neškodí. ()

Reklama

villon17 

všechny recenze uživatele

Konečně něco z první světový. Z druhý se dá najít film na každym rohu. Mno ale prvotní nadšení ze mě celkem rychle spadlo. Přišlo mi, že se to celý točí kolem tamtý údajný prostitutky, která Jamese zachránila a on se do ní nečekaně zamiloval. Pak nuda nuda, pár dobrejch okamžiků, ale celek dává holt 3*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemný film odehrávající se ve Francii během první světové války. Několik amerických pilotů dobrovolníků se rozhodne, že jejich budoucnost by měla být spojena s dvouplošníky, zázraky té doby. Jean Reno jako jejich kapitán z nich postupem času udělá velmi údernou a kvalitní skvadru. Bitvy ve vzduchu jsou úžasné, příjemně natočené a není jich zrovna málo. Milostná linii je příjemná a nezabočuje do nepříjemného tlachání. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od pozdějšího Rudého barona je tento film hned od úvodních titulků tak nějak vsazen do kontextu, protože zmíní, že během prvné světové války padlo 9 milionů lidí. Hned v zápětí ale titulek hlásá, že se zrodil nový druh hrdiny - letec. Takže opět nastává idealizování, budování romantického mýtu kolem pilotů-gentlemanů, což ještě zdůrazňuje český název Rytíři nebes. Ostatně původní název Flyboys zase skvěle navozuje takovou tu správnou prázdninovou atmosféru, kterou oplýval i film Rudý baron. Oba filmy jsou si skutečně dost podobné, ale tento snímek má proti Baronovi větší rozpočet, tudíž lepší triky a také několik hvězd (Jean Reno, James Franco), což jsou asi hlavní důvody, proč zde tento film hodnotilo více než dva tisíce lidí a Barona sotva přes pět set. To ale neznamená, že tohle je lepší film. Je totiž americký v tom nejhorším smyslu slova, je popcornovatější, než popcorn. Ukazuje partu kluků na naprosto obyčejné cestě "from zero to hero" a činí tak nepříjemně schematicky, počínaje tím, jak se s členy budoucí Eskadry Lafayette seznamujeme, po výcvik, který divák vidí coby součást hudební koláže. Je to epizodické až na půdu - sledujeme Flyboys, jak se učí pilotovat a pak další a další epizody, jak se jim to daří, jak se občas dostanou do potíží, minizápletky jak vyšité, jen co jednu vyřeší, tak se objeví nová atd atd... Prostě tenhle film je ještě o třídu horší, než Rudý Baron, jsou tu neskutečné koniny a úlitby "americkému divákovi". Například všichni nepřátelé používají rudé stíhačky Fokker Dr. I. Nutno podotknout, že takové existovaly jen čtyři a Manfred von Richthofen na takové létal jen několik málo měsíců před svou smrtí až v roce 1918. Producent Dean Devlin si toho je vědom, ale zcela vědomě to takle zařídil, prý aby se diváci dobře orientovali ve vzdušných soubojích. ZOMG! Proč prostě jednou nenatočej historicky věrný film, který by ukázal, jaké "to skutečně bylo" ?? Štve mě to o to víc, že jsem se teď podíval na film Blue Max, kde sice létají skutečná letadla (a ne CGI letadla) a navíc správně nabarvená, jenže protože je to snímek z roku 1966, tak jsou ty letecké záběry točeny dost neobratně, všechno pomocí zadní projekce atd... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Jelikož letadla, která použili ve filmu, byly autentické kusy z muzeií či podle původních plánů postavené stroje, natáčení představovalo pro tvůrce problém. Aeroplány mohly startovat a přistávat jen při dobrých povětrnostních podmínkách a herci v odkrytých pilotních kabinách museli zvládat nepříjemné nápory studeného vzduchu. (imro)
  • Film se natáčel celý v Anglii, přesněji na základně RAF v Buckinghamshire a v Londýně. (messiah)
  • Celorudá barva Fokkerů Dr. 1 je velmi zavádějící, protože je považována za symbol tzv. Rudého barona, který jako jediný německý pilot létal s letadlem celým rudým. A to navíc jen přibližně poslední měsíc svého života na jaře 1918. Ve filmu však tento nátěr používá hned celá letka. (ČSFD)

Související novinky

Robinson ztracený na tajemném ostrově

Robinson ztracený na tajemném ostrově

27.05.2008

Televizním seriálům se v novinkách věnujeme jen zřídka (vlastně vůbec, sypu si popel na klobouk). Jako malá náplast je tu ambiciózní nová série stanice NBC nazvaná prostě Crusoe. Ano, půjde o další z… (více)

Reklama

Reklama