Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

Lyli 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašná snaha o komedii. Proč? Občas to vypadá, že naši filmaři nechtějí diváka pobavit...jen si z diváka dělají prdel, a připadají si děsně cool. Hm, možná to je i tím, že dneska je to u filmu samej Pepik. Jinak si neumím vysvětlit, proč se na české filmy téměř nedá dívat. Wilsonov se zdál být světlem na konci tunelu, ale zas je to totálně prosraný. Tak snad příště, Pepici. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Wilsonov má jisté řemeslné kvality, v tom opravdu problém nevidím. Ani nevadí, že i to málo reálií míchá dohromady a nepřesně se jich ujímá již od základu. Problém je, že je to nebetyčná nuda! Přitom nápad to je dobrý, dokonce i stylizace dává najevo, že peníze v tomhle projektu problém nebyly. Herci jako Jiří Macháček nebo Keiserův voice over jsou perfektní. Ale opravdu to chtělo trošku krátit a to už i ve scénáři. To nekonečné nahánění padoucha, potažmo antichrista je totiž velice ubíjející, že to ani správně střelený Honza Kraus nedokáže zachránit. Rozhodně to taková katastrofa není, ale znovu to už vidět nechci...45% ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ať mi nikdo neříká, že Epsteinův scénář byl vtipný aspoň na papíře. Nebyl. Nemohl být. Proč podle něj tedy film vznikl může mít jen dva důvody: buď byli všichni zkouření tak, že jim každá blbost připadala děsně vtipná, nebo celý Wilsonov posloužil jako pračka na peníze. Jiné vysvětlení, proč to někdo soudný včas nezastavil, mě nenapadá. ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Nepopsatelná zoufalost, koukatelná jen díky solidní míře nechtěného humoru (ten chtěný nefunguje ani jednou, což tenhle film posílá hluboko i pod třetí Babovřesky). Ještě zábavnější byly některé z komentářů (s průměrem tří hrubek na jedno slovo) na Youtube, dle nichž se jedná o vkusnou (!!!!!!) zábavu, kde se člověk NĚCO DOZVÍ O HISTORII (!!!!!!!!!!!!!!) a že by se pochopitelně měl stydět každý, kdo na tenhle báječný film vrhne zlou slinu. Já se teda trochu stydím - především za to, že jsem Wilsonov dokoukal do konce, což se dá považovat za určitou formu sebetrýznění. U komedie je vždy obří průser, pokud herci nezvládnou věrohodnou dikci - a Macháček ve zdejší crazykomediální poloze je přímo hrůzostrašný, za což můžou z velké části režisér a scenárista, kteří ignorovali fakt, že něco vypadalo dobře jenom na papíře. Pokusy o humor/hlášky/gagy obvykle vychází z toho, že někdo (většinou Macháček) bezdůvodně udělá něco strašlivě macho/agresivního/rasistického - což může být vtipné, pokud se dodá patřičný podtext/kontext/pointa. Tady je pointa vždy jen to, že vtip vypráví debil. A debilní je tu koneckonců úplně všechno - scénář si nehlídá ani vlastní pravidla, díky čemuž spousta věcí (včetně chování postav) nedává smysl a opakovaně se spoléhá jen na to, že se stane něco totálně pošahaného a že se tomu snad někdo zasměje (zasměje - všechny ty existence, které tvrdí, že se tu dozví něco o skutečné historii, protože Bratislavu kdysi vážně chtěli nazývat "Wilsonovým městem", muhahaha, chrocht). Pěknej Kocourkov, tenhle Wilsonov. Dal by se rozebírat hodinu a pramálo z toho by stálo za řeč. P.S. Srovnávat Wilsonov s filmem Adéla ještě nevečeřela je jako přirovnávat obsah nemocničních bažantů k vítězům degustace světových vín. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pravidlo číslo jedna: Nezapomínej, že vrah má taky strach.“ Čekal jsem totální průser. A faktem je, že se Wilsonov opravdu moc nepovedl, na druhou stranu hysterické odpadové komentáře jsou už trochu mimo mísu. Film rozhodně nabízí sem tam něco k zasmání, ovšem na každý 1 dobrý fór připadá dalších 10 hluchých až trapných. Bohužel, postupně se začnou vytrácet i ty povedené a ke konci je jich už jen jako šafránu. A tak člověku nezbývá než se soustředit na solidní vykreslení města a jeho rázovitých obyvatel, všemožné rekvizity a detaily (ty mnohdy mají punc dobrého nápadu), a v neposlední řadě na (některé) herce (např. Kraus, který bohužel zjevně neměl co hrát, dost zklamal, naopak třeba Táňa mě dokázala pobavit). Celkově film vidím na rozmezí 2/3*, přičemž nižší variantu volím hlavně kvůli dost nevtipným sexuálním fórkům v těsném závěsu s rasistickými (ty bohužel nebyly tak černé, aby mohly sklí…ehm). „Woodrov slíbil, že město osobně navštíví, neboť jak řekl v kongresu, na Balkáně ještě nikdy nebyl.“ ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)

Reklama

Reklama