Reklama

Reklama

Duch boje

  • Thajsko Chocolate (více)
Trailer 1

Nový film od tvůrců "Ong Bak"! Zen, která se narodila z lásky vraha Yakuzy a jedné nebezpečné krásky, je velmi zvláštní dívkou. Žije odřezána od světa a objeví v sobě vlastnost, která v kořenech změní její život. Tato obzvláštní vlastnost ji umožňuje okamžitě dokonale napodobit jakýkoliv bojovný pohyb, který uvidí. Mezitím dívčina matka onemocní rakovinou, ale přestože jim mnoho mužů dluží, nemají peněz na její léčení. Zen se rozhodne, že pomoci nově získaných schopností sežene peníze od dlužníků a zachrání nemocnou matku. Od této chvíle ji udržuje při životě jen jediná věc - boj. Přestože se narodila jako autistka, pomocí kousku čokolády se dokáže vymanit ze svého vnitřního světa a stát se zápasnicí bojového umění, jakou ještě svět nikdy neviděl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Thajští tvůrci akčních snímků se obvykle nesnaží vyprávět příběhy, ale především prezentovat akrobatické / kaskadérské schopnosti jejich protagonistů. Duch boje se těmto zvyklostem rozhodně nevymyká, a tak jeho narativní struktura nápadně připomíná akční / arkádovou videohru, v níž jednoduchý a naivní příběhový námět slouží především jako motivace pro několik bojových misí v designově odlišných "levelech" (které se zcela podřizují klišovitým představám o prostředí asijských zemí). Nutno poznamenat, že všechny souboje jsou odskákány a odkopány velice slušně a nadrealistickému barevnému svícení se s úspěchem daří maskovat očividnou lacinost kulis a utvářet tak vizuálně atraktivní mizanscénu. Film je tak nakonec příjemnou jednohubkou, kterou bych možná hodnotil i o hvězdičku lépe, kdyby z ní tolik nečněla stereotypní patriarchální kategorizace žen na nevinné křehotinky (mentálně postižená a dětsky asexuální hrdinka, kterou k bojovému umění přivede obdiv k Tonymu Jaa), obětavé matky a odpudivé mužatky (k nim lze připodobnit přítomný gang transsexuálů). ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Úplný začátek byl krapet nudný,ovšem jakmile začla hlavní hrdinka využívat svého bojové umění,začli se dít sakra nevídané věci a závěrečná rubačka byla už naprostá lahůdka a bojová dokonalost.Sice jsem měl po prvních soubojích i dost strachu,neboť střihač až příliš pomáhal a zároveň ubíral z umění bojovnice Jeeja Yanin,postupně se ale kamera i střih sklidnili a vše se dostalo do kolejí,které v bojových filmech nastavil božský Tony Jaa,takže souboje byli perfektně zobrazené,jejich choreografie dosahovala maximálních hodnot,kosti praskali,krev stříkala a akrobatické dovednosti všech zúčastněných doslova vyráželi dech.Dějová linie zde byla opět pouze jen držícím pojítkem mezi všemi těmi úžasnými a efektními řežbami,ovšem na to se dá u těchto filmů snadno zvyknout,opravdu se nemá cenu v ději nějak víc babrat,ten je tu vážně druhotný.Jeeja Yanin je zkrátka stejně jako Tony Jaa čistý blesk z nebe,naprosto mě oslnila a ikdyž sice též stejně jako Tony nepobrala dvakrát charisma,její umění to nastokrát vynahradí.Geniální bojový film,Thajci jsou v tomto odvětví o několik tříd jinde než zbytek světa. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

U mě naprosto není co řešit. Tyhle filmy prostě miluji a Prachya Pinkaew prostě umí. Kašlu na příběh a scénář, dostanu vždycky přesně to, co chci, a ještě hromadu šlehačky s několika třešničkami k tomu navrch. JeeJa Yanin samozřejmě není Tony Jaa, ale na to, jaké je to mladé děvče je neskutečně dobrá. Stejně tak musím opět vzdát hold kaskadérům, kteří by se pro diváka téměř zničili a zabili (jak je vidět po skončení filmu - zranění, pády, atd. V jedné scéně dá Yanin chlápkovi bez problémů kopačkou KO, takže tak křehká asi fakt nebude). Film je úžasnou reakcí na celou tradici martial arts filmů, od "Big Bosse", který odstartoval kariéru a slávu Bruce Leeho a martial arts filmů obecně, tak přes filmy s Tonym Jaa až po samurajské řezničiny a videohry. Videohru navíc finále na stěnách baráků vyloženě připomíná, perfektní nápad. Některé scény berou dech, u některých mrazí v kostech, některé jsou tradiční. /90%/ ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný akčný film od tvorcu jedných z najlepších akčných filmov všetkých čias a to Ong-Bak a Tom yum goong. Má výborný a ešte aj originálny príbeh o dievčati trpiacej autizmom, ktorej matka, bývalá členka mafie má rakovinu a tak po nájdení zoznamu s dlžníkmi jej matke sa spolu s kamarátom vyberie získať peniaze späť, aby si jej matka mohla dovoliť drahú liečbu. A autistka tu má schopnosť rýchlo sa učiť a taj jej stačí pozrieť si Ong-Bak a podobné filmy a už si zapamätá rôzne chmaty. V rámci podobných filmov je to podľa mńa najkvalitnejší a aj najzaujímavejší príbeh. Akčných scén tu je veľa, zo začiatku je ešte dôležitejší príbeh, ale približne po polhodine už akcia strieda akciu. Na maximálnu špičku, teda tie dva spomínané filmy nemá, ale to nič nemení na tom, že je vynikajúca. Súboje sú dlhé, vždy sú v zaujímavom a rozmanitom prostredí, sú plné nebezpečných kaskadérskych kúskov, pri ktorých došlo k mnohým zraneniam, čo vidno počas záverečných titulkov. Najviac sa mi páči vynikajúce finále, ktoré je rozdelené na niekoľko fáz alebo akcia v skladisku, ale úplne všetky akčné scény sú perfektné. Je tu množstvo kopov z tých najnemožnejších polôh a veľa skvelých originálnych prvkov ako šmyk popod stôl, ponad ktorý letí paleta, kotrmelec po padajúcej skrini, podkopnutie muža, ktorý má nohu napichnutú na háku a mnohé iné. A určite poteší aj priam jackiechanovská scéna so zatváraním v skriniach. Ale je potrebné povedať, že sa tu nájde aj dosť chýb, hlavne pri viacerých kopoch vidno, že k dotyku nedôjde alebo údery nepôsobia tak tvrdo ako by mali. Ale to sú už skôr detaily, ktoré mi zážitok z perfektnej akcie nepokazia. Hlavná hrdinka má môj veľký obdiv, pretože takéto schopnosti sa skoro vôbec nevidia a to samozrejme aj medzi mužmi. A spokojný som aj s jej hereckým výkonom, pretože autistku zahrala výborne. A páči sa mi aj, že tu cítiť dostatok emócií. Z tohto filmu mám veľmi dobrý pocit, moje už tak vysoké očakávania boli ešte prekonané. Po akčnej stránke špičkový film, ale výborný aj v iných ohľadoch. Každý milovník bojových umení by sa tomuto filmu nemal vyhnúť. 86% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Duch boje? Tyto zcestné a debilní názvy distributorů, dělají filmům zbytečnou antireklamu. O čem Chocolate je? Ona, thajská mafiánka, se zamiluje do japonského mafiána. To ale nese těžce její ex, který je shodou okolností oné thajské mafie hlavou. Yakuza se tedy vrátí do Japonska, aby jim dal hlavoun pokoj. Ona odejde z gangu a stará se o dceru, která se jí narodila. Dcera Zen je autistka, která se ráda dívá na bojové filmy jako je Ong-Bak. Když matka onemocní, Zen společně s kamarádem shání prostředky na léčení tím, že obchází(mlátí) lidi, kteří její matce dluží peníze. To ovšem přiláká pozornost thajské mafie... . I když jde o primárně bitkařskou záležitost, první polovinu Ducha boje tvoří zvláštní příběh, který působí jako součást úplně jiného filmu. A ani by mi nevadilo, kdyby se v této rovině nesl až do konce. Ale to se nestalo a druhá polovina filmu byla jedna dlooouuuhá bitka. Choreografie soubojů byla thajsky tvrdá a kdo si počká na závěrečné titulky, tomu trochu zatrne. Dělat kaskadéra v takových filmech...to by nedal ani Srstka. Místy už toho bojování bylo moc a celý film se zvrhnul do řežby ve stylu Kill Billa 2(bez galonů krve, naštěstí). I když bylo herečce JeeJa v době natáčení 23 let, hraje(a vypadá) 13-ti letou holku a o to víc pak závěrečné zúčtování působí...bizarně. Thajsko je schopno vychrlit ne jednoho, ale klidně deset mlátičů jako je Tony Jaa(Ong-Bak), nicméně JeeJa Yanin vypadá jako malá holka a málokdo by čekal, že vcelku věrohodně naklepe šunky asi 50 soupeřů. Evidentně se to líbilo, takže už letos bychom se měli dočkat pokračování Ducha boje(Chocolate 2). A ani není překvapením, že do nás Thajsko příští rok kopne také film Tom Yum Goong 2, kde si JeeJa zahraje(zamlátí) společně s Tony Jaa(Ong-Bak) .Pokud malá JeeJa nepřestala s tréninkem, máme se nač těšit. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Jedno z nejtěžších zranění během natáčení utrpěla JeeJa Yanin. Během scény pod nízkou kovovou konstrukcí jí jeden z protivníků kopl do pravého oka, takže jej nemohla několik dní otevřít a natáčení muselo být na týden zastaveno. Natočený záběr byl použit v závěrečných titulcích. (Raztubyl)
  • Po úspěchu prvního Ong-baku se zahraniční distributoři ptali Prachyi Pinkaewa, jestli nemá herečku, která by mohla hrát v podobném akčním filmu. Toho se Pinkaew chytl a začal někoho takového hledat. Dle jeho představ měla být mladá, s tmavší pokožkou, vypracovaným tělem a exotickým vzhledem. Měl v plánu film založit na sex appealu silné ale přesto ženské hlavní hrdinky, a doufal, že najde někoho jako je čínská herečka Zhang Ziyi. Později objevil Jeeju Yanin, která dle jeho slov nemá sex appeal vůbec žádný. Ve snaze tento „hendikep“ něčím kompenzovat se rozhodl založit film především na jejím bojovém umění. (Raztubyl)
  • Pri natáčaní sa JeeJa Yanin zranila päťkrát a kaskadéri 6 (z toho dvakrát ťažšie). Je to vidieť v záverečných titulkoch. (andykovac)

Reklama

Reklama