Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

,,Pokud budeš hodný Andílek, tak se staneš součástí rodiny a mamka tě bude mít moc ráda. Pokud ne, poznáš taťku a dobře jsi viděla jaký je." Pár let jsem tuhle věc odkládal, no před pár hodinami jsem se dozvěděl, že to byla chyba. Většina lidí mě zná a zná můj postoj k filmovému extrémnímu násilí, takže jistě omluví tenhle úchylnej komentář. Mladá hezká přistěhovalkyně z Polska s pochybným vízem pracuje na Britském letišti jako uklízečka. Seznámí se tam s dívkou jménem Birdie a jejím bratrem Elbiem. Birdie se chová zkaženě a Elbie je retardovaný homosexuál, nemluví, nesouloží. Jednoho večera naší hrdince ujede odvoz domů a je nucena jít na noc ke svým novým přátelům. A u nich se rozjede to nejokouzlující mučivé peklo které jsem kdy viděl. Rodinu ovládá Taťka, tlusté úchylné prase, které souloží s vnitřnostmi, náhodně unesené oběti porcuje s noblesou amatérského řezníka, nedoporučuje se ho nasrat a je mistr přes fyzické tresty. Pod ním je v šílené hierarchii Mamka, žena ve středních letech, která si užívá pomalou bolest na svých dětech tak, že je žiletkou řeže do zad, propichuje jim břicho, libuje si v psychické šikaně, vaří lidské maso a řídí domácí pokladničku. Jejich nebiologická dcera Birdie je magor sám o sobě a nebiologický syn Elbie spíše zastává roli manuálního pracanta. Na půdě je schovaná degenerovaná biologická dcera Taťky. Rodinka k pohledání! Pokud chcete znát slova jako sexuální deviant, úchyl, psychopat, magor, šílenec a blázen v praxi, tak tady to máte z první ruky. Tahle pojebaná rodina nechce tu dívku umučit a zabít, kdepak. Chce ji převychovat v člena rodiny se stejnými sadistickými sklony jako má zbytek famílie. Když Vám Mamka skalpelem do zad vyřezává křídla a říká ,,Moc hodné děvče Andílku" tak Vám prostě nezbyde nic jiného než ji nechat protože kdyby ne tak přijde Taťka a bude trest. Přes den však celá rodina chodí do práce jakoby se nic nedělo. Uvědomíte si, že ti lidi jsou prostě nemocní. Nádherně zvráceně nemocní. Tenhle film není pro každého a ani se nesnaží být. Atmosféra je depresivní, ubíjející, děsivá a bolestivá. Scény jsou násilné, emotivní a smutné. Herecké výkony jsou perfektní až je to k zamyšlení kde se to v nich vzalo. A v tom vidím ohromné plus, sám bych si chtěl totiž někdy zahrát takovýho magora jako byl Taťka (pořád lepší ho chtít hrát než jím být). Film hezky plynul bez sebemenšího zádrhelu a úplně jsem se dokázal vcítit do hlavní herečky. Nebyl to příjemnej pocit. Kazdopádně se dostáváme na konec a po velkém Vánočním finále jsem vrněl blahem. Miluju realistické znázornění násilí ve filmu a jsem milovníkem hororového sub žánru jménem torture. Jen to nesmí být bezduché mučení ale čistá krásná práce kterou nám ukázal film Mamka & Taťka. 5* a.k.a 100% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tak takovou maminku s tatínkem, jací jsou k vidění v tomto filmu, byste asi za rodiče nechtěli. Horor je o čtyřech pomatených zvrhlících, kteří dohromady tvoří jakousi rodinu s převrácenými rodinnými hodnotami. Kdo jim sedne na lep, tak to má spočítané. Rodinné řady nedobrovolně rozšířila i mladá dívka Lena, která si o členství v pošahané "famílii" nevědomky řekla na letišti, kde se v práci skamarádila se sympatickou vábničkou, od které přijala přespání na noc poté, co jí ujel poslední autobus. Pozvání do domu, z kterého není úniku, dívka záhy velmi lituje, ale když bude zvrhlíkům dobře sloužit, třeba si za svou poctivou službu vyslouží kuřátko a možná i telátko, ale jako připoutaná panenka k posteli bude těžce v komoře plakat a vytrpí si své. Považuji se celkem za otrlého diváka, ale tohle chtělo být tak moc zvrhlé a humusácké, až to vlastně bylo takové sterilní a bez pořádné napínavé atmosféry. Tím však nechci tvrdit, že by se to obešlo bez nechutností, ale úplně ne všechny dobře fungovaly a režisérova chorá mysl v domnění, že tohle diváka dostane na lopatky, si vůbec neuvědomila, že dneska už pár rozřezaných obětí už zase tolik nešokuje. Pravda, šokující scény se zde také hojně hlásí o slovo, ale je jich jen pár. Divák, který se přes ty šokantní scény dostane, pak vlastně hlavně vyhlíží, jak to s dívkou nakonec dopadne, a jestli přemůže ty nechutné bastardy a z domu hrůzy se jí podaří utéct, Konec byl velmi slabý a působil dojmem bezradnosti, jak příběh zakončit. A v podstatě ani nevím, jestli se mně film líbil, nebo ne. Z britských ostrovů opět zavál zvrhlý exploitation vítr, ale přes své poměrně realistické vyobrazení, moc se mnou nezamával. Příště ubrat absurdních scén a přidat více napětí. Perry Benson byl odporný tatínek. 60% ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Na první pohled normální lidi nemusí být normální ani zdaleka... a o této zvrhlé rodince to platí dvojnásob. Kdo by to byl řekl, že ze zpočátku milých lidí se mohou vyklubat takové lidské stvůry, že? Mum and Dad je exploitation, který si hraje s promyšleným násilím a psychický teror, kterému je hlavní hrdinka vystavena svými novými "členy rodiny", by zvládl ustát málokdo. Sice za motivy zvráceného násilí a teroru nestojí nic hlubšího jako je tomu ve filmu Martyrs, tak jako tak vás to ale nutí přemýšlet co některé jedince vede k podobným činům. A jen tak mimochodem - opravdu jsem až dosud netušila, k čemu všemu lze použít kus zkrvavené flákoty:). ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Jak přimět děti aby byly poslušné? Nestačí jen naplácat jim na zadek ... ? Pointa v klidu, jinak nuda. Jo, a jedna holka má krásnou tvář, druhá krásný jazyk. ___ SPOILER _____ Vpodstatě je tu jen pár pokusů o útěk a oslava vánoc. _____ Několik pokusů o útěk. Jednou krz týpka, prodavače (?) čehosi, venku - Hrdinka vyhodí ven kus čísi čelisti (je vidět, že děti zanedbávali úklid). Podruhé prozrazení skrytého mobilu žárlivou (nechce ztratit rodičovskou lásku = smrt; tak krutý je dnešní svět ...) "setrou"(krz něj by mohli všechny děti uniknout). Potřetí Hrdinka zjistí že tam je dětí mnohem víc. Počtvrté se dostane ven jako Monte Kristo, šroubovákem (klasicky si neověří jestli je zapíchnutý opravdu mrtvý)... možná jich bylo víc, ale to je jedno. ___Vánoce - stromeček, ukřižovaný týpek. ___ Postavy ___ "Bratr" hraje nemluvného, poddaného (na konci zabije jednoho ze "sourozenců", který je "zelenina" ... chlapák jedna báseň, hehe ... eutanázije tedy není projevem rodiné lásky, protože jinak by tu "zelenina" dávno její milující rodiče umučily, nicméně je projevem lásky "sourozenecké", holt, někdy se s tou láskou začít musí. Kluk jak byl nesmělý, tak si vybral test-případ co mu vyjde ... jak jsem řekl, vtipné to moc není, ale bavit se tímto tématem může být ... ). Na začátku Hrdinku nechají (?) zmeškat autobus- "Pohlídej mi mobil" - "sestra" neustále mluví, "bratr" se do toho neplete a tak mobil v "sestřině" nepřítomnosti přijme ... nicméně holka zmešká a 84 ztracených minut může začít. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Príbeh úchylnej rodiny a o jej svojských pravidlách a záľubách. Dej bol síce pomerne jednoduchý, ale pocit bezmocnosti, ktorý prostredníctvom hlavnej postavy vo mne vyvolal to bohato vyvážil. A postava taťky, no.... asi tak nejako si predstavujem totálneho psychopata, svoju rolu zahral veľmi presvedčivo. 70/100 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama