Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Wilsonov nemá ve scénáři špetičku originality. V české filmografii je mu nejblíž Mazaný Filip, jenž u kritiků i diváků propadl (u mě ne). Přesto nabízí solidní porci výpravy, dobovou taškařici z bratrů Slováků a jejich hlavního města, a Macháček s Dykem, Kostelným a Krausem to celé utáhnou. Nemám problém s technickou stránkou, jedinou větší výtku bych vyřešil sestříháním některých scén, dohromady asi o 20 minut. Šmoldase jsem nepoznal (bohudík), Markoviče po velkém hledání objevil. Tak tady se pánové neshodneme. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ať mi nikdo neříká, že Epsteinův scénář byl vtipný aspoň na papíře. Nebyl. Nemohl být. Proč podle něj tedy film vznikl může mít jen dva důvody: buď byli všichni zkouření tak, že jim každá blbost připadala děsně vtipná, nebo celý Wilsonov posloužil jako pračka na peníze. Jiné vysvětlení, proč to někdo soudný včas nezastavil, mě nenapadá. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ježiš ti Slováci, nevtipní Slováci! V tomto případě i Češi. Není nad to zahrát si trapné postavy v trapné komedii. Přál jsem si, abych se mohl smát, ale mé přání nebylo vyslyšeno. Hlášky se nekonaly a kombinace hororu a staré doby... no doufám, že to neměla být variace na detektiva Nicka Cartera z Adély ještě nevečeřela. Ten děj byl opravdu hlavou kroutící a Šajndele? Co je to za jméno? A ta Pauhofová, ona je taky snad všude a přitom neumí pořádně mluvit a má velké zuby, prostě není vůbec hezká, i když nám ji pořád cpou jako prototyp slovenské krásy nebo co... Holt někdo si asi myslel, že to bude originální a vtipnej nápad, ale ona už ta základní myšlenka o připojení k Americe je dementní... stejně jako jakákoliv jiná myšlenka v tomto filmu. Je mi z toho smutno. Taková zbytečnost... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pravidlo číslo jedna: Nezapomínej, že vrah má taky strach.“ Čekal jsem totální průser. A faktem je, že se Wilsonov opravdu moc nepovedl, na druhou stranu hysterické odpadové komentáře jsou už trochu mimo mísu. Film rozhodně nabízí sem tam něco k zasmání, ovšem na každý 1 dobrý fór připadá dalších 10 hluchých až trapných. Bohužel, postupně se začnou vytrácet i ty povedené a ke konci je jich už jen jako šafránu. A tak člověku nezbývá než se soustředit na solidní vykreslení města a jeho rázovitých obyvatel, všemožné rekvizity a detaily (ty mnohdy mají punc dobrého nápadu), a v neposlední řadě na (některé) herce (např. Kraus, který bohužel zjevně neměl co hrát, dost zklamal, naopak třeba Táňa mě dokázala pobavit). Celkově film vidím na rozmezí 2/3*, přičemž nižší variantu volím hlavně kvůli dost nevtipným sexuálním fórkům v těsném závěsu s rasistickými (ty bohužel nebyly tak černé, aby mohly sklí…ehm). „Woodrov slíbil, že město osobně navštíví, neboť jak řekl v kongresu, na Balkáně ještě nikdy nebyl.“ ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)
  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)

Reklama

Reklama