Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

nascendi

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana stále obdivujem. I keď nie všetky. S dokumentom o ňom a jeho diele som mimoriadne spokojný. Tušil som, že za rozpohybovanými ploškami a figúrkami sa skrýva obrovská, pipľavá práca štábu odborníkov. Tí bez počítačov a so skromným rozpočtom vytvorili pod vedením trikového mága diela, nad ktorými v dobe ich vzniku žasli diváci na celom svete a dokážu zaujať aj súčasného diváka. Karel Zeman do nich vkladal nápady, tvorivosť, kus svojej estetiky a osobitného videnia. A v tomto filme som mal možnosť nahliadnuť aj do vtedajšej trikovej kuchyne bez toho, aby som mal ten nepríjemný pocit, keď kúzelníci prezrádzajú svoje kúzla. A keď niekto mudruje, že je zbytočné sa Zemanom a jeho dielom zaoberať, pripomína mi to nadšených chudáčkov neomylne tvrdiacich, že plasty vytlačia z používania klasické materiály. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument, u kterého by mi ani v nejmenším nevadilo, kdyby byl 2x tak dlouhý a šel víc do hloubky. Klobouk dolů za toho Gilliama a Burtona, fajn nápad bylo i přetáčení slavných scén ze Zemanových filmů studenty animace, aby si vyzkoušeli jeho trikové techniky (a že kvůli tomu sehnali i zestárlé kluky z Cesty do pravěku bylo dojemné)... ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Pekny a hlavne zajimavy dokument o praci naseho nejslavnejsiho rezisera (spolecne s Formanem). Je s podivem, kolik lidi u nas dodnes nezna jmeno Karel Zeman, neskutecni kulturni ignoranti... Osobne mam nejradeji dokumenty, ktere podstatnou cast venuji soukromi dane osobnosti. Zde to je spise o remesle a jiste pocte znamych svetovych osobnosti. Skoda, ze tvurci nepouzili vice zaberu a mluveneho slova samotneho Zemana a nechali si to az na uplny zaver filmu. Zajimava je i prace studentu, kteri se snazi o kopie puvodnich filmovych del a setkani se tremi hlavnimi postavami z filmu Cesta do praveku. Mozna slo tedy cely dokument pojat jinak, presto zustavam spokojeny. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Velice vydařený dokument o světoznámém československém režisérovi, který svými průkopníckymi snímky inspiroval řadu dalších tvůrců po celém světě. Nabízí se nám tu krásný přehled mistrových začátků, vzestupu, zákulisí tvorby téměř všech filmů, analyza mnoha trikových scén i něco málo zajímavého ze života Karla Zemana. Očekával jsem vzpomínky více žijících herců, ale nahrazují je zajímavé komentáře odborníků a tvůrců z celého světa, které krásně doplňují přehled přínosů tohoto velikána pro světovou kinematografii. Pak je tu především krásná výpravná rekonstrukce natáčení filmu Cesta do pravěku s originál partou kluků (dnes již důchodců), stejně tak pokus o znovunatočení vizuálně zajímavých scén z Vynálezu zkázy a Barona Prášila partou mladých nadšenců ze Zlína. Divák tak ještě víc žasne, jakou mravenčí práci odváděli naši tvůrci 60 let dozadu... Fascinující rovněž jako samotné Zemanovy filmy. Dokonalou atmosféru dokumentu dotváří i "vedlejší" ukázky vývoje čs. kultury v 40.-70.letech a využití původní filmové hudby Zdeňka Lišky, Luboše Fišera a EF Buriana. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem hodně očekával. Zemana mám jako trikového mistra filmu moc rád, a právě proto jsem se na MFDF Ji.hlava 2015 vydal do kina. Bylo narváno, a mám pocit, že do kina posledních pár desítek lidí ani nedostalo. Respektive po 10 minutových reklamních spotech konečně začal očekávaný dokument, žasnul jsem. Bylo to pěkně zpracovaný, super "zpovědi" Tima Burtona a hlavně nadšeného Terryho Gilliama, který sám přiznal, že ze Zemanových filmů dost rozkradl. Pěkně to přecházelo z dokumentu do přítomnosti, kdy studenti zkoušeli napodobit Zemanovu tvorbu. Super. 31. 10. 2015 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále." (polson)
  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)
  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama