Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Vavruškovi se v nesprávný čas ocitnou na špatném místě. Stanou se náhodnými svědky vraždy. Pachatelé se jich ale překvapivě nezbaví. Naopak jim nabídnou finanční úplatu za jejich mlčení, ale pro výstrahu jim také pošlou důkazy proti nim samým. Obavy z možných následků i stupňující se psychický tlak, kdy se záhy po nálezu oběti ocitnou v hledáčku policie, začnou rozkládat jejich vztah. Detektiv Mareš tuší, že Vavruškovým brání ve svědectví strach. Čím víc se ale manželé snaží uniknout podezření, které na ně dopadá, tím více se paradoxně nechávají pachateli zatáhnout do pozice podezřelých. Když si Vavruška uvědomí, že krytím zločinců škodí především sami sobě, je už pozdě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit, že někdo špatně odbočí a navigace ho dovede do úplné řiti, dokážu pochopit, že někdo zapadne v bahně a stane se svědkem vraždy, dokážu pochopit i to, že ze strachu nechce nic nahlásit na policii nebo i to, že mu dotyčný pošle vražednou zbraň a ON se jí rozhodne ve zmatku a panice zbavit – ovšem to už jsou lidi fakt tak tupí, že se pokusí vybrat z kreditky prachy (když ví, že jsou bankomaty pod kamerami – možná tak bezdomovci, nebo feťáci, kterým je to jedno) a následně se vychrápe s vrahem…? Leda tak ve filmu s debilním Sokolem v hlavní roli. Já tohohle borce už nějaký čas nemusím (co ze sebe dělá kokota hlavně při moderování Tváře, nebo nějakých anket…) a jsem na něj doslova alergický. Tady předvedl průměrný výkon – budiž mu to k dobru, ale ani Zuzana Stivínová to výrazněji nezachránila. Přišlo mi to nedodělané, bez pořádné atmosféry – která se někdy po první půlhodině zcela vytratila – prostě průměrné po všech stránkách… ()

Vivian 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že od prvopočátku jsem měla problém s málo uvěřitelným a těžko pochopitelným (byť herecky skvěle zvládnutým) chováním hlavních aktérů, kteří mě nezřídka vyloženě rozčilovali, a to tak, že jsem se za celou dobu nedokázala vžít do jejich pocitů a myšlenek a nebyla jsem schopná si představit, jak je možné, že se člověk v takové situaci chová tak neuvěřitelně nesmyslně. Divák, který v takové situaci nikdy nebyl, si pochopitelně těžko dokáže představit, co takový zážitek a následný tlak s člověkem udělá, ale mně to zkrátka připadalo neskutečně nesmyslné a čekala jsem, že mi ten film pomůže to pochopit, leč nestalo se... (Polo)otevřený konec mě trochu uklidnil (pan Vondruška konečně udělal něco racionálního), nicméně vzhledem k tomu, jak se ti dva chovali po celou dobu filmu, si dovedu představit, že případné pokračování by stejně dopadlo blbě... ()

Reklama

hiding 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý snímek. Já thrillery moc nemusím ale tenhle byl kupodivu dobré a kupodivu české. K tomu konci můžu říct jen to že je dobře že není druhý díl. Co sem jsem tak díval na hodnocení nejvíce se vyskotovaly * * a nebo * * * * takže si myslím že film je průměrn a pak už jde jen o člověka jak má rád thrillery a jak moc má rád české filmy. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

S paní zástupkyní si vyměňujeme filmový doporučení, a tohle je první z nich 🥰. České filmy nesleduju, ale v poslední době asi tomu přicházím na chuť. Neřekl bych, že nějak moc, ale už začínám vidět i ty dobré kousky (Klec, Úsvit…), a to mě vždy potěší. Occamova břitva dokáže rozhodně navodit místy dobrou atmosféru a herecké výkony Stivínové a Sokola jsou senzační! Úplně jim věříte úlohu manželů i svědků vraždy. Samotný děj mě nenudil, což je plus, a dokázal nabídnout zajímavé věci. Kamerově se film snažil vybočit z řad nudných stojatých záběrů. Ovšem na poli logiky snímek místy pokulhával (ženiny pletky, vrácení karty……). Konec však zasadil pěknou tečku za doprovodu fajn soundtracku. Vyhodnocení: Jelikož je to český film, tak sedá leccos odpustit. Horší 4⭐ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na televizní film nadprůměrný počin, a to především díky práci scénáristově. Paradoxně je v této rovině i největší slabina filmu. Příběh má zajímavý nápad, slibně se rozjíždí, ale od určitého okamžiku, kterému jsem se jako nejeden zdejší komentující podivil, mi připadal prostě neuvěřitelný. Naštěstí s dalším vývojem se uvěřitelnost vracela a film směřoval s jedním pěkným zvratem k snesitelnému finále. Psychologie funguje celkem dobře, i když thrillerovosti příběh mnoho nenabídl. Obsazení je slušné, i když ústřední dvojice mi není díky něžnějšímu pohlaví příliš sympatická. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Filmový golfový areál a hotel se nacházejí v Ostravici. (rakovnik)
  • Když se dva hlavní protagonisté ocitnou na benzínové stanici, objeví se v záběru televizor, v němž běží film Výlet (2002). Následuje záběr na Libora (Ondřej Sokol) v autě, které projíždí myčkou, což evokuje scénu v myčce s Igorem Barešem ve zmíněném snímku Výlet (2002). (Přemek)
  • Occamova břitva je princip logické úspornosti, od 19. století nazývaný podle anglického logika Williama z Ockhamu. (Olík)

Reklama

Reklama