Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jo, na Erasmu jsem se doslechl o poměrech ve fotbalu na Balkáně. Pokud je to aspoň trochu pravda a film ukazuje i byť částečně realitu, tak bych tam snad radši hrál golf (fuj). Snímek jako takový však byl dost průměrný, bez pořádného děje, scénáře a nikam to vlastně nevedlo, takže jsem celou dobu koukal jenom na neobvyklé obrázky. 55% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to někde mezi typicky předrsnělým srbským filmem pro západní publikum a oprávněnou společenskou kritikou, která si na rozdíl od jiných takových snímků všímá zcela konkrétních a aktuálních problémů. Vzhledem k tomu, že scénář stojí na poměrně vratkém klišé a hraje tam čím dál tím usedlejší Nikola a hollywoodská star Bojana, není to zas tak autentické, jak by mohlo. Násilí je ale natočeno docela slušně a je tu řada "vtípků", které podle mě docela dobře vystihují mentalitu srbských nacionalistických výrostků ("piši ćirilicom, dizelaši pišu latinicom"). Digitální kamera tomu moc nepřidává, ale nevadila mi (až na ty zoomy). ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Nož, lžica, Srebrenica!" Svým způsobem je to nazi-skinheadská klasika. Uťáplej kluk se nadchne pro siláckou skin kulturu a postupně v ní nachází své místo, aby byl nakonec papežtější než sám papež. Tuhle šablonu známe především z amerických filmů podobného ražení. Jenže ten Balkán je jinej a kdo měl někdy možnost setkat se s fanoušky CZ Bělehrad nebo i záhřebského Dinama, dá mi za pravdu. Jsou nacionalističtější, brutálnější a bez zábran. A to se nakonec ukazuje i tady. Film je navíc ještě vyšperkován kriminální zápletkou a politickým rozměrem, přičemž ani jeden z aspektů rozhodně nepůsobí rušivě. Další hodnotný zářez na pažbu hooligans filmů. 80% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Z tohto všetkého čo sa akiste deje, je človeku smutno a na vracanie. A teraz k filmu. Hlavný hrdina podľa mňa výborne vybratý. V očiach mal aj nevinnosť, ale aj to všetko zlo. Na začiatku samotársky génius, na konci figúrka v rukách druhých. Ostrihá sa, oblečie do tmavého, obuje kanady a hneď dokáže každého zmlátiť do krvi ... takže dajte si pozor, aký zvolíte strih u kaderníka. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Poloamaterský počin má snahu naznačit problémy Srbska. Ty jsou mimořádně složité, což způsobuje schizofrenii politiků a plundruje poválečnou generaci. Dochází tam k občasným zjednodušením, přičemž se odbočí od hlavní linie a začne se řešit něco jiného. Na konci se to splácne dohromady...kupodivu to není vůbec zlé. 60%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)
  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)

Reklama

Reklama