Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Wilsonov nemá ve scénáři špetičku originality. V české filmografii je mu nejblíž Mazaný Filip, jenž u kritiků i diváků propadl (u mě ne). Přesto nabízí solidní porci výpravy, dobovou taškařici z bratrů Slováků a jejich hlavního města, a Macháček s Dykem, Kostelným a Krausem to celé utáhnou. Nemám problém s technickou stránkou, jedinou větší výtku bych vyřešil sestříháním některých scén, dohromady asi o 20 minut. Šmoldase jsem nepoznal (bohudík), Markoviče po velkém hledání objevil. Tak tady se pánové neshodneme. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Díky bohu jsem před zhlédnutím tohoto snímku nenavštívila (raději) místní hodnocení. A udělala jsem jen dobře. Možná se někomu 4/5 zdají moc, ale já jsem se královsky pobavila. Perfektní herci jako je Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Petr Čtvrtníček atd byli sice tak trochu zárukou alespoň minimálního úspěchu, ale to vůbec ničemu neublížilo. Líbila se mi ta barevnost a kreativita, která vyzařovala z každé minuty filmu, a také nápad s 49.kolonií USA. Místy na mě někdy až moc americké, ale někdy to k filmům prostě patří. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem, pobavil se a vytkl bych toto. 1) Vtipů bylo plno, ale žádnej z nich vtipnej. Některý dokonce nedávaly smysl. 2) Výprava na mý poměry chudá. Tohle že stálo 50 milionů? Každej slušnej dobovej TV film pro ČT má podobnou výpravu a to nestojí 50 mega. Oprýskaný ulice a pár trhovců nejsou výprava. I když, abych byl fér, některý interiérový scény vypadaly draze. 3) Trikový dokreslovačky Bratislavy mizerný. 4) Přetažená stopáž a možná až příliš xenofobní fóry. Celkově jsem se slušně bavil, protože zbožňuju nepovedený filmy, ale za ty prachy, který to stálo, by člověk čekal mnohem lepší film. 30% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v rámci žánru, pokud jsem to teda pobrala správně, to je přesně za 3*. Když tu vidím hodnocení ostatních známých, je vidět, že je film urazil, znechutil, až zlhostejněli. Mně se líbila základní myšlenka, chápu, proč do role emerického detektiva obsadili Macháčka a protože nechci spoilerovat, napíšu už jen, že jsem čekala více mrtvých. Některých konkrétních postav... že zkapou. Ale to jsou ty otázky očekávání. Zasmála jsem se jednou, ano, Soše svobody s netypickým gestem. Ne, vlastně dvakrát, ještě nejstrašnější zbrani Američanů - bourbonu! ()

Anderton odpad!

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by ste sa ma opýtali v ľubovolnej minúte filmu, čiže aj v stej, o čom je jeho zápletka, nevedel by som ju na základe toho, čo som videl, zreprodukovať. Pokiaľ by ste sa ma v ľubovoľnej minúte filmu opýtali, koľkokrát som sa zasmial, odpoveď by bola naopak jednoznačná. Ani raz....teda pardon, niekedy ku koncu jeden fór vyšiel, Mitt už není fit....ale to je všetko. Je mi ľúto, že boli minuté tak veľké peniaze na takú zhovadilosť, akou je Wilsonov. Možno sa za tie peniaze mohla niekde v zapadákove v Čechách postaviť škola. Mám pocit, že u nás a v Čechách je taká atmosféra, že ani pod návalom zdrcujúcej kritiky si tvorcovia nepriznajú, že natočili príšerný film a že to nedokážu ani všetci slávni herci, ktorí v ňom účinkujú A že si to nepriznajú ani sami pred sebou. Totálne od veci je potom Vášáryovej účasť na pár sekúnd bez jedinej repliky, čo tým chceli tvorcovia povedať? Iba meno do titulkov? ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)
  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)
  • Agent Food (Jiří Macháček) opakovane tvrdí, že je vo Wilsonove z úradnej moci FBI, avšak agentúra používa tento názov až od roku 1935, do tej doby fungovala pod názvom Bureau of Investigation (BOI) (od r. 1908). Navyše FBI má právomoci len na pôde USA, v zahraničí zasahuje CIA. Druhú spomínanú agentúru Food vo filme tiež spomína, avšak CIA bola založená až v roku 1947. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno