Reklama

Reklama

Keanu Reeves a světoví filmaři o historii a budoucnosti kinematografie aneb Je lepší klasika, nebo digitál? Pohyblivé obrázky provázejí lidstvo déle než sto let. A nejen provázejí – ony přitahují, fascinují, magnetizují. Od vynálezu kinematografu už nikdy nic nebylo „jako dřív" – lidem se otevřely netušené možnosti, jak si plnit vlastní sny. Po století byl klasický filmový materiál výhradním nosičem k natáčení, vyvolávání, promítání i archivování pohyblivých obrázků. To se ovšem v posledních desetiletích změnilo, ba co víc, stále se neuvěřitelně rychle mění. Digitální technologie se nám takřka vyvíjí před očima, skýtá nové a nové možnosti, a filmaři stojí na křižovatce dějin: kam se dál vydat? Je lepší „malba světlem", nebo hledání dalších možností digitálních triků? Na tuto a mnoho podobných otázek souvisejících s vývojem kinematografie se pokusí odpovědět průvodce dnešním dokumentem, slavný americký herec Keanu Reeves, a s ním mnohé další legendy světového filmu: David Lynch, George Lucas, Lana Wachovski, James Cameron, Vittorio Storaro, Lars von Trier a další. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (59)

Itar 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nakouknutí do rozdílů mezi analogovou a digitální tvorbou. Nejzajímavější jsou samozřejmě samotná vyjádření jednotlivých filmových kapacit, i v celku však dokument funguje dobře jako souhrn základních informací se spoustou konkrétních perliček právě přímo z úst režisérů, kameramanů a dalších osobností filmového průmyslu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Skvely dokument nejen pro kameramany (primarne), nebo rezisery (sekundarne), ale take pro vsechny fanousky filmu obecne. Spousta rozhovoru Keanu Reevese na tema klasicky film vs digital s plejadou zasadnich reziseru a kameramanu. Diky tomuto dokumentu zacnete mnohem vic vnimat jakou kamerou jsou filmy skutecne tocene. Ackoliv jsem fanousek digitalu, tak jsem rad, ze stale existuje dana variabilita, klasicky film ma sve retro kouzlo, ktere muze prospet nejen vizualu, ale fungovat i jako spolehlivejsi archivace (pokud zrovna neshori studio), takze pokud lidem jako Nolan, Spielberg, ci Tarantino, kteri se zatim drzi od digitalu dal, nevadi mnohem slozitejsi manipulace, silene procesy vyvolavani atd. at si to uziji a dal produkuji skvele filmy timto zpusobem. Na druhou stranu je nutne podporovat technologicke vizionare typu Cameron (az na ten mor zvany 3D), technicke mastermindy typu David Fincher, ale i oldschool kulty jako David Lynch, kteri stoji na strane digitalu se vsemi jeho vyhodami, ne(jen) protoze je to jednodussi a je to zrovna IN, ale aby nove technologie vyuzili jako efektivni prostredek primo v kreativnim procesu k tvorbe lepsich filmu. 8/10 ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $58,825Tržby Celosvetovo $64,000▐ dokument o prerode technológie z natáčacieho pásu celluoid na digital zaujal, rozhovory z osobnosťami od filmu strhnú, dokonca tu je aj kritika na 3D, taktiež vysvetlenie rozlíšenia v pixeloch 2K,4K,5K a neustále napredovanie technológii /80%/ ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Akoby to bolo niak tak narýchlo zlepené dokopy - dáme tam čo najviac známych osobností, každý si povie to „svoje“ k téme a niečo už z toho vylezie. Filmovému maniakovi ktorý sa trochu zaujíma aj o technickú stránku veci tento dokument zas až tak veľa nových informácií neprinesie, ale na druhú stranu musím povedať, že sa na to veľmi dobre pozeralo, preto dávam 4* ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Na půl cesty. Na jednu stranu fascinující. Těmhle věcem nikdy nebudu rozumět, ale ohromně se mi líbí. Je fajn vidět své oblíbené režiséry vyjadřovat jakékoliv názory a trochu si o nich dotvořit obraz. Na druhou stranu to rozhodně mohlo být daleko zajímavější a buď jsem v druhé půlce na chvilku usnul a nebo to fakt hodně ztratilo tempo. Jedno z toho to bude. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama