Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton sa par rokov po legendarnom Goldfingerovi rozhodol sfilmovat aj Bitku o Britaniu, ktora prebiehala od jula do oktobra 1940. A zhostil sa tohoto filmu bravurne. Vsetky zalezitost v tomto filme slapu naplno : dialogy su maximalne dokonale, zabery na bojove lietadla, samotne boje tiez. Suboje vo vzduchu su natocene bravurne, tam niet co vytknut. Plus ucast hereckych velikanov ako Michael Caine /The Italian Job 1969/ maximalne potesi oko divaka. Curd Jurgens /Cesta pod Hladinou s Robertom Mitchumom/ bol tiez na urovni. Genialny vojnovy film. 100 % ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných snímků, téměř dokumentárním způsobem ukazuje nejkritičtější období začátku druhé sv. války pro Británii. Po porážce spojenců na kontinentu se Němci připravují na vylodění v Anglii, ale kvůli silnému britskému válečnému loďstvu, musí získat jednoznačnou převahu ve vzduchu. Velkohubý maršál Göring se chvástá, že za dva týdny vymaže britské letectvo z oblohy. Nepovedlo se. Zásluhu na tom mají mimochodem i čsl. letci, kteří sloužili v britském královském letectvu. Snímek to ukazuje velmi věrohodně se skvělými hereckými výkony hlavních protagonistů. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem žasl, jak film vypadá po skoro padesáti letech po technické stránce. A i ve druhé části (dokonce ještě výrazněji) byla znát obrovská snaha o reálnost vzdušných soubojů a všech těch možných letadel. Jen výjimečně byl rozeznat model od skutečného letadla a pády letadel do moří nebo na pevninu byly opravdu velkolepé. Snad jen na výbuších ve vzduchu se podepsal zub času. Problém filmu je v tom, že kromě technické stránky toho moc nenabízí. Pár hrdinů sice má nastíněno své osudy, ale je to bez emocí a tak nějak o ničem. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nebudu si tady nalhávat nesmysly, jakože dnes může takový film plnohodnotně vizuálně obstát, přičemž jsem se opravdu nahlas smál při scénách bombardování alá série záběrů na jeden statický objekt široko daleko (auta, letadla, stodoly,..), který načež exploduje. No na druhou stranu se na daný roky hodně lítá, což je kolikrát i slušně napínavé, vyloženě poteší jakási historická přesnost se slušným odkazem na Poláky a Čechoslováky. V průběhu jsem přemýšlel nad třema, ale nakonec jsem s přihlédnutím ke stáří spokojený. 70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro nás letecké fandy je tenhle film stejnou ikonou jako je pro milovníky akčních věcí Rambo, nebo pro milovníky Sci-fi Vetřelec. A pro ty z nás, kteří mají v úctě navíc naše kluky, kteří také v modrých battledessech nejen v Bitvě o Británii, ale i u nočních perutí, naší slavné třistajedenáctky či jinde tepali Němce až do úplného konce je tenhle film nutnost. Vždy mne mrzelo, že se v něm dostalo prostoru Polákům a né Čechoslovákům. Naštěstí jsme tam na konci také zmíněni. A proti bratrům Polákům nic, bili se jak lvi! Film sám má pomalejší rozjezd, ale jak dojde na letecké souboje (mimochodem snímané z bývalých střeleckých věží a prosklené přídě speciálně upraveného Mitchellu B25) není filmu co vytknout. Mne mrzí, že ze Skopčáckých bombrů uvidí divák je He111, ale chápu, že Dorniery asi nešly sehnat. Scény na zemi jsou na tom o poznání hůře, zejména Spity zasažené na zemi po celkem efektních výbuších se skládají jak papundeklové krabice... Až moc na nich bylo vidět, že jsou jen ,,jako'' :-). Je velká klika, že Luftwaffe nevěděla, že RAF jede na krev a dlouho by takový nápor nevydržela... Naštěstí můžeme těm nemnohým být za mnoho vděčni. V Anglii je po válce uctívali jako hrdiny, u nás komunističtí sráči tyto odvážné muže zavírali do kriminálů a nutili je rubat uran. Nikdy nesmíme zapomenout!!! Za mne je to za 5 salv z Hurricanu do prosklené kabiny Heinkelu.... * * * * * ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Na začátku filmu, kdy Angličané utíkají z letiště, přiletí němečtí "hloubkaři" a zaůtočí na letu neschopné stroje. Jeden Me-109 zaútočí směrem na kameru, proletí, vzápětí další útočí zprava a teprve po jeho průletu dopadají střely z prvního letounu. (Jirka_Globus)
  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)
  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama