Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (757)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Vejdělek překvapil a v režijním žebříčku opět o kousíček postoupil. Jeho třetí film už působí celistvěji (ačkoliv to bude z větší části zásluha Marka Epsteina) než ty předchozí a Ivan Trojan hraje perfektně. Vtipné momenty skvěle podtrhuje Muchova hudba, dramatické momenty už fungují hůře, především v závěru. 7/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak už ani samotný Macháček nedokáže svojim koncentrovaným výkonom vymačknúť z tohto filmu a postavy samotného Václava viac, tak tu bude niečo zle. A nebola to hudobná zložka, nevadil mi ani televízny feeling a slabšie kulisy. Ostatní herci tiež fajn, ale na režisérskej stoličke to bohužiaľ také terno nebolo. Tá istá rutina v gradovaní deja a samotných scén od začiatku až do konca. Postavy ma nedokázali zaujať, dej a dokonca aj samotný záver, ktorý býva vo filmoch s podobným námetom explóziou emócií, ma nedokázal strhnúť. Takže Vejdělkov zatiaľ najsmelší pokus o dramatický kontext vo filme zlyhal na plnej čiare, teraz už viem prečo radšej točí komédie. Ale aj na takéto filmy treba dozrieť. 55%. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Já už jsem Vejdělka po strašlivém ROMingu odepsal. O to víc mě s Václavem překvapil. V jistých místech správně dojemné, v některých vtipné a konec výborný. Vejdělek sice má v režii místy docela rezervy, ale tam kde to nestíhá Vejdělek, tak tam nastupují herci. Trojan je standartně vynikající, Budař exceluje a Vašáryová s Lábusem jsou také výborní. Navíc ještě Muchowa krásná hudba. Neříkám, že se jedná o nějaké české zjevení, ale v tom dnešním českém bahně je to rozhodně slušný nadprůměr.70% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pěkný film. Jelikož (na rozdíl od dobytka a hirnlego) nemám za to, že "normální" lidi jsou zajímavé bytosti, kdežto "debilové" nikoli, oceňuji věrohodnou komedii o řádění jednoho takového debila mezi normálními. Podstatné je, že tento nevydařený kus má taky nějaké svoje myšlenky, názory, zásady, mindráky, lásky a nenávisti. A protože je to debil, jde to všechno na hranu. Jistě, je nebezpečný. Bere totiž všechno vážně. To je pro normálního Čecha problém - hlavně ať je pohoda. Doporučuji vnímat tento film jinak než pod úhlem otázky, má-li být Václav zavřen v blázinci nebo ne. Asi bych se s výše jmenovanými shodl v tom, že má. Ale je dobře, že jeho maminka má na věc jiný názor. Popravdě řečeno, svoboda Václavova bratra mi vadí mnohem víc. Jinak: Trojan vynikající. Táta-sportovec ze 70. let typově nemá chybu. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvládnuté herecky, pro Trojana takové trochu one man show. Celý příběh mě dojal, je v něm vidět a cítit opravdový příběh. Krása je v mnohoznačnosti příběhu. Dobré jsou i vystřižené scény, zvláště ta, jak Lída (Soňa Norisová) přešvědčovala Františka Budař ) k podpisu petice svýma ženskýma vnadama. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • V skutočnosti bol Václav Vingl (Ivan Trojan) odsúdený za to, že zbil vodiča pražskej električky, keď išiel za matkou do nemocnice. (Raccoon.city)
  • Pôvodne mal byť tento titul pilotným dielom televíznej série šiestich príbehov podľa prípadov ľudí, ktorým prezident Václav Havel v priebehu rokov 1992-2003 udelil milosť. Iniciátorom projektu bol pred rokmi študent FAMU a zároveň pracovník prezidentskej kancelárie Tomáš Kudrna. (Raccoon.city)
  • Při natáčení scény, kdy Václav zpívá a tančí na pódiu se skupinou Vypsaná fixa, Ivan Trojan zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, kde byl hodinu na kapačkách. (Siriuss)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama