Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

pepo 

všechny recenze uživatele

Kubánska kríza mohla znamenať jadrovú vojnu. Rakety rozmiestnené v nebezpečnej blízkosti amerického pobrežia počas najtvrdšieho odbobia studenej vojny mohli byť kedykoľvek odpálené. A rokovanie hláv zúčastnených veľmocí o ich odstránení trvalo takmer 2 týždne. Vynikajúca konverzačka so skvele zapracovaným podprahovým napätím sa opiera hlavne o vynikajúce herecké výkony na čele s Kevinom Costnerom čoby poradcom prezidenta Kennedyho. Málo známa pecka, z ktorej mrazí, keď si uvedomíte, ako málo chýbalo, aby svet tak, ako ho teraz poznáme, neexistoval. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobré! Film má více než dvě hodiny a spoustu dialogů, ale ani jednu minutu jsem se nenudil a hltal jsem jednu scénu za druhou. Ubíhalo to neuvěřitelně svižně. Moc zajímavé ( dozvěděl jsem se hodně nového ), strhující a napínavé. K hereckým výkonů bych neměl žádnou výtku. Všechno je to působivě nasnímáno ( Andrzej Bartkowiak ), sestříháno a celý film na mě dolehl. Některé scény ke konci, které by možná v hůře natočených filmech působily pateticky nebo trapně mě dostaly svou potřebností a naléhavostí. Super! Jeden z nejlepších Costnerových filmů. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdramatizování událostí, které málem poslaly svět do smrtícího jaderného víru, je na americké poměry nečekaně uměřené, bez patosu a melodramatu. Přesto však osudové momenty viděné očima Kennedyho poradce dodnes mrazí hrůzou, která byla na dosah. Bylo to fakt o chlup. Sledujeme vysokou hru lidí s různými záměry a motivy, kdy se tančí na hraně katastrofy. Snímek se skládá převážně z dialogů popisující krizi den po dni. Tenhle příběh by neměl být nikdy zapomenut, i když drásá představou, že stačilo jen málo a všechno by bylo jinak. A že to „málo“ platí i dnes, protože jaderné zbraně tu jsou stále, a když je dostane na povel někdo, kdo nemá žádné zábrany, můžeme tohle zažít znovu a s mnohem horším koncem. SHRNUTÍ: Poučení: lhali, lžou a vždycky lhát budou, i když už nejsou SSSR. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Politické thrillery jsou specifické v tom, že většinou podléhají úhlu pohledu země, která snímek točí. Toho jsem se nejvíce "bál", ale vše mi přišlo "korektní a vyvážené." Jistě, zjednodušení, stejně jako zaujatosti se úplně oprostit nemůžeme, ale i přes delší stopáž, myslím, můžete tento napínavý film slupnout jako malinu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak si Kevin po rokoch vyprodukoval taký prequel k JFK v ktorom nám ukázal dôležitú epizódku v Kennedyho kariére. Pred rokmi ma tento film príliš nezaujal, ale teraz mi to štruktúrou pripomínalo tie civilné dobrodružsvá Jacka Ryana v ktorých sa snažil zabrániť globálnemu nešťastiu. Tentokrát je to silnejšie o to viac, že to bola skutočná kríza. Zaujímavejší ako skoro až šachovo pojatý boj s rusmi, bol pre mňa Kennedyho boj s vlastnými podriadenými a hlavne so všetkými tými generálmi, ktorí by hneď na všetkých útočili. Z hereckého obsadenie vládne Bruce Greenwood ako John F. Kennedy, aj keď sa na neho príliš nepodobá, Steven Culp ako mladší Kennedy, ale všetkých zatienil tentoraz už ostrieľaný mazák Kevin Costner ako Kennedyho poradca. K dokonalosti by tomu chýbal len náhľad na ruskú stranu. Jak to prebiehalo u nich a čo presne boli ich zámery. Ale aj v tomto prevedení to je vydarený politický thriller. 8/10. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu. (curfew77)
  • Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life. (curfew77)
  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)

Reklama

Reklama